Tüp Bebekte Embriyo Kalitesi
20 Mayıs 2015
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?
21 Mayıs 2015

Tüp Bebekte Sperm Bozukluğu

1 ) Sperm bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Erkeklerden sperm bozukluğuna neden olan faktörlerin içerisinde, ilk olarak sigara içmek, alkol tüketmek veya uyarıcı maddeler kullanmak gibi fiziksel etkenler bulunmaktadır. Ancak daha çok sperm bozukluklarının nedeni, DNA bozuklukları olarak meydana çıkmaktadır. Böyle bir durumun oluşmasında, maalesef tüp bebek tedavisi çiftlerin bebek sahibi olmalarına imkan tanımamaktadır. DNA’nın sebep olduğu sperm bozukluklarında, hamileliğin elde edilmesi oldukça düşük bir olasılıktır. Keza, hamilelik sağlansa dahi, bu tür hamileliklerde düşük riski de oldukça yüksektir.

Tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesinde ki en önemli etkenlerden birisi, erkeğin spermlerinin miktarı ile spermin kalitesidir. Kısacası, yumurtayı döllemek için sağlıklı, düzgün bir şekilde hareket eden ve herhangi bir yapısal problemi bulunmayan spermlerin seçilmesi gerekmektedir.

2 ) Bozuk sperm çoğaldıkça embriyo kalitesi düşüyor!

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, şekli normal olan spermlerde dahi, yaklaşık % 15 civarında DNA yapısında bozukluk bulunabileceği, uzmanların tartışma konusudur. DNA bakımından bozuk sayılan spermlerin sayısı arttıkça, embriyo kalitesi olumsuz açıdan etkilenir. Ancak sperm hücreleri incelemesi sonucunda, spermlerin % 17 den az bir kısmında bozukluk bulunuyor ise, tüp bebek tedavilerinden ciddi anlamda başarı sağlanmaktadır.

Ancak spermin DNA sında azalma fazla görülüyor ise, elde edilecek olan hamilelik ihtimali, % 50 azalabilir. Akıllardan çıkarılmaması gereken başka bir konuda, embriyo kalitesinde etkili olan kadının yaşı ve mevcut olan yumurta miktarıdır. Özellikle anne adayının yaşı 35 yaşından fazla ise, embriyonun tutunmasına engel olur. Bu sebepten dolayı, tüp bebek tedavisi sürecine erken zamanda başlamak, elde edilecek olan sonucun olumlu olması için yararlı olur.

3 ) Tüp bebekte sperm tedavisi nasıl yapılır?

Bir türlü çocuk sahibi olamayan çiftlerin en gözde tedavisi tüp bebek tedavisidir. Anne veya baba ile alakalı olan problemde, tüp bebek tedavisi yolu ile anne ve baba olma şansınız bulunmaktadır. Günümüzde kısırlık ve kısırlık tedavisi eskiden de olduğu gibi, hatta her geçen gün gelişmiş tıp ve hala gelişen bilgiler sayesinde, yeni bir umut ve olağan bir durum.imkan sağlamaktadır.

İlk yapılan tüp bebek denemesinde, % 100 başarı beklemek, en baştan tedaviye yanlış yaklaştığınız anlamına gelir. Bu tedavi sayesinde, en iyi spermler ve en iyi embriyolar teker teker seçilebilir. Bu seçim, kesin olarak bir hamilelikten bahsetmemiz için geçerli bir neden değildir. Hamilelik elde edilse dahi, düşük ihtimali doğuran DNA’sı bozuk spermler var olabilir. Bu sebepten dolayı, tüp bebek tedavisinde özellikle işinde uzman bir doktorun seçilmesi ve titiz bir çalışma en önemli şarttır. Yanlış embriyonun seçilmesi veya gerçekten sağlıklı spermlere ulaşma konusunda sıkıntı yaşanması halinde, tedavi başlı başına ziyan olabilir. Günümüzde ucuz fiyatlarda ve yeterli oranda işini titizlik ile yapılmayan tedavilere, yalnızca maddi açıdan daha rahat diye yaklaşmayın.

Baba adayının sebep olduğu sorunlar, daha çok sperm miktar ile ve spermin kalitesi ile alakalıdır. Tüp bebek tedavisinde ise asıl önem teşkil eden konu sperm sayısı değil, herhangi bir spermin mevcut olup olmamasıdır. Günümüzde yalnızca tek bir spermin bulunması bile, spermin sağlıklı olması şartıyla tüp bebek tedavisi için yeterli olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde neredeyse bütün kısırlık problemlerinin tedavisi mümkündür. Tüp bebek, anne ve babadan tedarik edilen üreme hücrelerinin, vücut dışında uygun koşullarda döllenmesini sağlamak anlamına gelir. Döllenen yumurtalar, daha sonra yeniden anne adayına transfer edilir. Döllenen bu yumurtalar, embriyo ismini alır. Aslında bütün bu sürecin, standart hamilelik sürecinden herhangi bir farkı bulunmaz.

sperm bozuklugu1

4 ) Erkekte kullanılan tüp bebek yöntemleri nelerdir?

Erkeklerde hiçbir sperm bulunmaması neticesinde meydana gelen kısırlıklarda, inceleme ve araştırmaların ardından spermin taşındığı kanallara bakılması mümkündür. Çünkü içeride spermin yer alma ihtimali vardır. Bu şekilde dahi spermin elde edilememesi halinde, testislerden sperm elde etmek mümkündür. Elbette ki bu da, tüp bebek tedavisinin yöntemlerinden biridir.

5 ) Testislerden sperm elde etme

Semende sperm bulunamaması halinde, kanallarda tıkanıklık yoksa testislerden sperm sağlanabilir. Elbette ki bu cerrahi işlemler sayesinde ve yapılan testlerin sonucuna göre mümkün olabilir. Bunun haricinde, erkekte mevcut olan spermlerin hareketsiz olması halinde ise, döllenme sağlanamıyorsa aynı şekilde testislerde daha sağlıklı ve hareketli bir sperm bulunabilir.

Testislerden sperm elde etme işlemi, kadının yumurtalarının toplanma zamanında veya bir önceki gün içerisinde gerçekleştirilir. Adayın durumuna bakılarak, bu işlem lokal anestezi veya genel anestezi şeklinde uygulanır. Alınan dokular ciddi anlamda incelenip araştırıldıktan sonra, spermin bulunup bulunmadığına bakılır.

Bu işlem, bugünün koşullarına göre mikroskop altında yapılır. Baba adayında istenilen sağlıkta sperm mevcut ise, annenin yumurtaları toplanır ve artık mikroenjeksiyon işlemine geçilir. Ancak sperm bulunamaz ise, o zaman da anne adayının yumurtaları toplanmaz tedavi o nokta da bitirilir. Ancak çeşitli durumlarda, erkekte hiç sperm bulunmasa dahi, yumurtalıklarda aşırı uyarılma riskine karşı yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Yalnızca bir sperm yolu tıkanıklığı bulunuyor ise, özel iğneler sayesinde sperme ulaşılabilir.

6 ) Mikroenjeksiyon nedir?

Vücut içerisinde yer alan ve elde edilen en sağlıklı ve en hareketli spermin, anne adayının yumurtasının içine direk olarak enjekte edilmesi ve döllenmesini mecbur kılmanın bir yoludur. Bu yöntem, ağır derecede bir kısırlık gösteren ve spermi tam anlamı ile hareketsiz olan baba adayları için, gayet ideal bir yöntemdir. Hareketsiz spermler sebebi ile yaşanan döllenme problemi için kesin çözümdür. Yumurtalar aynı şekilde çeşitli ilaç ve iğneler yardımı ile uyarılır. Uyarılan bu yumurtaların üst katmanında bulunan hücreler soyulur. Daha sonra, yumurtalara tutucu pipetler ile desteklenmesi sağlanır ve bu teknik her bir yumurtaya tek tek yapılır. Bu işlemin ardından elde edilen sperm, özel koşullar ile yumurtaya enjekte edilir. Döllenmesi doğal yollar ile gerçekleşmeyen yumurtalar, 2 ile 4 günlük bir sürenin ardından kontrol edilir. Kontrol edilen bu yumurtalar, daha sonra rahme yerleştirilir ve hormonal destek tedavisinin uygulanmasına başlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.