Çikolata kisti kısırlığa neden olur mu?
14 Kasım 2016
Vajina Estetiği Nedir ?
15 Kasım 2016

Menopozda Cinsel Yaşam

menopozda cinsel yaşam

Menopozda Cinsel Yaşam

Menopoz, her sağlıklı kadının yaşı ilerdiğinde ve zamanı geldiğinde yaşacağı oldukça doğal ve fizyolojik bir dönemdir. Menopoz dönemi gelişmiş ülkelerde 49 yaşında başlarken, gelişmekte olan ülkelerde daha erkendir. Türkiye’de menopoz yaşı ortalama olarak 45’tir.

Menopoz nedir?

Her kız çocuğu, henüz annesinin karnındayken belirli bir yumurtalık rezervine sahiptir. Bu yumurtalık rezervleri, ergenlik dönemine kadar yani aktif hale gelene kadar beklemede kalmaktadır. Ergenlik dönemine girildiğinde ise yaklaşık olarak 300 bin yumurta hücresi mevcuttur. Her adet döneminde bu yumurta hücreleri azalmaya başlar. Erkeklerin aksine, kadınlarda sürekli üreme hücresi üretimi yoktur. Kadınlar üreme hücrelerinin sayısı belli ve gittikçe tükenme üzerine kuruluyken, erkekler hayat boyu sperm üretebilmektedir. Kadınlarda bu durum, yaş ilerledikçe hızlanmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra yumurta hücreleri daha hızlı tükenmeye başlamakla beraber yumurtalardaki kalitede de azalma meydana gelir. Bu sebeple de kadınlar için gebelik yaşı oldukça önemlidir. Menopoz döneminde ise bu yumurta hücreleri nihayet tükenir ve kadın menopoza girer.

Menopoz teşhisi nasıl koyulur?

Bir kadının menopoza girdiğini yalnızca bir doktor tespit edilmektedir. Menopoz teşhisinin koyulabilmesi için kadının bir sene boyunca adet görmemesi gerekmektedir. Ancak adet görmemeye yol açabilecek birçok sağlık sorunu olabileceği için doktor kontrolünde ilk olarak bu sebeplerin ekarte edilmesi gerekmekte ve gerekli testler yapılmalıdır. Ardından menopoz teşhisi koyulabilir. Menopoz belirtileri ise, menopoza girmeden önce başlayabilir. Özellikle ateş basmaları, gece terlemeleri gibi belirtiler meydana gelebilir.

Menopoz belirtileri nelerdir?

  • Sıcak basması,
  • Gece terlemeleri,
  • Uyku düzeninde bozulmalar,
  • Atrofi,
  • Meme uçlarında küçülme,
  • Vajinanın esnekliğini kaybetmesi,
  • Vajinada kuruluk,
  • Cinsel isteğin azalması,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Duygu durumunda değişmeler,
  • Adet düzensizliği ve nadir adet görme,
  • Uzun vadede kemik erimesi olarak sayılabilir.

Menopoz teşhisinden sonra kadının cinsel hayatı ne yönde etkilenir?

Menopoz dönemine giren kadınlar genellikle cinsel hayatlarının bittiğini düşünmektedir. Ancak menopoz dönemi, cinsel hayatın herhangi bir gebelik riski olmadan özgürce yaşanabileceği bir dönemdir.
Menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişimler sebebiyle vücutta farklılıklar meydana gelmektedir. Östrojen hormonu vücutta daha az salgılanır. Bu sebeple de vücutta nemsizlik ve bu sebeple kırışıklıkların artması, vajinada kuruluk, depresyon ve diğer menopoz belirtileri görülmektedir.
Bu gibi belirtilere ve vücudun yeni hormonal dengesine alışmak ise uzun sürebilmektedir. Bu yeni sürece adapte olma aşamasında kadın cinsellikten soğuyabilir. Bununla beraber vajinal kuruluk sebebiyle cinsel ilişki sırasında ağrı duyulabilir. Bu gibi belirtiler östrojen hormonun daha az salgılanması ile yakından ilişkilidir. Şayet vajinal kuruluk şiddetliyse bu durum hormon replasman tedavisi ya da cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanılabilir.

Menopozda cinsel yaşam biter mi?

Menopoz döneminde cinsel yaşam bitmemektedir. Cinsel hayatın eskisi gibi yaşanması için yalnızca menopoz belirtilerinin hafifletilmesi ve kadının menopoz hakkında bilinç sahibi olması gerekmektedir. Şayet menopoz belirtileri şiddetli yaşanıyorsa bu aşamada menopoz tedavisi alınarak belirtilerin hafifleyebileceği bilinmelidir.
Psikolojik olarak kadın menopozda olduğu için cinsel hayatının bittiğine kesin olarak inanıyorsa, bu aşamada profesyonel yardım almaktan çekinilmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.