Kemik Erimesi (Osteoporoz)
28 Aralık 2017
Emzirirken Sigara İçmenin Zararları
29 Aralık 2017

Sezaryen Doğum

Her kadının en büyük hayallerinden birisi, sağlıklı bir bebek sahibi olmaktır. Bunun için doğal yolla gebe kalma denemeleri başarısız olduğunda, üremeye yardımcı yöntemlere başvurulmakta ve gebelik için tüm alternatifler göz önünde bulundurulmaktadır. Gebelik gerçekleştikten sonra ise hamilelik döneminin en sağlıklı şekilde geçmesi ve sağlıklı bir doğum yapmak anne adaylarının hayalidir. İşte bu evrede doğumun normal doğum mu yoksa sezaryen mi olacağı sorusunun yanıtı büyük önem taşıyor. Zira normal doğumun sancılarını çekmek istemeden doğum yapmak isteyen anne adayları sezaryenden yana tercih kullanabiliyor. Fakat sezaryen doğumun ciddi bir ameliyat, bir cerrahi müdahale olması da anne adaylarını endişelendirmektedir.

Bazı uzmanlara göre sezaryen çok komplike olmayan bir ameliyattır, ancak sonuç olarak bir cerrahi işlem olması sezaryen doğumu bir tercih değil de gereklilik durumunda uygulanan bir yöntem haline getiriyor. Bir de normal doğumun adı üzerinde doğum olayının en “normal” olanı ve dolayısıyla da hem anne adayının sağlığı hem de doğumun daha olağan şekilde gerçekleşmesi bakımından önemli olduğunu vurgulamakta fayda var. Ancak her gebelikte anne adayının sağlığı ve anne karnındaki bebeğin durumu normal gebeliğe izin vermemektedir. Böyle bir durumda zorunlu hallerde sezaryenin faydaları da göz ardı edilemez. Çünkü günümüzün tıbbi ve teknolojik ilerlemeleri sayesinde sezaryen işlemi de son derece konforlu, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Tüm bunlardan yola çıkılarak doğum söz konusu olduğunda eğer tüm koşullar uygunsa normal doğum, bebek ve anne adayından kaynaklı her hangi bir anomali olması durumunda ise doktorun da kanaati ile sezaryen doğum yapılır.

Sezaryen doğum hangi hallerde zorunludur?

hamilelikte-halsizlik-2

  • Anne karnındaki bebeğin ters gelmesi,
  • Plasentanın bebekten erken ayrılması ya da rahim ağzını kapatarak normal doğumu olanaksızlaştırması,
  • Bebeğin normalden iri olmasından dolayı normal doğumun anneye zarar verme riski,
  • Annenin çatının normal doğum için dar olması,
  • Annenin normal doğumda daha kötü hale gelecek farklı hastalıklarının olması,
  • Bebeğin bazı yapısal özelliklerinin normal doğuma uygun olmaması,
  • Çoğul gebelik olması,
  • Doğum zamanı gelmediği halde, doğumun başlatılmasını gerektiren durumlar oluşması,
  • Anne adayında doğum korkusu, vajinismus gibi sorunlar olması durumunda,
  • Rahimde miyomlar bulunması halinde,
  • Anne adayının ıkınmasının riskli olması halinde,
  • Anne adayında herpes enfeksiyonu, genital siğil gibi sorunların bulunması durumunda,
  • Anne adayının daha önceden normal doğuma engel operasyonlar geçirmiş olması gibi durumlarda sezaryen doğum zorunludur.

Sezaryen doğum nasıl olur?

sezaryen-2

Doktorun ve anne adayının birlikte verdiği kararla sezaryen doğum olacak olması durumunda öncelikle anne, cerrahi operasyon koşullarına uygun hale getirir. Ardından bebeğin pozisyonu ultrason muayenesi ile tam olarak tespit edilir. Gebeliğin durumu, anne adayının genel sağlık koşulları ve doktorun kanaati doğrultusunda genel anestezi ya da spinal anestezi uygulanır.  Bu işlemin ardından anne adayının karnı; bebeğin pozisyonu ve doktorun inisiyatifi doğrultusunda bebeğin çıkışını mümkün kılacak şekilde kesilerek açılır. Sonrasında karın kasları çekilerek anne adayının rahim duvarı kesilir ve bebek karındaki kesikten çıkarılır. Daha sonra bebeği anneye bağlayan kordon kesilir ve plasenta dışarı çıkarılır. Bebek dış dünyaya geldikten sonra kesilen dokular tekrar dikilerek sezaryen tamamlanır.

Sezaryen ne kadar sürer?

Sezaryen doğum işlemi her faktörün normal olduğu bir durumda ortalama 45-60 dakika arasında sürmektedir. Ancak tıpkı diğer ameliyatlarda olduğu gibi beklenmedik durumlar yaşanması bu sürenin uzamasına da yol açabilir. Sezaryen ameliyat esnasında ya da sonrasında her ameliyatta görülen komplikasyonların görülme riski vardır.

Sezaryen doğum, anne adayının normal doğum yapmasına engel olan bir sorununun olması ya da normal doğum yapmak istememesi durumunda doktorun da onayıyla yapılmaktadır. Günümüzün tıbbi ve teknolojik koşullarında anestezi teknikleri gelişmiş, enfeksiyon, sterilite sorunlarına karşı etkili antibiyotikler mevcut, ameliyatlarda uygulanan dikiş teknikleri gelişmiş ve cerrahi operasyonlar çok daha kolaylaşmıştır. Bu bağlamda sezaryen ile doğum da çok daha kolay hale gelmiştir.

Sezaryen doğum gebeliğin hangi haftasında yapılır?

hamilelik-5

Sezaryen, gebeliğin seyrine ve muayeneler sonucunda doktorun kanaatine bağlı olarak farklı gebelik haftalarında yapılabilir. Kimi durumlarda bebeğe ya da anne adayına bağlı olan tıbbi zorunluluklar nedeniyle sezaryenin acilen yapılması gerekebilirken genellikle doktor, anne adayına muhtemel sezaryen haftasını gebeliğin başında söyler. İsteğe bağlı olarak yapılan sezaryen genellikle gebeliğin 39. haftası gerçekleşir. Uzmanlar, her şeyin yolunda gittiği gebeliklerde 39. haftadan önce sezaryen yapılmaması gerektiği konusunda doktorları ve anne adaylarını uyarmaktadır. Zorunlu haller dışında sezaryenin 39. haftadan önce yapılması bebekle ilgili bazı risklere, sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hangi durumlarda acil sezaryen yapılır?

Sezaryen doğumun normal koşullar altında 39. hafta içinde yapılması önerilmektedir. Ancak önceden planlanmayan acil sezaryen ameliyatları bu zamandan çok daha öncesinde gerçekleşmektedir. Anne ya da bebeğin hayatı ile ilgili acil durumlarda planlanandan çok daha erken, hatta gebeliğin her haftasında sezaryen olabilir. Genel olarak gebeliğin 34. haftasından sonra yapılan sezaryen ameliyatlarında bebek ile ilgili çok ciddi bir problem yaşanmaz. Ancak 34. haftadan önce yapılan ameliyatlarda bebeğin akciğer gelişiminin tam olarak gerçekleşmemesi nedeniyle solunum sıkıntısı ve diğer problemler yaşanabilir. Gebeliğin 24. haftasından önce karın katmanlarının ve rahmin tıpkı sezaryende olduğu gibi kesilerek bebeğin çıkarılması işlemine sezaryen değil, histerotomi adı verilir. Çünkü bu ameliyatta bebeğin hiçbir yaşam şansı yoktur. 24. gebelik haftasından önce yapılan histerotomi gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir tür kürtaj gibi bir cerrahi girişimdir.

Sezaryen olan hasta kaç günde iyileşir?

sezaryen-1

Sezaryen sonrasında genellikle bir hafta içinde günlük işlerini yapabilecek ve rahat oturup, kalkacak, dolaşabilecek derecede iyileşmek mümkün olur. Ancak dikiş yerinin iyileşmesi ve tamamen kapanması da genellikle bir ay kadar sürer. Kadın bu 1 aylık dönem içinde çok dikkatli olmalıdır.

Sezaryen doğumun zararları nelerdir?

Sezaryen doğumun anne adayına verebileceği belki de en büyük zarar; annenin sonraki doğumlarda çok büyük bir ihtimalle normal doğum yapamayacak olmasıdır. Sezaryen doğumla rahimde ortaya çıkan yapısal değişim, sonraki gebeliklerde plasentanın oluşumunda ve normal doğumun gerçekleşmesinde birtakım anormalliklere sebep olabilir.

Bunun dışında sezaryen doğumun riskleri ve zararları;

  • Sezaryen, sonuç olarak bir ameliyat olduğu için enfeksiyon riski taşır.
  • Anne adayının bacağında pıhtı oluşma ihtimali yüksektir.
  • Bazı vakalarda anne adayında akciğer embolisi riski fazladır.
  • Normal doğum ile karşılaştırıldığında anne adayının iyileşme süreci çok daha uzundur.
  • Normal doğumda doğumun hemen ardından gerçekleşen anne – bebek iletişimi sezaryende çok daha sonra başlar.
  • Sezaryen doğumda bebek, doğum basıncına maruz kalmadığı için akciğerlerindeki sıvı tam olarak boşalmaz ve solunum sıkıntıları ortaya çıkabilir.
  • Sezaryen doğum bebeklerinin, normal doğan bebeklere göre akciğerlerinin daha az sağlıklı olduğu bilinir.
  • Anne adayının rahminde doku yapışması riski vardır.
  • Anne adayının vücudu, normal doğuma göre daha uzun sürede eski haline döner.
  • Anne adayının hamilelik kilolarını verme süresi uzar. Çünkü sezaryen doğum, bir tür ameliyat olduğundan yaraların iyileşmesi uzun zaman alır ve bu süre içinde anne adayının spor, egzersiz yapması, hatta günlük hareketlerini bile rahatlıkla yapması mümkün olmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.