Klomen Nedir, Neden Kullanılır?

Emzirirken Sigara İçmenin Zararları
29 Aralık 2017
Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
3 Ocak 2018

Klomen Nedir, Neden Kullanılır?

Doğal yolla gebelik elde edilemediği durumda kısırlık şüphesi ile doktora başvurulmaktadır. Doktor muayenesine göre kısırlığa sebep olan etkenler belirlenir ve bu bağlamda bir tedavi uygulanır. Günümüzün tıp teknolojisi imkanları doğrultusunda kısırlık vakalarında pek çok tedavi uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de Klomifen ya da diğer adıyla klomen tedavisidir. Yumurtlama sorunu sebebiyle yumurtlayamayan kadınlara ilaç ile yumurtlama tedavisi uygulanır.

Yumurtlama tedavisinde kullanılan Klomen; açıklanamayan kısırlık, yumurtlama (ovulasyon) bozukluğu ve polikistik over sendromu olan hastalarda uygulanmaktadır. Yaklaşık 50 yıllık bir kullanım geçmişi olan Klomen, kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken bir ilaçtır. Doktor reçetesi olmadan kullanılması durumunda çok ciddi sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Doğal yolla gebe kalamayan kadınlara uygulanan klomen, çoğunlukla yumurtlama iğnesi olarak adlandırılır. Uzun yıllardır güvenle kullanılan klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlayarak anne adayını hamile kalmaya hazırlamaktadır.

Klomen neden kullanılır?

Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlarda ya da kısır olduğu tespit edilen kadınlarda tüp bebek tedavisinden önce iğne ile yumurtalarını çatlatma işleminde klomen kullanılır. Bu yumurta çatlatma iğneleri, yumurtaların çatlamasını sağlar ve yumurtayı döllenmeye hazırlar. Yumurta çatladığında ise spermlerin yumurtaları döllemesi için en uygun bir durum oluşur. Yumurtaların çatlamasını sağlayan çok sayıda yumurta çatlatma ilacı var. Fakat tüm dünyada yumurta çatlatmak için en sık kullanılan ilaç klomendir. Bu yumurta çatlatması iğnesi doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanıldığında başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olur.

Klomen nasıl kullanılır?

klomen-2

Yumurtanın çatlaması için, yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomenin nasıl, ne sıklıkta kullanılacağı konusunda doktorun kanaati ve önerisi dikkate alınmalıdır. Klomeni ilk kez kullanacak olan kadınlar 50 ml olan tableti 5 gün boyunca düzenli olarak alır. Eğer ilaç kullanılırken adet kanaması olursa, kadın ilacı kullanmaya ara verir ve kanama bittikten 6 gün sonra yeniden kullanmaya başlanır. Aslında klomen alırken adet kanaması yaşanması durumu çok nadir olarak gözlenmektedir. Fakat adet kanamaları düzenli olmayan kadınlarda, ilaç alınırken kanama olabilir.

Adetleri düzenli olan kadınlarda klomen tedavisine herhangi bir gün başlanabilir. İlaç kullanmaya başlandıktan 5 gün sonra yumurta çatlarsa ilacın dozunu arttırmaya gerek kalmaz. Fakat 5. gün olduğu halde yumurta çatlamadıysa ilacın dozu doktorun önerisi doğrultusunda arttırılarak tedaviye devam edilir. Klomen tedavisinde alınabilecek en yüksek doz 250 mg’dır. Genellikle ilacı kullanmaya başladıktan sonraki dönemde kısa süre içinde yumurtlama olur, yumurtlama gerçekleşinceye kadar tedaviye devam edilmesi gerekir.

Klomen nasıl etki eder?

Kadınların hamile kalabilmeleri için temel husus, yumurtlama olması ve döllenmenin gerçekleşebilmesidir. Yumurtalıklardaki yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormonu ile sağlanmaktadır.  Folikül Uyarıcı Hormon, kadının beynindeki hipofiz bezinden düzenli olarak salgılandığında kadınlarda yumurtlama düzene girer. Kadında bu hormon yeterince salgılanmadığında ya da hiç salgılanmadığında östrojen hormonunu engeller. Folikül Uyarıcı Hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini uyaran temel hormondur. İşte klomen (klomifen sitrat), bu hormonun salgısını arttırarak yumurtlama işlevinin gerçekleşmesini sağlar.

Klomen tedavisi ne kadar sürer?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için uygulanan klomen tedavisi yaklaşık 6 ay sürer. Bu süre içinde kadınların % 80’inde yumurtlama düzene girer. Bunların % 40-50’lik oranında ise başarılı bir gebelik sağlanır. Ancak gebeliğe engel başka bir sorun varsa klomen tedavisi ile gebe kalınamaması riski de vardır.

Klomene adetin kaçıncı günü başlanır?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için klomen tedavisine başlanır. Doktorun önerisiyle klomen adetin 3. günü kullanılmaya başlanır. Bu tedavide günde 1 kez 50 mg. dozla klomen alınmaya başlanır, daha sonrasında bu doz doktorun önerisiyle 100- 150 mg’a çıkarılabilir. İlaç 5 gün kullandıktan sonra ultrasonografide yumurtanın büyüklüğü kontrol edilir. Bu evrede yumurta çatlaması için gerekli olan iğne vurulur ve kadına cinsel ilişkiye girmesi önerilir. Kadına aşılama işlemi yapılması gerekiyorsa da, çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra işlem yapılır.  Bu bağlamda son adet tarihine göre hareket edilirse klomen kullanırken cinsel ilişki kurulabilir.

Klomen herkeste işe yarar mı?

klomen

Klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesi için, yumurta çatlaması için kullanılan bir ilaçtır. Klomen kullanarak yumurtayı çatlatan ve gebelik elde eden kadınların sayısı çok fazladır. İlaç kullanan kadınların yarısından fazlası bu şekilde gebelik elde edebilirler. Ancak klomen kullanan kadınların hepsinin kolaylıkla gebe kalabilmesi mümkün olmaz. Her kadının bünyesi farklı olduğundan, ilaca gösterdiği tepki de farklı olabilir. Klomenin faydalı olmadığı, işe yaramadığı durumlarda doktorlar gerekli incelemeyi yapar.

Klomenle elde edilen gebelikler nasıl olur?

Klomen kullanımı sadece yumurtanın çatlayarak döllenmeye uygun hale gelmesi sürecinde etkili olan bir durumdur. Klomenin etkisiyle döllenme gerçekleşip gebelik elde edildikten sonra yaşanan gebelik süreci doğal yolla elde edilen gebeliklerdekilerle aynı şekilde ilerler. Bu bağlamda gebelik belirtileri ve semptomları da doğal yolla elde edilen gebeliklerle aynıdır.

Klomen kullanımı güvenli midir?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomen, 50 yıldır kullanılan bir ilaçtır. Yarım yüzyıldır kullanıldığı dönemde gebeliğin gerçekleşmesi konusunda çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Ancak her ilaç, her bünyede farklı reaksiyonlar gösterebildiği için klomen kullanımında bazı olumsuz durumlar, yan etkiler de görülebilir. Fakat klomen, yumurtlamada kullanılan güvenli bir ilaçtır.

Klomen kullanırken nelere dikkat edilmeli?

klomen-1

Klomen; bulanık görme ve görme ile ilgili başka sorunlara sebep olabilen bir ilaçtır. Bu bakımdan doktorun da uyaracağı ve prospektüste yazdığı üzere klomen kullanıldığı dönem boyunca ve hatta tedavi bırakıldıktan bir süre sonra da makine, elektrikli cihaz, araç kullanılmaması ya da ekstra dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte yine göz sağlığını olumsuz etkileyen uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı, ışığın sabit olmadığı yerlerde çalışma da sorun yaratabilir. Klomenden kaynaklı yaşanan görme ile ilgili sorun uzun sürerse ya da günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddette olursa mutlaka doktoru haberdar etmek gerekiyor.

Klomen kullanan bazı kadınlarda, yumurtalıkların fazlaca uyarılması şeklinde bir sendrom meydana gelebilmektedir. Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumu OHSS olarak adlandırılmaktadır. Bu sendromda kadınlarda; ellerde ve bacaklarında şişlik, nefes darlığı, kiloda artış, karında ağrı ve şişlik, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler yaşanabiliyor. Yumurtalıkların aşırı derecede uyarılması durumu ölümcül olabilecek kadar büyük etkilere sahiptir. Bu bakımdan bu yan etkilerin biri ya da birkaçı hissedildiği andan itibaren vakit kaybetmeden doktora müracaat edilmeli ya da acil servise başvurulmalıdır.

Klomen kullanımı bazı kadınlarda; çoğul gebelik, çoğunlukla da ikiz gebelik olasılığını arttırmaktadır. Bu tür durumlar için de mutlaka doktor ile konuşulmalıdır. Ancak klomen kullanımında düşük riskinin artması gibi bir durum söz konusu değildir.

Klomen kimlerde kullanılmaz?

  • Hamile kadınlar,
  • Vajinal kanaması olanlar,
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar,
  • Memede kanser bulgusu ya da lezyonu olanlar klomen kullanmamalı ve kullanamaz.

Klomen yan etki yapar mı?

Yumurtlama sorunu olan kadınlarda klomen, doktor kontrolünde alınır ve doktorun önerisi dışına çıkılmadığında, doz aşımı olmadığında çoğunlukla herhangi bir yan etki görülmez. Fakat ilacın uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarında bazı yan etkilerde artış görülebilir. Bu tür durumlarda yaşanan yan etkiler;

  • Vazomotor kızarmalar,
  • Anormal uterin kanamalar,
  • Karın bölgesinde huzursuzluk hissi,
  • Over hipertrofisi,
  • Memelerde normal dışı dolgunluk ve gerginlik,
  • Görmede bulanıklık,
  • Kimi zaman da bulantı, kusma, uyku bozukluğu, gerginlik, baş dönmesi, poliüri ve ürtiker gibi sıralanabilir.

20 Comments

  1. Perihan dedi ki:

    Ben klomen kullandim bes gun boyunca adetin besinci gunu basladim ondan sonra yumurtaliklarimda agri oldu sari ve beyaz akintim oldu bi oglum var yasim 22 simdi adetime dort gun var goguslerimde cok fazla hassasiyet var hamile olabilir miyim

  2. Hande dedi ki:

    Klomen kullanarak çok fazla yumurtlayan varmı bende 6 tane yumurta oluştu doktorum tedaviyi iptal etti.. kafam çok karışık ne yapacagimi bilmiyorum..

  3. Naz balikci dedi ki:

    Naz benimde bir oğlum var oğlum 11 yaşında eşim çocuk istiyor doktora gittim bana klomen verdi içtim bitti fakat doktor bana hormon testi yaptırdı sonucu doğal olmaz çocuğun dedi tüp bebek önerdi çünkü menepozun başlangıcına girmisin yaşım 36 doğal yolarla çocuğum olurmu lütfen cevap yazın bekliyorum

  4. Zeynep dedi ki:

    Bende kullanıyorum doktorum hiç birşeyin yok dedi ama ben çok istekli olduğum için doktorum verdi hamile kalabilme şansım varmı

  5. Buket dedi ki:

    Benim ilk cocugumda da klomen kullandim adetin 3.gunu basladim 5 gun kullandim 11.gun doktora gittim igne yapti ve diger ay adet olmadim tekrar kontrole gittigimde hamile oldugumu ogrendim..simdi ikinci cocuk dusunuyoruz yine olmuyo ayni doktora yine gittim ayni ilaci verdi adetin 3.gunu baslicam yine 11.gunu yine gidicem buyuk ihtimal yine igne yapicak hayirlisi bakalim

  6. Xatire dedi ki:

    salam men bakidan yaziram.Klomeni tapa bilmirem

  7. Seren dedi ki:

    korkmuyorum 2 çocuğum var küçüğü 3 yasinda su an çocuk istiyoruz olmuyor 1 yıldır olmuyor adetim düzenli arkadaşım bana bu ilaçtan 5 tane verdi kulana bilirmiyim doktorlara birşey demiyorlar inneler yüzünden olabilirmiş mecburi arkadaşımın ilacını kullanacam sizce de bana bir akıl verin

  8. Yankı dedi ki:

    Klomenle birlibirlikte igneye gerek kalmadan yumurtam catladi doktorun dediği şekilde ilişkiye girdik 3 üst üste suan adetime 3 gün var göğüs uçuşlarında renk degisikligi ve ara ara kasik bel ağrılarım var birde sabah tan başlayan baş agirisi ve beyaz akintim var ilkez klomeni kullaniyorum sizce hamile olma ihtimalim var mi adet günümden once test yapmalıyım öneriniz nedir

  9. Eylül dedi ki:

    Bnde hic bir problem yoktu hizli sekilde hamile kalmak icin kullandim.ilk kullanmamda hamile kaldim ve ikiz ogluslarim oldu.ikiz olma ihtimali yuksek bu ilaçla…

  10. DEREN dedi ki:

    Merhabalar 2 yaşında bir oğlum var ama çoçukluğumdan beri hayalim var ikiz bebeklerim olsun diye araştırmalarıma göre herkes klomen kullanan kadınlarda ikiz kalma olasılığının yüksek olduğunu yazıyor sizce ne yapmalıyım ?

  11. Alanya dedi ki:

    Klomen kullanıp ilk ayda gebe kalan varmı aynı zamanda pko olanlarda

  12. Hülya dedi ki:

    Benim hipofiz bezinde 4.5 ml lezyon war.bu teshis 3 sene oncesi konuldu we ben 6 senedir adet görmüyorum 10 senelik ewliyim cocugum olmuyor.asilama we tup bebek tedawileri basarisiz oldu.ne yapmaliyim

  13. Dilek dedi ki:

    Klomen adetin 3.günümü 5.günümü başlanmalı?Herkes farklı öneriyor. 2gün önce veya sonra başlamak arasındaki fark nedir?

  14. Gülsüm dedi ki:

    Merhaba; evliyim ve 16 aylık bir oglum var. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittiğimde yapılan kan tahlilleri sonucunda yumurta tembelliği teşhisi konuldu. Kan tahlillerim şöyle;
    Prolaktin 7.80
    Tsh 0.779
    Lh 27.91
    Fsh 6.49
    Estradiol 29
    Bu tahliller son adetimi olduktan 43 gün sonra yapıldı. Sorum şu; bu tahlil sonuçlarına göre bende yumurta tembelliği mi var?

  15. Ayşe dedi ki:

    mrb ben geçen ay doktora gittim bana klomen verdi kullandım 14 gün sonra ya hamilesin yada adetsin dedi doktor ama bende göğüs lede şişkinlik ağrı halsizlik mide sürekli uyku hali ve kasıklarda bazen ağrı var acaba hamile miyim sizcd

  16. Rüya dedi ki:

    Merhabalar , çocuk istediğimiz için doktorum klomen verdi fakat ben adetten 5 gün sonra günde 2 doz alarak kullanmaya başladım ancak şimdi yazılarınızı okuyunca adetin 5.günü diye geçiyor her yerde acaba ben mi yanlis anladım beni aydınlatırsanız çok sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.