Amniyosentez nedir?
13 Ekim 2016
Gebelikte Karın ve Kasık Ağrıları
14 Ekim 2016

Varikosel nedir?

varikosel nedir

Varikosel nedir?

Varikosel, erkeklerdeki testislerden kalbe giden toplardamalarda meydana gelen varisleşme anlamına gelir. Varikosel, hafi formda olduğunda herhangi bir belirti vermemektedir. Fakat zaman içerisinde torbalarda şişkinlikle kendini belli eder ve nadir olarak ağrı ve spermlerde morfolojik bozukluklara yol açabilmektedir.

Şiddetli varikosel durumlarında ise testis boyutlarında azalma ve temel erkeklik hormonu olan testosteron yapımında sorunlar meydana gelebilir. Skrotum adı verilen ve testisleri muhafaza eden dış torbalardaki ısı, vücut ısısından daha düşüktür. Bu sayede de sağlıklı sperm hücreleri üretilebilir. Aşırı ısı, sperm hücre üretiminde sorunlara yol açabilmektedir. Ancak torbaların içinde oluşan varisler sebebiyle, ısı artışı söz konusu olur. Bu sebeple de sperm sayısı ve kalitesi düşer.

Varikoselin görülme sıklığı nedir?

Sperm analizi sonucunda sorun çıkmış olan ve kısırlık problemi yaşayan erkeklerin yaklaşık olarak %30’unda varikosel sorunu olduğu gözlemlenmektedir. Fakat normal sperm sonuçlarına sahip erkeklerin de %15’inde varikosel olduğu bilinmektedir. Varikosel genellikle tek bir tarafta görülmektedir. Nadir olarak iki tarafta da meydana gelebilir.

Varikosel tanısı nasıl koyulur?

Varikosel tanısı için en önemli faktör; fiziksel muayenedir. Testise ulaşan damar ve sinir yapısı, el muayenesi ile tespit edilir. Muayenede hasta öksürtülebilir ya da ıkınması istenebilir. Bu sayede karın içi basıncı artarak genişleyen damarlar tespit edilir. Yapılacak olan doppler ultrason ile varikosel tanısı koyulabilmektedir.

Varikosel tedavisi nasıl yapılır?

Varikosel, cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Mikroskop aracılığı ile kasık bölgesine uygulanan operasyon sayesinde testisten gelen toplar damarlar bağlanmaktadır. Operasyonda mikroskop kullanılması sayesinde damarlar daha net bir şekilde tespit edilir. Bu sayede testisi besleyen damarlar daha güvenli şekilde korumaya alınır.

Teşhisi doğru olarak koyulan ve mikrocerrahi yöntemler sonucunda başarı oranı artan varikosel sorunlarında,  tedaviden sonra sperm analizinde %60 oranında düzelme tespit edilmektedir. Fakat sperm sayısındaki bu düzelmenin gebelik oranlarını ne derece düzelttiği konusunda çelişkili araştırmalar vardır.

Varikosel operasyonundan 6 ay sonra yapılan sperm analizi sonuçlarında düzelme tespit edilmektedir. Ancak gebelik için mutlaka mikroenjeksiyon gibi yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanmak gerekmektedir.

Varikosel hastaları çocuk sahibi olabilir mi?

Varikosel hastası olan ve baba olmak isteyen adayların ilk olarak sperm analizi yapılır. Şayet normal ya da hafif düzeyde varikosel söz konusu ise aşılama ya da diğer yardımcı üreme yöntemleri ile gebelik sağlanabilir.

Şiddetli sperm bozuklukları söz konusu ise zaman kaybetmeden mikroenjeksiyon yöntemine başvurulmalıdır. Sperm analizi sonuçlarında hiç sperm bulunamamış ise ancak bunun sebebi tıkanıklık değilse, erkeğin testislerinden sperm hücresi elde edilebilir. Alınan sperm hücreleri mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtaya aktarılır ve gebelik şansı söz konusu olur.

 

1 Comment

  1. Zeki kartal dedi ki:

    Ben 26 yaşındayım varikosel ameliyatı oldum sipen yetersiz dı ameliyat olduktan sonra değişir dedim ama hiçbir değişiklik yok spen yetersizilik çekiyorum ne yapmaliyim hocam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.