Tüp Bebek Tedavisinde Tüplerin Açık Olması Gerekli midir?

Sağlıklı Gebelik İçin 5 Öneri
1 Haziran 2016
Gebelikte Oruç Tutulabilir mi?
8 Haziran 2016

Tüp Bebek Tedavisinde Tüplerin Açık Olması Gerekli midir?

Ülkemizde her yüz çiftten 15’i kısırlık sorunu yaşamaktadır. Kısırlık sorunları günümüzde gittikçe artmaktadır. Özellikle de dış faktörler, yaşam şartları, anne olma yaşının yükselmesi gibi faktörler bu sorunun artmasına yol açmaktadır. Bunun dışında obezite sorunu, stres ve fizyolojik problemler kısırlık sorunun artmasına yol açmaktadır. Ancak günümüzde kısırlık sorunları artsa da, yardımcı üreme yöntemlerinde geliştirilen yeni yöntemler ve teknolojik şartlar da artmakta. Bu sayede kısırlık sorunu çözülebilmektedir.

Kısırlık sorunlarının %35’i, tüp tıkanıklığı ve fallop tüplerine ait bozukluklardır.

Tüp tıkanıklığı neden gebeliği engeller?

Rahmin iki tarafından uzanan kanallar, iki yumurtalığa bağlıdır. Yumurtalıklarda üretilen yumurtalar, fallop tüplerinden geçerek rahme ulaşır. Yumurta ve spermin döllendiği yer ise fallop tüpleridir.  Yumurta rahimde spermle birleşir ve zigot meydana gelir. Zigot, zaman içinde gelişerek embriyoyu oluşturur. Şayet kromozomal bir sorun mevcut değilse, embriyo ve sonra da bebek oluşur.

Fallop tüpleri tıkalı ise yumurta rahme ulaşamamaktadır. Bu sebeple de gebelik meydana gelememektedir. Çeşitli durumlarda fallop tüplerinden yalnızca biri tıkalı olabilir. Bu durumda kadının doğal yollardan gebe kalma şansı mevcuttur. Fakat sağlıklı bir bireye göre tüp tıkanıklığı olanlara göre bu oran elbette düşük olacaktır.

Tüp tıkanıklığı durumunda gebelik için ne yapmalı?

Şayet kadının bir tüpü tıkalı ise ancak yumurtalık rezervi ve diğer faktörler uygun ise, yapılan tedaviden sonra zamanlı cinsel ilişki ile bir süre korunmadan ve düzenli cinsel ilişki önerilir. Ancak bir sene sonunda gebelik oluşmuyor ise aşılama ya da tüp bebek yöntemine başvurulabilir. Özellikle yaşı 35 hatta 40 üzerinde olan hastalarda vakit kaybetmeden bu tedavinin denenmesi gerekmektedir. Aksi halde zaman içinde diğer tüpün de tıkanma riski mevcuttur.  Ancak kadının iki fallop tüpü de tıkalı ise zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başvurmak gerekebilir. Tüplerdeki tıkanıklıkları doktorların tespit edebilmesi için ultrason yeterli değildir. Bunun için HSG adı verilen ilaçlı rahim filmi yani laporoskopi uygulaması gereklidir.

Tüp tıkanıklığı nedenleri

Çeşitli durumlarda tüp içinde sıvı birikimi söz konusu olabilir. Bu durum tıbbi literatürde, hidrosalpinks olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda tüplerin açılması yerine fallop tüpünün alınması gerekebilir. Çünkü su toplanması durumunda sıvılardaki toksik etkiler tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyebilir, embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir.

Bu faktörler dışında fallop tüplerinde oluşan iltihaplanma da tüp tıkanıklığına yol açabilir. Çoğunlukla kapılan cinsel hastalıklar enfeksiyonlara, yapışıklıklara ve tüplerde tıkanmaya yol açabilmektedir. Bu durumlarda uygun hastalarda antibiyotik kullanımına başvurulabilir. Fakat genellikle de tedavi sonunda tüp bebek tedavisine başvurmak gerekebilir.

Şayet hastanın tüpleri bağlanmış ise, tüplerin açılması gerekebilir. Ardından da tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüplerin tıkalı olması, tüp bebek başarısını etkilememektedir. Tüp bebek tedavisinin gerçekleşmesi için tüplerin açık olmasına gerek yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.