Mikro-Tese Tedavisi ve Tüp Bebek

Erkek Kısırlığı ve Tüp Bebek
31 Temmuz 2015
Tüp Bebek Tedavisinde Luteal Faz Desteği
1 Ağustos 2015

Mikro-Tese Tedavisi ve Tüp Bebek

1 ) Mikro tese nedir?

Tese işlemi, menisinde sperm hücresine rastlanmayan hastaların, testis içerisinin incelenmesi ile beraber sperm hücresi arama işlemine verilen isimdir. Milimetrik alınan parçalarda sperm hücrelerinin bulunup bulunmadığına bakılır. Bu işlemin Mikroskop ile yapılması işlemine de, mikro tese denir. Erkekte tıkanıklık sorununun olmaması halinde, mikro tese işlemi ile beraber sperm hücresine rastlama olasılığı, yaklaşık % 36 ile % 68 oranında yüksektir.

Tese işlemi ile kıyaslandığı zaman, mikro tese de hücre ile karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Bir başka avantajı ise, damar ve sinir zedelenmelerinin minimum seviyede olmasını sağlayarak, uzmanların daha kolay sperm hücresi bulmasına yardımcı olur. Hiç sperm bulunmayan kişilerde dahi, sperm oluşumuna yardımcı olacak, olumlu sonuçlara rastlanmaktadır

2 ) Kimlere mikrotese yöntemi uygulanır?

Mikrotese, menisinde sperm hücresi barındırmayan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Menide sperm hücresinin olmaması, bir takım durumlar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar ise;

  • Hormon yapısındaki bozukluklar
  • Genetik faktörlerin etkisi
  • Sperm kanallarındaki tıkanıklıklar
  • Sperm kanallarının var olmaması
  • Uzun süre radyasyona maruz kalmak
  • İlaç kullanımına bağlı yan etkiler
  • Sperm oluşumunu engelleyen bazı enfeksiyonlar

Bu gibi durumlardan sperm hücreleri ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkilenir. Mikrotese yöntemi, bu problemler ile karşı karşıya kalan erkekler üzerinde uygulanmakta ve genellikle de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Yapılan bu işlemin başarısı, sperm faaliyetlerinde bozukluğun meydana gelme sebebi ile oldukça ilişkilidir ve bazen sperm hücresi bulunamamaktadır.

3 ) Mikrotese nasıl yapılır?

Bu yöntem daha çok genel anestezi altında yapılsa da, bazı durumlarda lokal anestezi şeklinde de yapılabilmektedir. İşlemin yapılacağı sırada, özel bir mikroskoptan yardım alınır. Bu mikroskop ile beraber, herhangi bir dokuya zarar verilme olasılığı minimum seviyeye indirilir ve testis bölgesinde detaylı bir şekilde sperm arama işlemi uygulanır.

Sperm bulunma olasılığı bulunan bütün bölümler tek tek aranarak, yeterli miktarda sperm hücresi olduğuna kanaat getirildiği zaman işlem tamamlanır.

İşlem yaklaşık olarak 1 saat civarında sürmektedir. Bu yöntem ile sağlanmış olan sperm hücrelerinin tüp bebek işlemi için uygun olduğu kanaatine varılması halinde, istenirse daha sonra da kullanılmak üzere dondurularak muhafaza edilmesi de mümkündür.

4 ) Mikro tese işlemi ile tüp bebek uygulamasından ne kadar süre sonra hasta kendine gelir?

Mikro tese yapılan işlemin ardından, genel anesteziden çıkan hasta bir iki saat dinlendirilerek gözlem altına alınır ve daha sonrasında hastaneden taburcu edilir. 2 gün sonra hastaya pansuman yapılır. Bir hafta boyunca ağır işler, yolculuk ve uzun yolda araba kullanma gibi aktivitelerden uzak durması gerekir. 15 gün boyunca da cinsel perhiz yapılması tavsiye edilmektedir.

5 ) Mikro tese ile tüp bebek uygulamasında elde edilen başarı oranı nedir?

Mikro tese, yöntemi ile tüp bebek başarısı, tahmin edilenden daha yüksektir. Her gelişen hızla gelişmeye devam eden son teknoloji aletlerin kullanıldığı operasyonlarda, son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır. Daha önceden kendilerine umut verilmemiş hastalara dahi, mikro tese yöntemi hastalara yeni bir şans ve umut ışığı olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.