32. Hafta Hamilelik
2 Kasım 2015
34. Hafta Hamilelik
2 Kasım 2015

33. Hafta hamilelik

33.-hafta-hamilelik

gebelik haftasında bebeğin doğum şekli, doğum kanalına hangi pozisyonda yerleşmiş olması ile belirlenecektir. Bu haftalarla normal doğumun gerçekleştirilebilmesi için bebeğin düz duruşu doğum kanalına doğru yönelmiştir. Bu haftalardan sonra bebeğinizin ne kadar büyümüş olduğunu, karnınıza baktığınızda net bir şekilde anlayabileceksiniz.
Bebeğin demir ihtiyacı en fazla bu haftalarda ortaya çıkar. Bu nedenle anne adayının demir açısından zengin besinleri tüketmesi bebeğin gelişimi için çok önemlidir.

Rahmin büyümesiyle beraber göğüs altından kaburgaların altına doğru ağrılar yaşanabilir. Ayrıca yine büyüyen rahimle beraber rahim basısına maruz kalan mesane, anne adayının sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmesine neden olacaktır. Rahmin büyümesi ile böbrek ve idrar kanallarında genişlemeler olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde enfeksiyon riskini taşıyan ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ektazi denilen idrar yollarında ve böbreklerde genişleme durumu fazla ise, muhakkak üroloji doktoru tarafından incelenmesi gerekir. Eğer idrar yolları ve böbrek kanalları çok genişlemiş ise bu durum nadirde olsa, kateter takılması gerekebilmektedir.

Anne adayının gebelik süreciyle beraber özellikle bu haftalarda bol sol su tüketmesi gerekir. Gebelikte ortaya çıkan böbrek genişleme komplikasyonları, doğum sonrasında rahmin küçülmesiyle normal haline dönecektir. Ancak bu durumun gözlemlenebilmesi için, lohusalığın bittiği 40. Günde böbreklerin ultrasonografi ile değerlendirmesinin yapılması gerekir.

33. Hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir? 

Bebeğiniz bu hafta 1 kg 800 grama ve 43 cm boyutuna ulaşmıştır. Bebeğinizin büyümesi ile içinde bulunduğu amniyotik sıvı miktarında ciddi düşüş yaşanır.

Geçen haftalarda başlayan bağışıklık sistemi çalışmaları devam ederken, antikorlar mikroplara karşı koruma görevi için gelişmeye başladı.

Kafatası kemikleri henüz daha oturmadı, bu nedenle hareket etmesi daha kolay olduğu için doğum kanalından geçişi de kolay bir şekilde gerçekleşecek.

Fetal aktivite

Gebeliğinizin son haftalarına doğru vücudunuz doğum hazırlığına başlarken, sizin de bebeğinizin hareketlerini hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bebeğiniz hareketlenmeye başladığı zaman saatinizi kontrol edin ve her kıpırdanmayı, tekmeyi, titreşimini ve yuvarlanmasını 10’na kadar sayın. Şayet saat sonunda en az 10 tepkisel hareket hissetmediyseniz biraz yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonra tekrar uzanarak, saymaya devam edebilirsiniz. Bebeğinizin hareket etmesi için enerjiye ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

33. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır? 

33-haftada-ultrason

Alt karın ağrısı

Beliniz pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kaktığınızda bir ağrı hissediyorsanız, büyük ihtimalle çevresel liagement ağrısı yaşıyorsunuz demektir. Bu ağrılar kimi zaman artarak devam ederken ateş, titreme ve kanama gibi bir durum yaşanmadığı sürece sorun olmadığını bilmelisiniz. Böyle bir durumda ayaklarınız yüksekte kalacak şekilde uzanarak rahatlamaya çalışmanız yeterli olacaktır.

Omega-3 yağlı asitler

Yapılan araştırmalara göre anne adaylarının beslenme alışkanlıklarına omega 3 yağ asitlerini dâhil etmesi, bebeklerinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca balık bebeğin beyin ve görme gelişimi açısında oldukça faydalıdır. DHA nın yani balığın erken doğum ve doğum sonrası depresyonu önlediği de belirtilmiştir.

Bebeğiniz karnınızda daha da fazla yer kaplamaya başladığından pek çok şey değişmeye başlıyor. Daha önceleri sallanarak yürürken şu an da paytak paytak yürüyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi artık sandalye ve tezgahlara çarpmaya başladınız.

Ellerinizde, parmaklarınızda ve bileklerinizde acı hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da bilekte bulunan kemikli bir kanal olan carpal tünneldeki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.

Pek çok kadın bu dönemde kendilerini seksi hissederler, eşleri de bu fikre katılır. Bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir ama kadınların çoğu için doğum vaktine kadar seks yapmak gayet doğaldır.

Bu hafta itibariyle 12 kilo almanız beklenir. Bazı gebeler daha fazla alırlar. Bu periyod süresince gebeler diğer dönemlere oranla daha fazla kilo almaya başlarlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.