Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Benim Mucizem
17 Mart 2017
Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
17 Mart 2017

Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

menopozda-beslenme

Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Menopoz dönemi, her kadının hayatında ileri yaşlarında deneyimleyeceği özel bir geçiş dönemidir. Bu özel geçiş dönemini sakin, stressiz ve az hasar alarak geçirebilmek için en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında beslenme düzeni ve de fiziksel aktivite gelir. Kadınlarda ergenlik dönemi ile başlayan ve tüm vücudu etkileyen değişim süreci, menopoz dönemi ile birlikte son aşamaya geçmektedir. Vücuttaki hormonların son hızla harekete geçmesiyle başlayan ergenlik döneminde hormonlarla başa çıkılmaya çalışılan bu mücadele, menopoz döneminde hormonların yavaşlamaya başlamasıyla birlikte farklı bir ileri döneme doğru geçiş yapar.

Menopoz döneminde vücutta üretimi azalmaya başlayan hormonların, ilaç desteği ile takviye edilmesi sonucunda ortaya çıkan farklı değişimler ile kemik erimesi yani osteoporoz, ter basmaları, ruhsal gerginlik gibi rahatsızlıkların önüne ancak sağlıklı beslenme ile geçilebilir. Bu dönemde sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü tüm bu süreçte yaşanan sert tepkilerin atlatılabilmesi için büyük önem taşır. Öncelikle tüm yaşantı düzeni içinde dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar daha fazla tercih edilmelidir. Kurubaklagiller, çavdar, kepek, tam buğday ekmeği gibi esmer ekmekler ve normal pirinç yerine esmer pirinç ya da bulgur tüketimi tercih edilmelidir. Kaliteli protein kaynakları tüketilmelidir. Örneğin yoğurt ve probiyotik içermesi nedeni ile kefir, kalsiyum miktarı daha da yüksek olduğundan menopoz döneminde beslenme konusunda tercih edilebilir. Fındık, badem, kuru incir ve yeşil yapraklı sebzelerin tümü de iyi birer kalsiyum kaynağı olacaktır. Kalsiyum, menopoz döneminde çok önemli bir mineraldir. Kemikler için büyük önem taşır.

Menopoz döneminde, beslenme sürecinde kesinlikle et tüketilmesi tavsiye edilmektedir, ancak kesinlikle yağsız et tercih edilmeli, pişirme yöntemi olarak da ızgara, haşlama ya da buğulama şeklinde yapmaya özen gösterilmelidir. Yemeklerde katı yağdan uzak durulmalı, zeytinyağı kullanılmalı ve etli yemeklere ekstra yağ hiç eklenmemelidir, etin kendi yağı her şekilde yeterli olmaktadır.

Menopoz döneminde beslenme konusunda tuz tüketimine çok dikkat edilmelidir. Tuz, ödem arttırıcı yan etkisi nedeniyle menopoz döneminde uzak durulması gereken bir katkı maddesidir. Hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde vücut ödem yapmaya yani su tutmaya çok yatkın olduğu için, fazla tuz tüketiminden kaçınmak gerekir.

Menopoz döneminde, fito-östrojen adı verilen, insan vücudundaki östrojen hormonuna benzeyen bitkisel hormonlardan da faydalanılabilir. Fito-östrojen yani bitkisel hormonlar, genellikle yeşil yapraklı bitkilerde, kuru yemişlerde ve baklagillerde bulunur. Bu bitkisel hormonlar, fiziksel aktivite ile birlikte menopoz dönemine beslenme konusundna vücut için çok faydalı olur.

Menopoz döneminde beslenme konusunda bir diğer önemli nokta da, sıvı tüketiminin artırılmasıdır. Sıvı tüketimi çok önemlidir. Bu şekilde hem kemikler bu sıvılardan faydalanacak, hem cilt desteklenecek, hem de vücut için ideal kilo korunmaya devam edecektir. Bu dönemde vücut, yağ dokusunda bulunan östrojen hormonundan da faydalanır. Bu nedenle çok zayıf olan kişilerin de kilo alarak ideal kilolarına ulaşmaları gerekir. Kısaca ne çok zayıf, ne de çok kilolu olmak menopoz döneminde kadınlar için pek de iyi olmaz. Normal kiloda devam etmek gerekir.

Menopoz döneminde beslenme konusunda, alkollü içecekler ve kafein tüketimi bu özel dönemde kesinlikle uzak durulması gerekenler arasında liste başıdır. Alkol tüketimi menopoz döneminde, kemik hücrelerini ve kalsiyum emilimini maalesef olumsuz yönde etkiler.

Tüm belirtilen bu önemli noktalara dikkat edildiği takdirde, menopoz dönemi sadece doğurganlığın sona erdiği stressiz ve hasarsız bir dönem olarak rahat bir şekilde geçecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.