Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?

Sezaryen İle Doğumun 15 Olumsuzluğu
31 Ekim 2016
Sezaryen Doğum Sonrası Oluşan Ağrı
31 Ekim 2016

Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?

kısırlık testi

Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?

Kısırlık testleri, çocuk sahibi olmakta güçlük çeken çiftlere uygulanan testlerdir. Uzmanlar ilk olarak cinsel ilişki durumuna, psikolojik durumuna ve tıbbi öyküye göre bir değerlendirme yapar. Daha sonra ise kadın ve erkeği çeşitli kısırlık testlerine tabii tutar.Bu kısırlık testleri kadın ve erkeği eş zamanlı olarak uygulanmaktadır.

Erkekler için uygulanan kısırlık testleri:

Erkeklerde kısırlığa yol açabilecek sorunlara kadınlara göre daha kolay tespit edilebilmektedir. Kısırlık durumlarında erkeklerin spermleri, yumurtayı dölleyemez ya da yumurtayı dölleyebilecek sperm hücresi mevcut değildir.

  • Sperm Testi (spermiogram)

Kısırlık testlerinde sorun kadında olsa dahi, erkek adaya sperm testi yapılmaktadır. Sperm analizi için tüp bebek merkezindeki odalarda bulunmak gerekmektedir. Erkek aday, sperm verilecek olan odada gerekli görsel materyallere sahiptir. Sperm verme yöntemi mastürbasyondur. Bu aşamada erke adayın hiçbir şekilde  kayganlaştırıcı, yağ ya da tükürük gibi yabancı madde kullanmaması gerekmektedir. Sperm vermeden önce eller yıkanmalı ve meni örneği verilen temiz kaba boşaltılmalıdır.

Sperm testi sayesinde; sperm hücrelerindeki morfolojik özellikler, spermlerin hacmi, sayısı ve diğer özellikleri tespit edilmektedir. Ancak sperm testinin sonuçlarının sağlıklı olabilmesi adına en az 2 defa sperm testinin verilmesi gerekmektedir.

Bununla beraber sperm testinden önce, 3 gün boyunca cinsel perhiz yapılması ve hiçbir şekilde mastürbasyon yoluyla dahi boşalma gerçekleşmemesi gerekmektedir.

  • Hormon Testleri

Erkek adaylarda sperm üretimini tetikleyen en önemli unsur, hormonal faktörlerdir. Cinsel ilişki isteği, cinsel ilişki sonunda ne kadar meni çıktığı ya da diğer faktörler, hormonlar tarafından kontrol edilmektedir.

Libidonun yani cinsel isteğin etkilenmesine yol açan en önemli hormonlar ise FSH ve testosteron hormonlarıdır. Bu hormonların durumu ise kan tahlilleriyle tespit edilir. Şayet sperm analizi sonucu yeterli değilse, doktor kan tahlili de isteyebilir. Bunun dışında; antikor sperm mevcudiyeti, sperm hareketliliğine bağlı sorunların tespiti için de farklı testler talep edilebilir.

Kadınlar için uygulanan kısırlık testleri:

  • Bazal Vücut Sıcaklığı Testi

Kadınlarda üreme yetisinin mevcut olabilmesi için olgun ve yeterli yumurta hücrelerinin mevcut olması gerekmektedir. Bazal vücut sıcaklığı testi ise; yumurtlama dönemlerinin tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede cinsel ilişkinin yumurtlama dönemine denk getirilmesi sağlanır. Evde anne adaylarının kendi mahremiyetlerinde yapabilecekleri bu test, birkaç ay sürmektedir. Yumurtlama dönemlerinde vücut ısısı artmaktadır. Bu sayede yumurtlama dönemi tespit edilmektedir. Şayet vücut ısınında hiç artış söz konusu olmuyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

  • Vajinal Salgı Gözlemlenmesi

Yumurtlama döneminde vajinal sıvılar daha farklıdır. İnce ve şeffaf yapıda olan vajinal salgı gözlemlemesi net olarak yumurtlamayı tespit etmeye yaramasa da yararlı ipuçları sağlayabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.