Menopoz Kaç Yaşında Başlar?

Hüsranların Ardından Gelen Tüp Bebek Hikayemiz
20 Mart 2017
Tüp Bebek Tedavisinde Transfer Sonrası Bilinen Doğru ve Yanlışlar
21 Mart 2017

Menopoz Kaç Yaşında Başlar?

menopoz

Menopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamasının ileri yaş döneminde kesilmesi ile kadınların doğurganlık süreçlerinin tamamlandığı bir dönemdir. Menopoz kaç yaşında başlar sorusuna net bir cevap vermek zor olabilir, ancak genel bir yaklaşımla 45 – 55 yaş arasında girildiği söylenebilir. Tabii menopoza girme yaşı beslenme alışkanlıkları, genetik eğilimler, zayıf olmak ya da sigara-alkol tüketimi ile birlikte ırksal ve kalıtımsal olarak da kadınlarda değişimler gösterebilir. Kadınlarda menopoza girme yaşı ortalama 50 yaş civarıdır.

Menopoz Yaşını Hangi Faktörler Etkiler?

Doğum yapmamış olmak: Hayatında hiç doğum yapmamış olan kadınlar daha erken yaşta menopoza girer. Gebelikte salgılanan hormonlar, doğumdan menopoza kadar geçen sürede vücudu olumlu yönde etkiler. Doğumla birlikte vücut da yenilenir.

Kalıtımsal nedenler: Menopoz yaşı kalıtımsal bir durumdur. Anne kaç yaşında menopoza girmişse, kızının menopoza girme yaşı da hemen hemen birbirine yakındır. Arada çok fark olmamaktadır.

Beslenme düzeni: Hayatı boyunca özellikle ergenlikle birlikte düzenli beslenmeyen, sürekli diyet yapan ya da beslenme şekli olarak tek tip beslenmeyi tercih eden kadınlar, çok daha erken yaşlarda menopoz ile tanışırlar. Beslenme hayatın her döneminde önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Ergenlikte büyümede önemli yer tutan beslenme, ergenlikten itibaren alınan tüm besinlerin dengeli olmasıyla menopoz döneminde kadar sizi taşır.

Genetik yapı: Zayıf ve yağ oranı düşük yapıda olan kadınlar menopoza daha erken girmeye eğilimli olurlar. Çünkü vücutta bulunan yağ, östrojen hormonunu destekler. Yağ oranı çok düşük olan kadınlarda bu durum olmayacağı için menopoz erken başlar. Yağ oranı çok düşük ya da 0 yağ katkılı diyetler bu nedenle vücudun ritmini bozar. Belli ve makul ölçülerde doymamış yağ kullanılması önemlidir.

Spor ve Egzersiz: Sağlıklı yaşam için beslenmenin yanısıra hareket etmek de önemlidir. Hayatı boyunca spor yapmış, düzenli egzersize katılmış ya da sadece düzenli olarak yürüyüş bile yapmış olan kadınlar daha geç menopoza girer.

• Sigara ve Alkol Tüketimi: Sigara ve alkol bünyeye zarar verdiği gibi, kadınlarda erken menopoza girme nedeni de olmaktadır. Sigara kadınların vücudunda bulunan östrojen seviyesinde düşüş meydana getirir. Östrojen seviyesinin düşmesi ile de kadınlarda menopoz dönemi başlar. Alkol tüketimi de erken yaşlarda menopoza girmeye neden olabilir.

• Stres ve Ani Üzüntü: Stresli ortamlarda bulunmak ya da çalışmak, büyük üzüntü yaratacak ani bir travma geçirmek diğer faktörlerle de bir araya gelirse, kadında erken menopoza girme eğilimi yaşanabilir.

Menopoz döneminde hangi şikayetler görülür?

Menopoz kaç yaşında başlar sorusunun devamında menopozda hangi şikayetler görülür gelir. Her kadında farklı belirtiler olduğu gibi şikayetler de farklı olabilir. Sıcak basması, menopoz geçiş döneminde ve sonrasında en çok görülen şikayettir. Beyindeki lokal doku maddelerinin salınımı ve etkileri, azalan östrojene bağlı olarak değişim gösterir. Bunun sonucunda bedenin sıcaklık merkezi olumsuz etkilenir. Bu olumsuzluk sonucunda, menopozdaki kadında nöbetler halinde ısı yükselmesi yaşanır. Bunu takiben uyku bozuklukları, ruhsal dalgalanmalar, hafıza sorunları, konsantrasyon eksikliği kadının yaşam kalitesini bozar ve bu tablo yıllar boyu sürebildiğinden zorlayıcı olabilir.

Cilt, vücudun dış zırhıdır ve hormonlara karşı özellikle östrojen seviyesindeki değişimler direk olarak cildin görünümünü etkiler. Böyle olunca menopozla birlikte çok hızlı ve geri döndürülemez değişiklikler olmaya başlar.

Menopoz döneminde cinsel organlarda da ciltteki değişikliklere paralel olarak bitakım değişimler olur. Fiziksel görünümdeki değişikliklerin yanı sıra kuruluk ve yanma hissi, idrar şikayetleri ve enfeksiyon riskinde artış diğer önemli görülen sorunlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.