Anomali Taraması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
11 Eylül 2018
İri Bebek (Makrozomi) Nedir?
5 Ekim 2018

Hamilelikte Sinüzit

Sinüsler, kafa kemikleri içine yerleşmiş ve ağızları burun boşluğuna açılan havalı boşluklar, organlar ya da dokular arasında bulunan boşluklardır. Sinüsler, burun ile birlikte, sesin tınısını ve karakterini belirleyen önemli yapılarken, solunum havasının nemlendirilmesi ve temizlenmesinde görev alırlar. İşte bu sinüslerde enfeksiyondan kaynaklı olarak meydana gelen iltihaplanma ve burun tıkanıklığı, mukusun normal akışını engeller ve ciddi bir sorun haline gelir. Kişinin burun tıkanıklığı yaşaması yanaklarda, gözlerde ağrıya ve basınç hissine sebep olabilir. Genellikle bu tür enfeksiyonlar soğuk algınlığından kaynaklanmakta; virüs, mantar ya da bakteriler de sinüzit hastalığına sebep olabilmektedir. Sinüzit de, sinüs enfeksiyonuna verilen bir addır. Kişinin sinüslerinin iltihaplanması ve şişmesi, mukusun normal bir şekilde çıkabilmesini engeller ve bu da ciddi bir rahatsızlık verir. Eğer sinüzit olan kişi hamile değilse, enfeksiyona bağlı sabit belirtiler gözlenebilirken, hamile olan hastalarda sinüzit belirtilerinin şiddetli olması enfeksiyon veya sadece hormonlardan kaynaklanmaktadır.

Hamilelikte sinüzit neden olur?

Sinüzit sorunu hamilelik döneminde, normal zamana göre daha sık olarak yaşanmaktadır. Hamilelikte sinüzitin ortaya çıkmasının nedeni enfeksiyon ya da gebeliğe bağlı olarak hormon düzeylerindeki değişim olabilir. Ancak bunlardan hangisinden kaynaklandığını ise anlamak kimi zaman zor olabilir. Çünkü anne adaylarının burun içindeki kan damarları ve zar yapısı gebeliğe bağlı olarak şişebiliyor. Bu sebeple de anne adayı hasta olmasa bile burundan nefes almakta zorluk çekebiliyor. Normal sinüs enfeksiyonlarının çoğu kısa sürede iyileşebildiği için de genellikle tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmadan sorun atlatılabiliyor. Burada önemli olan, hamilelikte sinüzit sorununun ana nedeninin bir enfeksiyon ya da hormonlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının doktor tarafından teşhis edilmesidir. Zaten saman nezlesi gibi bazı alerjik rahatsızlıkları olan kadınların da sinüzit hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Hamilelikte sinüs tıkanıklığı çok sık görülür, hatta tüm hamileliklerin yaklaşık üçte birinde nazal alerji ya da başka bir enfeksiyon ile bağlantılı olmadan sinüsler tıkanabiliyor. Uzmanlar burun zarının enfeksiyon kaparak burun tıkanıklığı sorununun ortaya çıkmasının östrojen hormonu ve kan akımı artışına bağlı olduğunu düşünmekteler. Östrojen hormonu, folikül olgunlaştıkça artan hormonlardan biridir ve hamilelikte sinüzit hastalığına sebep olabilir.

Hamilelikte kan hacminin artıyor olması da sinüs tıkanıklıklarına yol açan bir başka sebeptir.  Burnun içinde çok küçük kan damarları vardır. Hamilelikte kan hacminin yaklaşık % 40 oranında artması ile burunda şişme ve sinüslerde tıkanıklık meydana gelebilir.

Hamilelikte sinüzit belirtileri nelerdir?

hamilelikte-sinuzit-2

Hamilelik dönemi dışında ya da hamilelikte sinüzit vakalarında;
Burundan sarı ya da yeşilimsi mukus akabilir,
Burun akıntısı olabilir,
Burun ve yüzün bazı noktalarında acı ve basınç hissi olabilir,
Geçmeyen öksürük ve boğaz kuruluğu olabilir,
Tat ve koku alma duyularında kayıp olabilir,
Şiddetli baş ve boğaz ağrısı olabilir.

Hamilelikte sinüzit anne karnındaki bebeği etkiler mi?

Hamilelikte tıpkı diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi sinüzitin de bebeğin sağlığına ve gelişimine zarar vermesinden endişe duyulur. Ancak sinüzit bebeği etkilemez, ancak yine de anne adaylarının kısa sürede bu rahatsızlıktan kurtulabilmeleri için dinlenmeleri, vitaminler ve besinlerle bağışıklıklarını güçlendirmeleri önerilir.

Hamilelikte sinüzit nasıl önlenir?

hamilelikte-sinuzit-3

Hamilelikte sinüzit ve diğer tüm rahatsızlıkları önlemek için tüm vücut sağlığına, genel sağlık kurallarına dikkat etmek önerilir. Bu bağlamda anne adayları mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için;

Soğuk algınlığı olan kişilerden uzak durmalılar.
Sigara dumanı veya kirli hava olan ortamlarda bulunmamalılar.
Anne adayının alerjisi varsa, alerjiyi tetikleyebilecek unsurlardan uzak durmalılar.
Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması için sağlıklı, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tercih etmeliler.
Tüm yaşam alanlarında hijyen kurallarına fazlaca önem vermeliler.

Hamilelikte sinüzit nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte sinüzit hastalığını tedavi etmek ve tıkanan olan sinüsleri açmak için sinüzit belirtileri ilk hissedildiği anda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Gebelikte anne adaylarının yaklaşık % 20’si mukoza zarında şişme sorunu yaşar. Sinüzit, yani sinüslerin iltihap kapması gebelikte diğer soğuk algınlığı hastalıkları ile karıştırılmamalıdır. Gebelikte ilaç kullanımı anne adaylarını endişelendirdiği için sinüzit vakalarında da en erken dönemde doğal yollarla geçirmeye çalışmak önemlidir. Zira hastalığın ilerleyen aşamalarında bebeğin sağlığını tehlikeye atmadan sinüzitle mücadele edebilmek için ilaç kullanımı da gerekebilir. İlaç tedavisi gebelikte bazı riskleri de beraberinde getirebileceğinden, anne adayları bu hastalığın tedavisinde daha fazla zorluk çekebilirler. Fakat unutulmamalıdır ki, hamilelikte tedavi edilmeyen sinüzit düşük riskini de artırabilir. Bu sebeple de sinüzit tedavisinden kaçınmak anne adayları için doğru bir alternatif olamaz.

Hamilelikte sinüzit doğal yolla nasıl tedavi edilir?

hamilelikte-sinuzit-1

Hamilelikte sinüs tıkanıklığı anne adayını rahatsız etmeyecek şekilde hafifletilebilir, tedavi edilebilir. Ancak doğuma kadar tam bir iyileşme beklenmez. Sinüzit durumunda anne adayları öncelikle uzman bir hekime danışmalılar, sonrasında doktorun da izni ve önerisiyle bazı basit ve doğal yöntemler uygulamak işe yarayabilir.

Anne adayları sinüzitten kaynaklanan burun şişliği, burunda ağrı ve basıncı gidermek için buhar banyosu yapabilirler. Buhar banyosu sayesinde tıkalı sinüslerde mukus akışını hızlanabilir ve sinüslerde rahatlama olabilir. Aynı bağlamda ılık bir duşa girmek de mukus tabakasının incelmesine yardımcı olabilir.

Anne adayı bulunduğu ortamdaki havanın çok kuru olmamasına dikkat etmeli, ortamdaki nem oranını arttırmalıdır. Zira nemli hava burun şişliğinin ve basıncın azalmasına yardımcı olacağı için rahatlamak mümkün olabilir.

Hava kirliliği ve aşırı sıcak havalar da hamilelikte burun şişliğini ve sinüslerde tıkanıklığı arttırabilir. Bu bakımdan hamileyken sigara içilen ve çok sıcak olan ortamlarda bulunmamak sinüs belirtilerini hafifletebilir.

Sıvı tüketimini arttırmak sinüslerdeki mukusun yumuşamasını sağlayacaktır. Bu sebeple de hamilelikte su, et suyu, meyve suyu gibi bol miktarda sıvı tüketilmelidir.

Tuzlu su, sinüslerdeki tıkanıklığın açılmasına yardımcı olacağı için evde tuzlu su hazırlayarak burun damlası olarak kullanılabilir.

Hamilelikte burun tıkanıklıkları sıkça görüldüğü için yeterli ve sağlıklı nefes alabilmek için en doğrusu yatarken çift yastık ile başı yükseltmektir.

Özellikle geceleri burun bantları takarak daha rahat nefes almak mümkün olabilir.

Burun tıkanıklığının yanında, sinüzitte ortaya çıkan boğaz ağrısı için de tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Bu süreçte sıcak sıvılar, bal ve limon karışımı tüketmek de boğaz ağrısına iyi gelebilir.

Bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadelesine yardımcı olmak için yeterince uyumak gerekir. Uykusuzluk bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceği için düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterilmelidir.

Gebelikte iştah kaybını önlemek için gün boyu küçük öğünlerle sık sık beslenmek gerekir. Özellikle de meyve, sebze ve yoğurt tüketmek, çorba içmek de sinüzit hastalığı olan anne adayları için rahatlatıcı bir seçenek olabilir.

Hamilelikte sinüzitten kaynaklanan baş ağrısını önlemek için anne adayları omuz ve boyun bölgelerini sıcak tutmalı, ılık bir banyo ve ardından yapılan masajla baş ağrınızı azaltmak mümkün olabilir.

Hamilelikte sinüzit hastalığını iyileşme sürecini hızlandırmak için sinüzite iyi gelen bitki çayları içilebilir.

Ancak hamilelikte bazı bitki çayları çok zararlı etkiler gösterebildikleri için bitki çaylarını tüketmeden önce doktora danışmak önerilir. Bu çok önemlidir.

1 Comment

  1. Rümeysa dedi ki:

    Doktor Bey Hayırlı Günler

    Acaba gebelikte papatya buharı uygulanabilir mi yoksa sakıncalı mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.