Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Mol Gebelik (Üzüm Gebelik) Nedir, Nasıl Oluşur ?
29 Ağustos 2016
Obezite Kısırlık Yapar mı ?
30 Ağustos 2016

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?

Yumurtaların dondurulmasında; kadının yumurtalıklarından alınan yumurtalar, ileride kullanılmak üzere dondurulur ve muhafaza edilir. Yumurtaların dondurulması bazı durumlarda tıbbi olarak gereklidir.

  • Şayet kadının yakın akrabalarında erken menopoz öyküsü varsa, bu kadınların evlenmemiş olması durumunda dahi yumurtaları tükenmeden dondurması gerekmektedir.
  • Şayet kanser hastalığı söz konusu ise kemoterapi ve radyoterapi görmeden, yumurtaların dondurulması gerekir.
  • Şayet kadın çocuk sahibi olmayı erteleyecekse, kaliteli yumurtalarının muhafaza edilmesi için 35 yaşından önce yumurtalarını dondurmalıdır.

Yumurta dondurma işleminde başarı oranı nedir?

Dondurulmuş yumurtalarda başarı oranı oldukça yüksektir. Özellikle de teknolojik imkanların geliştirilmesi sayesinde, yumurta dondurma yöntemleri de gelişmiştir. Yeni sistemde yumurtalar vitrifikasyon adı verilen, hızlı dondurma sistemiyle dondurulmaktadır. Ardından da mikroenjeksiyon yöntemiyle gebelik şansı yakalanmış olmaktadır. Yumurta dondurma işleminde başarı şansı tüp bebek tedavisine göre nispeten daha fazla olabilir. Bu noktada önemli olan dondurulan yumurtaların kalitesidir. Kadının yaşı ilerledikçe yumurta kalitesi azalmaktadır. Bu sebeple de ileri yaşlarda gebelik şansı düşer. Kaliteli yumurtalarla döllenen spermlerden sağlıklı bebek sahibi olunabilir.

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?

Yumurta hücrelerinin dondurulması, sperm dondurma işleminden daha komplikedir. Bu durumda başarı şansını arttırmak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. İlk önce, yumurta dokusu dondurulmaktaydı. Ancak bu uygulamada, yumurtanın çözülmesi ve anne rahmine transfer edilmesi erken menopoz riskini arttırıyordu. Bu sebeple bu konuyla ilgili araştırma ve çalışmalar sürdürüldü. Daha sonra teknolojik ve tıbbi imkanların gelişmesiyle beraber; hızlı dondurma sistemi bulundu. Hızlı dondurma yönteminde yumurtalar, çözüldükten sonra yüksek oranda canlılıklarını koruyabiliyor ve yüksek oranda gebelik şansı sağlıyor.

Günümüzde yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar, vitrifikasyon yani hızlı dondurma yönteminin oldukça başarılı ve güvenilir olduğu ortaya koyulmuştur. Yumurta hücresinin içerisinde bulunan sıvılar, yavaş dondurma yönteminde kristalleştiğinden, yumurtaların canlılıklarını yitirmesine sebep olmaktaydı. Bu durumda da başarı şansı oldukça düşüktü. Ancak hızlı dondurma yönteminde bu gibi komplikasyonlar meydana gelmeden, yumurta hücrelerine hiçbir şekilde zarar verilmeden dondurma işlemi gerçekleşebilmektedir. Yumurtalar -196 derecede dondurularak azot tanklarında saklanmaktadır.

Kadınlar yumurtalarını neden dondurmaktadır?

Yaşın ilerlemesi, gebelik şansını azaltmaktadır. Gebelik şansının azalmasının yanı sıra, gebelik oluşsa bile hamileliğin erken doğum ya da düşükle sonuçlanma riski artmaktadır. Örnek olarak; yirmilerinde olan bir kadının gebe kalma şansı yaklaşık olarak %80’lerdeyken, 30’larında olan bir kadının daha az ve 40’larında olan bir kadının yaklaşık olarak %20’den daha azdır. Yumurtalar, çocuk sahibi olmayı ertelemeyi düşünen kadınlar için, kanser tedavisi görecek olan kadınlar için oldukça uygun ve sağlıklı bir işlemdir.

Dondurulmuş yumurtalar ne kadar saklanabilir?

Dondurulmuş yumurtalar uzun süreler saklanabilmektedir. Günümüzde embriyo dondurma, 20 sene kadar olabilir. Spermler ise 30 sene kadar saklanabilir. Kadın, istediği zaman menopoza girmeden yumurtalarını dondurabilir. Donduruldukları zamanın kalitesinde olan yumurtalarla elde edilen gebelik sağlıklı olmaktadır.

Yumurta dondurma uygulamasıyla doğan bebeklerin sakat kalma olasılığı var mı?

Yumurtaların dondurulması, bebeklerin sakat ya da anomali sahibi olma riskini arttırmaz. Anomali riski, normal gebeliklerle aynıdır.

Yumurta dondurma işlemi hangi yaşlarda yapılabilir?

Yumurta dondurma işlemi, adet görmeye başlamış ve üreme çağında olan her kadına uygulanabilir. Fakat dondurulmuş yumurtalar, kadının yaşıyla bağlantılı olduğu için 35 yaşından sonra yumurtaların dondurulması önerilmez. Ancak gerekli durumlarda, dondurma işleminin yapılması faydalı olabilir. Ancak önerilen 35 yaşından önce kadının yumurtalarını dondurması gerektiğidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.