Tahmini Doğum Tarihini Nasıl Hesaplanır?

Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?
7 Ekim 2016
Varikosel Belirtileri Nelerdir?
10 Ekim 2016

Tahmini Doğum Tarihini Nasıl Hesaplanır?

Tahmini Doğum Tarihini Nasıl Hesaplanır?

Hamilelik, 40 haftada tamamlanan bir süreçtir. Gebelik, son adetin ilk gününden itibaren 40 hafta sayılması ile haftaların belirlendiği bir süreçtir. Tahmini doğum tarihi hesaplanırken, son adetin başladığı tarihe 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir. Oldukça pratik bir hesaplama yöntemidir. Ancak unutulmaması gereken doğum tarihi hesaplarken hep bir yanılma payı olduğudur.

Tahmini doğum tarihinin hesaplanmasında neler dikkate alınır?

Sağlıklı bir hamilelik döneminde, yumurta rahim içinde ya da tüplerde döllendikten sonra 40. Haftada doğumun olacağı düşünülmektedir. Ancak yumurtanın ne zaman döllendiği net olarak tespit edilemeyeceği için son adet kanamasının başladığı tarih esas alınmaktadır.

Doğumlar genellikle 40 haftadan önce gerçekleşmektedir. Genellikle hamileliğin 37. Ve 40. Haftalarında doğum eylemi gerçekleşir. Şayet erken doğum riski söz konusu ise, doğum tarihi hesaplanırken dikkate alınmalıdır.

Bazen ise doğum 40. Haftadan sonra meydana gelmektedir. Nadir olarak bebek, gebeliğin 41. Ya da 42. Haftasında meydana gelebilir. Hamilelik, sperm hücresinin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresi döllendiği zaman meydana gelir. Kadının yaşı, tahmini doğum tarihi hesaplanırken dikkate alınmaz. Tüm dünyada bu hesaplamaya bir standart getirilmesi amacıyla, kadının gördüğü son adet kanamasının ilk günü gebelik başlangıcı olarak kabul edilir.

Gebelik zamanı ay olarak mı hafta olarak mı hesaplanmalı?

Doğum tarihi hesaplanırken mutlaka hafta olarak hesaplanmalıdır. Ay hesabında yanılma payı daha fazladır. Gebelik, 280 günlük bir süreçtir. 280 gün ise 40 haftaya denk gelir. Ancak bir ay tam olarak 4 haftayı kapsamadığı için hesaplanan tarih ve doğum tarihi arasında büyük bir fark olabilir.

Örnek olarak tahmini doğum haftası:

Son adet tarihi 10 Ocak olan anne adayının tahmini doğum tarihi şu şekilde hesaplanır:

10’a 7 eklenir ve 17 Ocak bulunur. 3 ay geriye gidilir ve 17 Ekim tarihi, tahmini doğum tarihi olarak bulunur.

Fakat kadının adet düzensizlikleri varsa, tahmini doğum tarihleri yanıltıcı olabilir. Bundan dolayı da doktor görüşleri dikkate alınmalı ve mutlaka ultrason kontrolleri ile tahmini doğum tarihi teyit edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.