Hamilelik Döneminde Kan Hastalıkları
11 Ekim 2016
Amniyosentez nedir?
13 Ekim 2016

Herpes ve Gebelik

Herpes ve Gebelik

Herpes,  ağız çevresinde ya da genital bölgede uçuk şeklinde lezyonları sebep olan bir virüstür. Herpesin bazı çeşitleri ağız çevresinde uçuklara sebep olurken, bazı çeşitleri daha çok genital bölgede herpese yol açar. Ancak iki tür de, her bölgeyi etkileyebilir. İki tür herpesin bebeklerdeki enfekte şekli farklıdır.

 Herpes yaygın olarak görülür mü?

Yeni Zelanda’da yaklaşık olarak %80 insanda görülen oral herpes, yetişkinlerin %20’sinde genital herpes olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak herpes görülür. Bu sebeple de anne adaylarının önlem almasına yol açmaktadır. Şayet erkek adayın genital herpesi ya da aktif uçuk lezyonları varsa bu aşamada anne adayı da herpes kapabilir. Herpes virüsü taşıyan birçok insan bu virüsü taşıdığının farkında değildir. Bu aşamada belirtileri fark edemez ya da hiçbir belirti yaşamaz

Herpes bebeklere nasıl geçer?

Herpes yeni doğan bir bebeği yaygın olarak annenin taşıyıcı olması sebebiyle doğum sırasında, doğum kanalından kaptığı virüslerle geçer. Herpes bunun dışında aktif herpesi olan birinin bebeği öpmesiyle de bulaşabilir. Oldukça nadir olarak herpes, dokunma ile de bulaşma gösterebilir.

Herpes bebeğe zarar verir mi?

Herpes bebeklerde nadir olarak görülen ve hayati tehlike yol açan bir hastalığa yol açabilmektedir. Herpes, yeni doğan bebeklerde göz ya da boğaz enfeksiyonlarına yol açabilirken, santral sinir sistemi hasarına, zeka geriliğine ya da ölüme yol açabilmektedir. Tedavinin erken dönemde yapılması kalıcı hasarı önlemek için gereklidir.

Hangi bebeklerde herpes riski daha fazladır?

Şayet anne adayında herpes virüsü varsa ya da hamileliğin son dönemlerinde bu virüs kapılırsa, bebek herpes açısından risk grubundadır.

Şayet anne adayı gebelik döneminden önce genital herpes kapmışsa ancak bu virüs tedavi edilmişse v virüsün geçme riski oldukça düşüktür. Çünkü bağışıklık sistemi plasentadan bebeğe geçen antikorlar üreterek bebeğim bu riskten korunmasını sağlar. Ancak herpes doğum sırasında kanalında aktif bir haldeyse bebeğe geçme riski her zaman vardır. Bu aşamada doktorun anne adayının herpes taşıdığını bilmesi ve doğumdan önce buna göre önlemler alması gerekmektedir.

 Genital herpesi olan kadınlar bebeklerini nasıl korumalıdır?

  • Anne adayı herpes virüsü taşıyorsa ve bebeğine bu enfeksiyonu geçirme şüphesine sahipse mutlaka doktora haber vermeli. Doğum sırasında genital bölgedeki bulgular kontrol edilmelidir. Ağrı, kaşıntı, karıncalanma ya da hassasiyet söz konusu ise doktorun sizi aktif herpes virüsü açısından muayene etmesi istenmelidir.
  • Bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin dört hafta boyunca yakın olarak takip edildiğinden emin olun. Yeni doğan bebeklerde herpes belirtileri arasında ciltte kabarcıklar, ateş, halsizlik, huzursuzluk ve iştahsızlık söz konusudur. Bunlar hafif başka hastalıklarında belirtisi olabileceği gibi herpes belirtisi de olabilir. Bebeğin iyileşmesi beklemeden ve zaman kaybetmeden bir pediyatristte götürmek gerekmektedir.
Genital herpes için nasıl bir test uygulanmalıdır?

Şayet anne adayında genital herpes belirtileri varsa, yapılması gereken en sağlıklı test, viral kültürdür. Bu testin yapılması için doktorun hastalık aktifken bir örnek alması önerilmektedir. Test sonuçları bir hafta içinde çıkacaktır. Şayet belirtiler mevcut değilse ancak anne genital herpesten şüpheleniyorsa anne adayına kan testi yapılır. Kan testi genital herpesi tetikleyen HSV -2’yi taşıyıp taşımadığınızı gösterecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.