Tüp Bebekte Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı ?

Bizim Tüp Bebek Hikayemiz
14 Mart 2017
Minik Bebeğim Şimdi 2 Yaşında
16 Mart 2017

Tüp Bebekte Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı ?

Tüp Bebek İlaçları Kilo Yapar mı?

Tüp bebek ilaçları ile ilgili olarak, tedavi aşamasında tıbbi açıdan konuşulan farklı fikirler ve değişen öngörüler vardır. Tüp bebek tedavisinde, tüp bebek ilaçları kullanması gereken tüm uygulama yapılacak olan hastaların ilk düşüncesi hormonal içerikli tüp bebek ilaçlarının kilo yapması olasılığı nın yüksek olmasıdır. Sadece bu nedenden dolayı bile, tüp bebek tedavisi konusunda henüz karar veremeyen hastalar da bulunmaktadır.

Daha önceki yıllarda tüp bebek tedavisinde kullanılan tüm ilaçların kilo ya da hormon bozuklukları gibi yan etkilerinin görüldüğü herkes tarafından bilinmektedir. Ancak gelişen tıbbi teknolojiler ile birlikte tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri de olabilecek minimum seviyelere indirgenmiştir.

Tüp bebek ilaçları kilo yapar mı konusunda kesin bir bilgi vermeden önce aslında akılda bulundurulması gereken önemli başka bir ön bilgi de vardır ve biz de bu bilgiyi sizlerle paylaşmak isteriz: genel olarak piyasada hiçbir yan etkisi olmayan ilaç kesinlikle mevcut değildir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan dolayı oluşan yan etkiler de sağlığa doğrudan zararı olmayan hafif olarak açıklanan olası tanımlanan yan etkilerdir.

Tüp Bebekte Kullanılan İlaçlar

Tüp bebek ilaçları kilo yapar mı sorusu, özellikle tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne aday adaylarının en çok sordukları ve merak ettikleri sorulardan birisidir. Tüp bebek ilaçlarının tümü, vücutta normal hormonal etkiler oluşturabilecek düzeyde oldukları için, kilo alma ile ilgili yan etkileri görülmesi muhtemel olmakla birlikte asla verilmeyecek seviyede bir kilo alımına da sebep olmamaktadır. Burada kilo almaya neden olan hormonal ilaçlar, vücudun vereceği tepkilere göre bir etki göstermektedir. Tüp bebekte kullanılan ilaçlar vücutta su birikmesi, çok iştah açılması ve vücutta ödem oluşturması nedeni ile ile bir miktar kilo alınmasına neden olabilmektedir. Ancak sadece fiziksel olarak etkisi az olan şekilde kilolar alınacağından, bu kiloların ilk sıkı tutulma haftasında verilmesi de kolay olacaktır.

Tüp bebek ilaçları vücutta su tutulması, geçici ödem olması ve geçici iştah artışı gibi yan etkileri yaşatabilir, ancak bunlar kısa sürede geçmektedir. Tüp bebek tedavisi uygulanırken ödem ve geçici iştah artışı yan etkisi dikkate alındığı takdirde, beslenmede aşırıya kaçılmazsa ve ödem arttırıcı besinler tüketilmezse alınan kilolar asla kalıcı olmayacaktır. Doğum sonrası rahatlıkla verilecektir.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların yumurta üretmesi için uyarılması ve faydalı yumurtaların toplanması için enjekte edilen iğnelerin vuruldukları bölgelerde kadınlarda hassasiyet durumuna bağlı olarak; kaşıntı, hafif ağrı, yanma ve tahriş gibi şikayetler de olabilir. Tüp bebek tedavisi esnasında hormonlardan dolayı göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, aşırı duygusallık gibi durumlarda artık net bir şekilde gözlemlenmektedir.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan tıbbi olarak reçetelenmiş ilaçların kullanımından dolayı vücutta geçici bir iştah artışı seviyesi olabilir; kadınlar bu tip durumlarda kilo artışını önlemek için düzenli ve sağlıklı beslenme önerileri belirlemektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardan dolayı vücutta belli bir oranda ödem de oluşur. Bol su tüketimi ile ödem vücuttan daha çabuk atılır.

Tüp bebekte kullanılan ilaçlar hormon tabanlı olsa da vücutta ileri seviyede bir kilo alımına neden olacak kadar da zararlı değildirler. Zaten bu ilaçlar olmadan hormon seviyeleri tüp bebek yapılmasına da imkan ve ihtimal vermemektedir. Tüp bebek bir tedavisir ve aşamaları konusuna hassas davranılmalıdır. Önemli olan alınacak 1-2 kilo değil, tüp bebek tedavisi sonucunda sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.