Yumurtlama Belirtileri Nelerdir ?

Doğumdan Sonra İlk Adet Kanaması Ne Zaman Olur?
23 Mart 2017
Yumurtalık Kisti Tedavisi
28 Mart 2017

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir ?

Yumurtlama dönemi bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için önemli olduğu kadar bebek istemeyen kadınlar için de önemli. Zira her iki taraf da bu günü bildiği zaman ona göre davranabiliyor ve bebek sahibi olmak yahut olmamak için belli şeylere dikkat edebiliyor.

Zira kadınlarda rahim ağzı, yumurtlama döneminde normalden biraz daha geniş bir şekilde durur ve bu da erkeğin spermlerinin yumurtaya çok daha kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Bu dönemde değişen hormonal denge de kadınlarda cinsel isteği arttırarak döllenmeyi daha olası hale getirir. Takvim yöntemine göre korunanlar ise yumurtlama döneminde cinsel ilişkiden kaçınarak yahut ek tedbirleri devreye alarak hamilelikten kaçınabiliyorlar. Dolayısıyla bu dönemin çiftler için önemli bir dönem olduğu unutulmamalı.

Yumurtlama belirtileri nelerdir sorusunu kendine soranlar ise aslında belirtilerin çoğu zaman dikkat çekici olduğunu ve kolayca tespit edilebildiklerini bilmeliler. Bu nedenle en dikkat çekici yumurtlama belirtilerini değerlendirmeye devam edelim.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama yani ovulasyon döneminde kadınlarda vajina bölgesindeki ıslaklık artar ve bu nedenle bilhassa deneyimli olmayanlar biraz telaş ederler. Ancak aslında bu değişim bedenin gebeliğe kendini hazırlaması ve cinsel ilişkiyi daha kolay hale getirmek için gerçekleştirdiği bir uygulamadır. Vajinal akıntınızda artış oluyorsa muhtemelen yumurtlama dönemine bir kaç gün kalmış demektir.

Bunun yanında bir de vücut sıcaklığındaki artış dikkat çekici belirtiler arasında bulunmaktadır. Pek çok kişinin bunu kendi başına hissetmesi imkansızdır ancak termometre ile yapılan ölçümlerde yarım derece ile bir derece arasındaki bir sıcaklık artışı, yumurtlama döneminin geldiğini göstermektedir. Ay boyunca her gün aynı saatte yapılan ölçümler ile normal sıcaklığınız ile yumurtlama dönemi sıcaklığınız arasındaki farkı görebilirsiniz.

Kasıklarda ortaya çıkabilen ağrılar da yumurtlama dönemine işaret etmektedir. Kadınlarda yumurtalar folikül denen oluşumlar içerisinde bir sıvıda bulunurlar ve bu foliküller yumurtlama dönemi içerisinde açılır ve yumurtalar ile birlikte içlerindeki sıvıyı da boşaltırlar. Ortaya çıkan yumurtalardan bir tanesi öne çıkar ve gelişimini devam ettirir. Foliküllerde bulunan bu sıvılar kasık bölgesinde ağrılara sebep olabiliyorlar ve bu ağrı genellikle ya sağda ya da solda olurken pek iki tarafta birden olmuyor. Sıvının vücut tarafından emilmesi ile birlikte ağrılar da son buluyor. Tek taraflı bu kasık ağrısı yumurtlamanın gerçekleşmesi ile birlikte aniden ortadan kaybolur.

Yumurtlama döneminde meme uçları başta olmak üzere memelerin genelinde bir dolgunluk, gerginlik ve hassaslık kendisini gösterir. Hormonal değişimlerden kaynaklanan bu durum, aynı zamanda kadınları cinselliğe de oldukça hazır hale getirir ve kadınların uyarılmasını daha kolay hale getirir. Tüm bunların çoğalmak isteyen doğamızın bize bir hediyesi olduğu da unutulmamalı. Yani vajinada ıslaklık ve göğüslerdeki hassaslık, yumurtlama dönemi civarında kadınları cinsel ilişkiye hazırlar ve çocuk ihtimalinin en yüksek olduğu bu günlerde gerekli desteği sağlar.

Her kadında olmasa da bazı kadınlar yumurtlama döneminde çeşitli duyularından rahatsız olabilirler. Özellikle koku ve tat başta olmak üzere ışık ve sesler de kadınlarda rahatsızlığa neden olabilir, eskiden sevdikleri şeylere karşı hassasiyet geliştirebilirler. Yaşanan bu durum yine hormon değişiminden kaynaklanmaktadır ve hormon oranlarındaki ani değişimlerin algıları bir hayli değiştirdiği bilinmektedir.

Yumurtlama tarihini hesaplayarak bulmak isteyebilirsiniz ancak düzensiz adet gören kadınlarda ve yumurtlama günü değişenlerde hesap kitap işleri yerine belirtileri gözlemlemek çok daha doğru sonuçların alınmasına yardımcı olmaktadır. Saydığımız bu belirtilerin bir veya bir kaç tanesi kadınlarda yumurtlama döneminde ortaya çıkar ve onları takip etmek de o kadar zor sayılmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.