Kürtajın Zararları Ve Düşük Sonrası Kürtaj

Gebelikte Varis Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?
9 Aralık 2016
Tüp Bebek Yöntemi Her Türlü Kısırlık İçin Uygulanabilir Mi?
14 Aralık 2016

Kürtajın Zararları Ve Düşük Sonrası Kürtaj

Kürtaj, fetüs veya embriyonun rahimden tahliye edilmesidir. Modern yöntemler kürtaj için ilaç veya ameliyat kullanır.  Prostaglandin ile kombine edilen mifepriston, gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde güvenli ve etkili bir operasyondur. Haplar veya intrauterin cihazlar gibi kontraseptifler kürtaj sonrasında hemen kullanılabilir.

Antik çağlardan beri bitkisel ilaçlar, keskin aletler, kürtajlar güçlü bir şekilde ya da diğer geleneksel yöntemlerle yapılmıştır. Kürtaj kanunları ve kültürel veya dini görüş dünyada farklılıklar göstermektedir. Bazı bölgelerde kürtaj ancak tecavüz, fetüs sorunları, kadın sağlığı veya bebek sağlığı riski gibi belirli durumlarda yasaldır. Ülkemizde ise gebeliğin 10. Haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj uygulaması yapılabilmektedir.

Olası komplikasyonlar

Kürtajla ilgili başlıca riskler şunlardır:

Rahim enfeksiyonu: her 10 kürtajda 1’e kadar meydana gelir; Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Rahimde kalan gebelik parçaları: her 20 kürtajda 1’inde meydana gelmektedir. Bu gerçekleşirse daha ileri tedavi gerekebilir.

Gebeliğin devam etmesi: her 100 kürtajda 1’den az oluşur; Bu gerçekleşirse daha ileri tedavi gerekmektedir.

Aşırı kanama: her 1.000 kürtajın yaklaşık 1’inde ortaya çıkar; Ağır vakalar kan naklini gerektirebilir.

Rahim girişindeki hasar (serviks): her 100 cerrahi kürtajda 1’e kadar meydana gelir.

Rahimde hasar: her 250 ila 1,000 cerrahi kürtajda 1’inde, 12 ila 24 haftada gerçekleştirilen 1,000’den fazla tıbbi düşüğünde 1’den azında meydana gelir.

Kürtaj yaptıran kadınların psikolojik sağlık sorunları yaşamaları, gebeliğe devam edenlere kıyasla daha fazladır. Ayrıca, düşük yapmak ve meme kanseri riskini artırmak arasında bağlantı yoktur.

Doktora ne zaman başvurmalıyım?

Kürtaj yaptıktan sonra, muhtemelen erken dönem tipik ağrılar ve vajinal kanama yaşanabilir. Kanamalar, kürtajdan sonraki ilk beş gün içinde kendiliğinden geçecektir.

Ancak, olası bir sorunun herhangi bir işaretini yaşarsanız, aşağıdaki durumlarda doktora başvurmalısınız:

  • Aşırı kanama, örneğin, büyük pıhtılar geliyorsa veya üst üste iki saatten fazla bir saat için iki veya daha fazla hijyenik ped kullanırsanız,
  • Ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilemeyen şiddetli ağrı,
  • Yüksek ateş,
  • Kötü kokan vajinal akıntı,
  • Mide bulantısı ve ağrılı göğüsler gibi devam eden gebelik belirtileri,

Kürtajın doğurganlık ve gelecekteki gebeliklere etkisi

Kürtaj yaptırmanız gelecekte hamilelik şansınızı ve bebek sağlığını etkilemez. Birçok kadın daha sonra hamile kalabilir. Bununla birlikte, hızlı bir şekilde tedavi edilmeyen bir rahim enfeksiyonu geliştirirseniz doğurganlığınız ve gelecekteki gebelikleriniz için çok küçük bir risk vardır. Enfeksiyon fallop tüplerine ve yumurtalıklara yayılabilir – pelvik inflamatuar hastalık (PID) olarak bilinir.

PID, bir yumurtanın kendisini rahim dışında implante ettiği infertilite veya ektopik gebelik riskini artırabilir. Ancak çoğu enfeksiyon bu aşamaya gelmeden önce tedavi edilir ve enfeksiyon riskini azaltmak için kürtaj öncesinde genellikle antibiyotik verilir.

Birkaç kürtaj uygulaması geçirmek; ileriki gebeliklerde, gebeliğin 37. haftasından önce erken doğum yapma riskini arttır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.