Sezaryen Hamileliğin Kaçıncı Haftası Yapılır?

Hamilelik Döneminde Meydana Gelen 10 Kanama
26 Aralık 2016
Nst Nedir ve Hamilelikte Neden Uygulanır?
27 Ocak 2017

Sezaryen Hamileliğin Kaçıncı Haftası Yapılır?

Sezaryen doğum, anne karnındaki ve rahmindeki insizyonlar yoluyla bebeği vermek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Gebelik komplikasyonları gelişirse veya daha önce bebek sezaryen doğum olmuşsa ve sezaryenden sonra vajinal doğum düşünmüyorsanız, sezaryen doğum önceden planlanmış olabilir.

Bazen sizin veya bebeğiniz için vajinal doğumdan çok sezaryen doğum daha güvenlidir. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınız sezaryen doğumu önerebilir:

Doğumuz ilerlemiyor:  Bu durum, sezaryenin en yaygın sebepleri arasındadır. Serviksiniz birkaç saat içinde güçlü kontraksiyonlara rağmen yeterince açılmıyorsa, bebeğin kafası doğum kanalı geçmek için çok büyükse uygulanabilir.

  • Bebeğiniz yeterli oksijen almıyor: Sağlık uzmanınız, bebeğinizin oksijen tedariki veya bebeğinizin kalp atışındaki değişiklikler hakkında endişe ediyorsa, sezaryen doğum en iyi seçenek olabilir.
  • Bebeğin anormal bir konumda olması: Ayak veya kalçalar doğum kanalını ilk önce (kama) girerse veya bebek ilk önce (enine) yan veya omuza yerleştirilirse, sezaryen gerekebilir.
  • Çoğul gebelik: Bebeklerin erkenden doğması ya da başka sorunlar olması durumunda sezaryene ihtiyaç duyulabilir.
  • Plasentanızda bir sorun varsa: Plasenta, serviksin açılmasını (plasenta previa) kaplarsa, sezaryen bebeğin doğumunun en güvenli yolu olabilir.
  • Göbek kordonu ile ilgili bir sorun varsa: Bir göbek kordonu bebeğinizin önüne serviksinizden geçerse veya kordon kasılmaları sırasında uterus tarafından sıkışırsa bir sezaryen önerilebilir.
  • Bir sağlık sorunun varsa: Kompleks kalp problemleri, acil doğum gerektiren yüksek kan basıncı veya vajinal doğum sırasında bebeğinize geçebilecek bir enfeksiyon gibi genetik herpes veya HIV gibi sağlık koşullarınız varsa sezaryen önerilebilir.
  • Mekanik tıkanıklık: Doğum borusunu tıkayan büyük bir fibroidiniz varsa, ciddi şekilde yerinden oynamış pelvik kırıklar veya bebeğinizde ciddi hidrosefali varsa, bu durum başın olağandışı büyük olmasına neden olan sezaryene ihtiyacınız olabilir.
  • Daha önce sezaryen öyküsünüz varsa: Uterus insizyonunun türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak, önceki sezaryenden sonra vajinal doğum yapmaya çalışmak sıklıkla mümkündür. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sağlık uzmanınız tekrar bir sezaryen önerebilir.

Bazı kadınlar doğumdan veya vajinal doğumun olası komplikasyonlarından kaçınmak veya planlanan doğumdan kolaylıkla yararlanabilmek için ilk bebekleriyle birlikte sezaryen talep etmektedir.

Sezaryen doğumun riskleri

  • Solunum problemleri: 39 haftalık gebelik öncesi veya bebeğin akciğer olgunluğunun kanıtı olmaksızın yapılan sezaryen, solunum sıkıntısı sendromu da dahil olmak üzere diğer solunum sorunları riskini artırabilir, bebeğin nefes almasını zorlaştıran bir durum.
  • Cerrahi yaralanma: Nadiren de olsa, ameliyat sırasında bebeğin derisine kazaen zararlar gelebilir.
  • Uterus’u kaplayan membranın iltihaplanması ve enfeksiyonu. Endometrit olarak bilinen bu durum ateş, kötü kokulu vajinal akıntı ve uterin ağrıya neden olabilir.
  • Kanamanın artması:  Vajinal doğumdan çok sezaryen sebebiyle kan kaybedersiniz. Bununla birlikte, transfüzyonlara nadiren ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Anesteziye tepkiler: Herhangi bir anesteziye karşı advers reaksiyonlar mümkündür. Spinal blok veya kombine epidural spinal anestezi sezaryen için yaygın anestezi türleri, doğumdan sonraki günlerde dik olarak şiddetli bir baş ağrısı yaşamak nadirdir ancak mümkün.
  • Kan pıhtıları: Bir damarda – özellikle bacaklarda veya pelvik organlarda – kan pıhtısı geliştirme riski, bir sezaryen doğumdan sonra vajinal doğumdan sonra olduğundan daha fazladır. Akciğerlerinize bir kan pıhtısı dolaşırsa (pulmoner emboli), hasar hayati tehlike oluşturabilir. Sağlık ekibiniz kan pıhtını önlemeye yönelik adımlar atacaktır. Ameliyattan sonra sıklıkla yürüyerek de yardım alabilirsiniz.
  • Yara enfeksiyonu: Sezaryende vajinal doğumlarla karşılaştırıldığında enfeksiyonlar daha sık görülür. Sezaryen enfeksiyonları genelde kesi bölgesi çevresinde veya rahimde bulunur.
  • Cerrahi yaralanma: Nadiren de olsa, mesane gibi yakındaki organlara cerrahi yaralanmalar sezaryende cereyan edebilmektedir. Sezaryende birden fazla olduğunda cerrahi yaralanmalar daha sık görülür. Sezaryen sırasında cerrahi bir yaralanma olursa ek ameliyat gerekebilir.

Ameliyathanede, midedeksiyonunuza bir perde çekilecek ve böylece yargılamayı hissetmenin yanı sıra onları da göremeyeceksiniz. Duygularınızdan birçoğu sizi komisyon dışında bırakırken, kendinizi çok zor dinlersiniz. Odanın en uzak yarısında oldukça miktarda bir etkinlik duyacağınız muhtemeldir: temizleme hemşiresi, başka bir hemşire veya iki, anestezi uzmanı ve belki bir hastane çocuk doktoru. Bir eğitim hastanesinde ekstra bir doktor gözlem yapıyor olabilir. Genellikle orta parmağınız kadar olan kesi için yolu temizlemek için bir hemşire kasık tüylerinden yeterince tıraş olur. Ameliyat başladığında acıyı hissetmeyeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.