Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplamanın Gecikmesi

IMSI Hangi Vakalarda Başarıyı Arttırır?
7 Ocak 2019
Hamilelikte Yüksek Tansiyonu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
8 Ocak 2019

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplamanın Gecikmesi

Tüp bebek, doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için çok önemli bir tedavidir. Tüm dünyada kısırlık sorunu yaşayan çiftler, tüp bebek tedavisi sayesinde doğal yolla gebeliğe engel olan pek çok sorunun üstesinden gelebiliyorlar. Doğal yolla gebelik elde edebilmek için korumasız cinsel ilişki, yumurtlama, spermlerin yumurta ile buluşması, embriyo oluşumu ve embriyonun rahim duvarına tutunup büyüyebilmesi gibi pek çok faktörün hepsinin olumlu şekilde fonksiyon göstermesi gerekiyor. Ancak tüp bebek tedavisinde kadının yumurtlaması, spermlerin baba adayından alınması, yumurta ve spermin bir araya getirilmesi, döllenme, embriyonun oluşumu ve en sağlıklı embriyonun seçilerek rahme transfer edilmesi gibi profesyoneller tarafından gerçekleştirilen işlemlerle kolaylıkla başarılı bir gebelik elde edilebiliyor. Bu süreçte kullanılan ilaçlar, elde edilen üreme hücreleri, uzmanların sperm ve embriyo seçimleri gibi pek çok faktör gebe kalabilme başarısını, eve canlı bebek götürebilme şansını artırıcı rol oynamaktadır.

Tüp bebek tedavisindeki aşamaların her birinin alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapıldığı işlemlerde başarı şansı çok yüksek olabilirken, bu aşamaların herhangi birinde zamanlama ya da planlama hatası yapılması durumunda tüm süreç riske giriyor. Çünkü tedavi sürecini destekleyen ilaçların kullanım zamanı ve dozu, yumurtaların takibi ve ne zaman toplandığı, embriyoların oluşturulması ve en doğru zamanda transfer edilmesi gibi pek çok husus başarılı olup olmamama konusunda belirleyici rol oynuyor. Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan değişik ilaçların sayısı ve hepsinin farklı zamanda ve tam da uzmanın önerdiği zamanda kullanılması gerekliliği olduğundan bazı hastalar bunların kullanımında birtakım hatalar yapmaktalar ve planlanan tüm süreç başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi gecikirse ne olur?

Tüp bebek tedavisinde her aşama diğerini takip eder ve bir önceki aşamada yaşanan olası bir aksaklık, sonraki aşamanın da başarısız olmasına sebep olabilir. Bu bakımdan tüp bebek tedavisinde planlama ve zamanlama çok önemlidir. Bu bakımdan tıpkı diğer aşamalar olduğu gibi yumurta toplama aşamasının da tam zamanında yapılması çok önemlidir, hatta gebelik elde edip edememede belirleyici unsurdur. Tüp bebek tedavisinde doğal sürecinde ya da ilaçlarla olgunlaştırılan yumurtaların olması gereken zamanda toplanamaması durumunda kalitesi düşer ve döllenme özelliği kaybolabilir. Yumurta toplama işlemi kesinlikle hCG enjeksiyonundan 36 saat sonra yapılmalıdır. Bu 36 saatlik süreden daha önce ya da daha sonra yapılan yumurta toplama işlemi istenen sonucu vermez.  Bu tür bir gecikme yaşanması durumunda yumurtlamanın olması ve yumurtaların karın içine dökülmüş olma riski vardır.

Yumurta toplama işlemi geciktiğinde neler yapılabilir?

  • Yumurta toplama işlemi ve siklus iptal edilebilir!

Yumurtaların toplanma zamanı geldiği halde toplanamazsa, zamanından çok sonra toplanan yumurtalarla gebelik elde etme şansı düşük olur. Böyle bir durumda tedaviye devam etmek, hastanın operasyon risklerine ve maliyetine boşu boşuna maruz kalması anlamına gelir. Ancak bu tedavinin daha ileri bir tarihe ertelenmesi ya da iptal edilmesi daha doğru olabilir. Bu bakımdan yumurta gelişimi için hCG enjeksiyonu yapıldıktan sonra toplamada geç kalındığında sağlıklı yumurtalar toplayabilme ihtimali çok düşer, toplansa bile bunlar gebelik gerçeklemesi için fazla olgunlaşmış olurlar.

  • Yumurtlama belirtileri olmadan da yumurta toplanabilir!

Yumurtlar için HCG enjeksiyonu yapıldıktan 60 saat sonrasında foliküllerden veya rahim arkasındaki boşluktan yumurta toplanabildiği nadir durumlar görülmüştür. Ancak çok da olası bir durum değildir. Zaten bu şekilde yumurta hücresi bulunsa bile bunların döllenme yeteneği ve bunlardan gebelik oluşma ihtimali çok düşüktür. Böylesi küçük bir ihtimal değerlendirilecekse, çift sonucun belirsiz olduğu ve başarı olasılığının çok düşük olduğu konusunda bilgilendirilmelidir. Bu şekilde başarısızlık durumunda yaşanan hayal kırıklığı daha düşük olacaktır. ayrıca öncesinde çok güvenilir olmamakla birlikte tedbir amaçlı ultrason ile yumurtlama belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilebilir.

Yumurta toplama işleminin gecikmemesi için nasıl önlemler alınabilir?

Tüp bebek; pek çok farklı aşamanın olduğu, farklı ilaçların zamanında kullanılması gereken biraz karışık ve çok aşamalı bir tedavidir. Bu bakımdan tüm süreç titizlikle takip edilmelidir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan değişik ilaçların sayısı normal bir tedaviye göre fazladır ve bunların hepsinin farklı zamanlarda alınması gerekir. Böylesi bir durumda da bazı hastalar bu süreçte birtakım hatalar yapabiliyorlar. Çünkü zaten hastalar bir çocuk sahibi olup olamayacakları konusunda çok ciddi bir stres ve endişe içindeler.

Tüp bebek tedavinin sonucunu en fazla etkileyecek olan faktörlerin başında hCG enjeksiyonunun zamanlaması geliyor. HCG enjeksiyonunun doğru zamanda yapılması için alında sadece birkaç saat vardır ve bir siklusta hem doktorun hem de hastanın ikinci bir şansı yoktur. Bu bakımdan tüp bebek tedavisi yaptıracak olan kadınlara hCG enjeksiyonunun doğru zamanda yapılmasının çok önemli olduğu tedaviye başlamadan çok iyi anlatılmalıdır. Ayrıca pek çok tüp bebek merkezi bu işlemde hatayı ve gecikmeleri önleyebilmek için enjeksiyon saatini hastaya telefon ederek veya mesaj göndererek hatırlatmaktalar.

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemine dair önemli bilgiler!

Tedavide yumurtalar geliştirildikten sonra bunları olgunlaştırmak için çatlatma iğnesi diye adlandırılan hCG iğnesi yapılır. Bu iğnenin yapılma zamanı hastaya bildirilir. İğne yapıldıktan 32 -36 saat sonrasında yumurta toplama işleminin yapılması gerekir. Yani yumurta toplama işlemi kadının adet gününe göre değil, iğnenin yapıldığı güne göre yapılır. Yumurtanın olgunlaşması için yapılan hCG enjeksiyonunda sonra 39 saat ve daha fazla zaman geçerse tedavinin başarısız olma riski yüksektir.

Kadının yumurtalarının olgunlaşması için luteinleştirici hormon seviyesinin artmış olması gerekir. Bu durum tüp bebek tedavisi için de geçerlidir. Fakat Down-regule siklus durumunda luteinleştici hormon yerine yumurta toplamadan 32- 36 saat öncesinde hCG enjeksiyonu yapılır. Bu durumda normalde vücudun üretmesi ve salgılaması gereken hormon enjeksiyon ile verilir ve yumurtlama olur. Bu durumda hCG enjeksiyonundan ortalama 36 saat sonra yumurtalama başarılı bir şekilde gerçekleşir. Eğer yumurta toplama işlemi geciktiyse gebelik elde edebilmek için düşük ihtimalli de olsa bazı seçenekler bulunur.

Yumurta toplamakta gecikilirse en doğru olan bu işlemin ve siklusun iptal edilmesidir. Çünkü yumurta bulabilmek ve gebelik elde edebilmek neredeyse imkansız olacaktır. Ancak çiftin isteği ve doktorun onayıyla çift türlü başarısızlık riski konusunda bilgilendirilir ve çok düşük bir ihtimal olsa da yumurtlamanın henüz gerçekleşmediği veya douglas sıvısından yumurta toplanabileceği ümit edilerek yumurta toplanır. Fakat kesinlikle bilinmelidir ki, bu tür bir yol izlenmeden önce hastaya başarı şansının çok düşük olduğu anlatılmalı ve onun onayı alınmalıdır.

Yukarıda sayılan bu riskleri en aza indirebilmek için tüp bebek tedavisi süreci çok detaylı bir şekilde hem uygulamayı yapan doktor ve ekip hem de çift tarafından takip edilmelidir. Zira tüp bebek tedavisi hem zaman hem maddi imkanlar hem de psikolojik açıdan çifti çok fazla etkilerken, bir de olumsuzluk ve başarısızlık ile karşılaşmak daha da yıkıcı olur. Bu stresli ve önemli süreçte çifte ve özellikle de kadına tüm süreçteki her bir işlem sık sık hatırlatılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.