Rahim Filmi (HSG) Ne Zaman Çekilir?

Yumurta Çatlaması Nedir?
22 Aralık 2017
Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
26 Aralık 2017

Rahim Filmi (HSG) Ne Zaman Çekilir?

Rahim filmi (HSG); rahim içerisine bir kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi işlemidir. Bu işlemde rahim ve tüplerin görüntülenir, olası anomaliler tespit edilir. Özellikle kısırlık şikayeti ile doktora başvuran, kısırlık tedavisi görmesi gereken kadınlarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için rahim filmi çekilmesi gerekir. Buradan elde edilen verilere göre de tedavi süreci planlanır.

Rahim filmi (HSG) ne zaman çekilir?

Rahim filmi çekilmesi için en uygun dönem adet kanaması kesildikten sonraki ilk günlerdir. Çünkü bu film için kadının hamile olmaması gerekir, daha yeni adet olan kadının hamile olmadığından emin olunur. Adet kanaması bittikten sonra aradan 10-15 gün gibi uzun süre geçerse de yine döllenme ve hamilelik oluşabilir. Böyle bir durumda rahim filmi çekerken farkında olmadan bu hamileliğe zarar verilebilir. Bu nedenle adet kanaması bittikten sonra en fazla 3-5 gün içerisinde rahim filmi çekilmesi idealdir. Rahim filminin genellikle adet kanaması bittikten sonraki birkaç gün içerisinde çekilme sebeplerinden birisi de kanama varken çekilmesinin, adet kanının rahim içerisine verilen ilaçla beraber karın içerisine gidebilme riskidir.

Rahim filmi (HSG) nasıl çekilir?

rahim-filmi

Rahim filmi, bir kadın doğum kliniğinde, hastanede röntgen odasında çekilir. Röntgen odasında genellikle kadın doğum uzmanı, röntgen teknisyeni ya da radyoloji uzmanı bulunur. Rahim filmi çekimi için normalde genel veya lokal anestezi uygulanmaz. Çünkü fazla ağrı, rahatsızlık vermeyen basit bir işlemdir. Fakat kadın normal vajinal muayene bile olamayacak kadar çok korkuyorsa ve endişeleniyorsa nadiren anestezi verilebilir. Burada hasta, röntgen masasına sırt üstü yatar. Öncelikle bacaklarını açar ve aynı jinekolojik muayenede olduğu gibi muayene aleti (spekulum) takılır. Spekulum takılmasının ardından hastanın rahim ağzı (serviks) antiseptik solüsyon ile temizlenir. Spekulum takılmasıyla rahim ağzı net olarak görülür, işlem kolaylaşır. Ardından rahim ağzına doğru ince bir kanül (ince kalem şeklinde bir boru) uzatılır. Rahim içinin net görüntülenmesini sağlayacak olan kontrast, radyoopak sıvı (film çekimi için gereken ilaç) sıvı, bu kanül aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir. Bu radyoopak sıvının özelliği metal gibi röntgen ışınlarını geçirmemesi ve röntgen filminde net, parlak şekilde görülebilmesidir. Bunun benzeri sıvılar böbrek filmleri, barsak filmleri gibi röntgen çekimi işlemlerinde de sıklıkla kullanılır.

İşlem esnasında rahim içine verilen sıvı rahim içerisine ve oradan tüplere ve tüpler açıksa karın içerisine kadar ilerler. Bu sırada hasta kimi zaman çok hafif ağrı hissedebilir. Rahim içerisine ilaç verilirken karın bölgesinden birkaç kez röntgen filmi çekimi yapılır. Rahim filmi çekimi yapılan merkezlerde genellikle skopi denilen alet sayesinde karın içi, rahim, tüpler televizyon ekranında izlenir, verilen ilacın tüp içerisinde ilerlediği görülür. Ancak tanı için ille de ekrandan izlenebilmesi şartı aranmaz.

Rahim filmi çekimi bittikten sonra rahim ağzına yerleştirilen alet alınır ve spekulum (muayene aleti) çıkartılır. Bunun ardından kısa bir süre sonra hasta yerinden kalkmadan bir karın filmi daha çekilir. Rahim filmi çekimi ortalama 5 -10 dakika süren kısa süreli, basit bir işlemdir. Çekim bittikten sonra hasta isterse 5 – 10 dakika dinlenebilir, ardından masadan kalkabilir.

Rahim filmi çekimi ağrı yapar mı?

apandisit1

Rahim filmi, genel olarak ağrısız, acısız bir işlemdir. Ancak ağrı eşiği herkeste farklı olduğundan kimi zaman hafif ağrı hissedenler olabilir. Bununla birlikte rahim içine verilen kontrast sıvı, tüplere gelince hasta hafif bir ağrı hissedebilir ve eğer tüpler açıksa kontrast madde karın boşluğuna yayılır. Fakat bu ağrı çok düşük seviyededir ve film çekiminden kısa süre sonra geçer.

Rahim filmi normal görünüyorsa her iki tüp de açık ve rahim içinin şekli normal olarak değerlendirilir. Görüntülerde rahim içinde bir kitle (myom ya da polip gibi) görülmesi yada kontrast sıvının karın içine yayılmaması dolayısıyla tüplerin kapalı olduğunun tespit edilmesi anormal bir durumdur.

Rahim filmi sonuçlarının güvenirliği

rahim-filmi

Rahim filmi, günümüzün koşullarında rahim içinin ve tüplerin en net şekilde görüntülenmesine imkan veren metottur. Ancak rahim filminde tüplerin açık izlenmesi, kapalı izlenmesine göre daha güvenilir bir veridir. Çünkü rahim filmi çekimi esnasında tüpler kasılabilir (spazm) ve kapalı gibi görünebilir. Bu bağlamda rahim filminde kapalı izlenen tüpler kimi zaman aslında açık da olabilir. Doktor şüpheye düştüğünde bunu kesin olarak belirlemek için tüpleri laparoskopi ile değerlendirebilir. Fakat açık olduğu gözlenen tüplerin gerçekte kapalı olması mümkün değildir. Bazı vakalarda ise kadının tüplerinde bir miktar tıkanma varken rahim içine verilen kontrast maddenin etkisiyle tüpler açılabilir. İşte bu nedenle rahim filmi sonrasında kendiliğinden gebe kalan kadınlar da olabilir.

Rahim filmi sonrasında sorun yaşanır mı?

Rahim filmi kesinlikle kadına zarar veren, bir rahatsızlık yaratan bir işlem değildir. Ancak rahim filminden sonraki 1-2 gün içinde hasta ara sıra hafif kramplar hissedebilir, çok nadiren de olsa vajinal kanama görülebilir.

Rahim filmi sonrasında ilaç kullanmak gerekir mi?

Rahim filmi genellikle fazla ağrıya sebep olan, ekstra müdahale ya da tedavi gerektiren bir işlem değildir. Ancak rahim filminden sonraki 1 – 2 gün içinde hafif şiddette ağrı hissedilebilir. Doktor kimi zaman bu ağrılar için ağrı kesici reçete edebilir ya da gerekiyorsa antibiyotik kullanımını önerebilir. Doktorun önerdikleri dışında genellikle rahim filmi (HSG) çekimi sırasında veya sonrasında bir ilaç kullanılması gerekmez.

Rahim filmi çektirecek olanlara öneriler

  • Rahim film çekileceği gün kadının aç karnına gelmesi gerekmez.
  • Rahim filminde normalde anestezi uygulanmaz. Fakat bazı özel sebepler dolayısıyla hastaya genel anestezi uygulanacaksa, hastanın işlem öncesindeki en az 6 saat boyunca hiçbir yiyecek içecek almaması, aç ve susuz gelmesi gerekir.
  • Rahim filmi çekimi öncesinde hastanın hazırlık amacıyla herhangi bir ilaç kullanılması gerekmez. Fakat özel koşullar dolayısıyla doktorun tavsiyesi ile hasta işlemden yarım saat önce bir ağrı kesici alıp işlemi daha kolay geçirebilir.

Rahim filmi sonuçları ne zaman alınır?

Rahim filminin çekimi ortalama 5 – 10 dakika kadar sürer. Film çekildikten sonra da sonuçlar genellikle 10-15 dakika içinde çıkar. Rahim filmleri aynı akciğer ve karın filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kağıtlarına basılır. Bu işlem kısa sürelidir, ancak radyoloji uzmanının filmleri inceleyip rapor yazması için zaman gerekir. Çünkü kadın doğum uzmanları rapor yazamaz. Filmlerin rapora dönüştürülme süresi filmin çekildiği merkeze ve oradaki yoğunluğa göre değişir. Normal şartlar altında genellikle bir kaç saat içerisinde hem filmler çıkmış hem de raporlanmış olur. Raporun kadın doğum uzmanı tarafından incelenmesiyle tüplerin açık olup olmadığı, rahim içinde ve karın içinde her hangi bir anomali olup olmadığı tespit edilir. Gebeliğe engel olan ya da kadının üreme sağlığına zarar veren bir durum tespit edilirse gerekli tedaviye başlanır. Bu bağlamda rahim filmi hem pek çok kadın hastalığı hem de özellikle kadın kısırlığı hakkında bilgi verir.

1 Comment

  1. Gül dedi ki:

    fiyati nakadar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.