Gebelikte Bulantı
30 Kasım 2016
İleri Yaşta Hamilelik
1 Aralık 2016

Kadın Kısırlığı

kadin-kisirligi

Kadınlarda kısırlığa yol açabilen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin araştırılması ve tespit edilmesi, erkek kısırlığına göre daha komplike olabilir. İnfertilitenin temel belirtisi ise hamile kalmamanızdır. Çok uzun (35 gün veya daha fazla), çok kısa (21 günden az) adet görmek veya hiç menstruasyon döngü görmemek, yumurtlamadığınız anlamına gelebilir. Yaşın ilerlemesi, cinsel hastalıklar, geçirilmiş hastalıklar kısırlığa yol açabilmektedir.

Kadın kısırlığına yol açan bazı faktörler ise:

  • Fallop tüplerinizin hasar görmesi

Bu yapılar yumurta üreten yumurtalıklarınızdan, bebeğinizin geliştiği rahimden yumurta taşırlar. Pelvik enfeksiyonlar, endometriozis ve pelvik cerrahi sonrası hasar alarak tıkanabilir. Bu durumda da spermlerin yumurtaya erişmesi engellenebilir.

  • Hormonal problemler

Hamilelik, hormonal dengenin normal olması ile gerçekleşmektedir. Yumurtalıklardan yumurta üretilmesi ve rahmin gebelik için uygun koşullara getirilmesi hormonlar sayesinde olmaktadır. Hormonal problemler sonucunda kısırlık meydana gelebilir.

  • Servikal sorunlar

Bazı kadınlarda spermlerin servikal kanaldan geçmesini önleyen alerjik durumlar söz konusu olabilir.

  • Uterin problemleri

Hamile kalmaya çalışan kadınlarda doğumsal rahim anomalileri mevcut ise kısırlık ortaya çıkabilir. Bunun dışında rahimdeki polipler ve fibroidler de kısırlığa sebep olabilir.

  • Açıklanamayan infertilite

İnfertilite problemi olan çiftlerin yaklaşık% 20’si için sebepler kesin olarak tespit edilemez. Bu duruma açıklanamayan kısırlık adı verilir.

Kadın kısırlığı için yapılan testler:

İlk olarak hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testi ve rahim astarını incelemek için bir endometriyum biyopsisi uygulanmaktadır.

  • Histerosalpingografi (HSG): Bu prosedür, üreme organlarınızın ultrason veya röntgen ışınları ile değerlendirilmesi anlamına gelir. Histereskopi işleminde; rahim içi değerlendirilmektedir.
  • Laparoskopi: Laparoskopi ile karın içi organları değerlendirilmektedir. Göbeğin yakınında açılan küçük bir kesi ile kameralı sistem sayesinde rahim, yumurtalık ve fallop tüpleri görüntülenmektedir.

Kadın İnfertilitesi Nasıl Tedavi Edilir?

  • Laparoskopi: Tüp veya pelvik hastalık tanısı alındığında, üreme organlarının tedavi edilmesi için laparoskopik yöntemler tercih edilebilir. Endometriyozu tedavi etmek, tıkanmış tüpleri açmak veya yumurtalıklarda sıvı dolu dolüler olan yumurtalık kistlerini çıkarmak için laparoskopi yöntemi uygulanabilir.
  • Histeroskopi: Bu prosedürde, doktorunuz serviksinizden uterusunuza histeroskop yerleştirir. Polip ve fibroid tümörleri kaldırmak, skar dokusunu almak ve tıkanmış tüpleri açmak için kullanılır.
  • İlaçlar: Yumurtlama sorunlarınız varsa, klomifen sitrat (Clomid, Serofen), gonadotropinler (Gonal-F, Follistim, Humegon ve Pregnyl gibi) veya letrozol gibi ilaçlar reçete edilebilir. Klon veya Serofen çalışmadığında gonadotropinler yumurtlamayı tetikleyebilir. Bu ilaçlar ayrıca yumurtalıklarınıza birden fazla yumurta salması ile hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Normalde, her ay sadece bir yumurta üretilmektedir.
  • İntrauterin inseminasyon: Bu prosedür için, sperm hücreleri özel bir solüsyonla yıkanmaktadır, daha sonra yıkanan spermler rahmin içine yerleştirir.
  • In vitro fertilizasyon (IVF): Bu teknik, kadın kısırlığında en yaygın kullanılan yardımcı üreme yöntemidir. Birden fazla yumurtanın gelişimini tetikleyen gonadotropinleri kullanılmaktadır. Yumurtalar olgunlaştığında, doktorunuz bunları vajinal ultrason probu adı verilen bir cihazla toplar. Daha sonra sperm hücreleri döllenmeye uygun hale getirilir ve oluşturulan embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir.
  • ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu): Bu yöntemde, belirli bir sperm hücresi doğrudan yumurta hücresinin içine enjekte edilmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.