Yumurtalık Dönmesi (Over Torsiyonu) Nedir?
6 Nisan 2018
Hidrops Fetalis Nedir, Neden Olur?
10 Nisan 2018

Hamilelikte Ne Yenmez?

Her kadın yaşamının bir döneminde anne olmak, bir bebek dünyaya getirmek ister. Ancak hamilelik döneminin güzel olduğu kadar kesinlikle zorlu ve özen gerektiren bir dönem olduğu da unutulmamalıdır. 9 aylık gebelik dönemi boyunca anne adayının yediği, içtiği her şey, iş hayatı, sosyal yaşam alışkanlıkları, uyku düzeni ve daha hayata dair her bir faktör gebeliğe göre düzenlenmelidir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için anne adayları gebelik öncesindeki tüm yaşamlarından neredeyse vazgeçmek durumunda kalırlar. Çünkü 9 aylık hamileliğin ardında ödül çok büyük ve değerlidir.

Hamilelik demek kadınlar için neredeyse her şeye en fazla dikkat etmek, yepyeni, bambaşka bir hayat düzenine merhaba demektir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi ve bebeğin gelişiminin en iyi şekilde gerçekleşmesi için anne adayı yoğun tempoda çalışma yaşamını terk etmeli, uyku ve dinlenme saatlerini düzene koymalıdır. Gebelikte çok zararlı olan stresli ve yoğun ortamlardan uzak duran anne adayı; vitaminler, mineraller, protein ve sağlıklı yağlar bakımından yeterli, dengeli beslenmelidir. Bunların yanında gebelikte zararlı olan, hatta zararlı olduğuna dair şüphe duyulan yiyeceklerden, içeceklerden kesinlikle uzak durmalıdır. Söz konusu olan gebelikse bu kadarı da yetmiyor. Gebelik öncesinde ayda bir sağlarını boyayan, ojesiz sokağa çıkmayan anne adayları bu tür kimyasallardan da uzak durmak durumundadır. Sağlıklı bir bebek sahibi olmak kolay değil, hatta pek çok kadın için çok zor. Bu süreci en sağlıklı ve kolay şekilde geçirmek ve çok sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için her türlü fedakarlık göze alınıyor.

Gebelik döneminde ağızdan alınacak her tür yiyecek ve içecek hem anne üzerinde etkili hem de bebek üzerinde iyi veya kötü etkiler göstermektedir. Gebelikte anne ve bebek adeta hem 2 kişi hem de 1 kişi gibi yaşıyorlar. Anne adayının sağlığını destekleyen her şey bebeğe de yararken, zararlı olan her bir madde ya da besin her ikisine de zararlı etki ediyor. Hal böyle olunca da gebelikte neler yenebilir, neler yenmemeli, neler içilebilir ve hangi içeceklerden kesinlikle uzak durulmalı gibi soruların yanıtları çokça merak ediliyor.

Gebelikte hangi besinler faydalıdır?

gebelikte-beslenme-2

  • Her türlü sebze bolca tüketilmeli.
  • Her gün 2 – 3 porsiyondan fazla olmayacak şekilde meyve tüketilmeli.
  • Evde taze sıkılmış meyve suyu günde bir bardaktan fazla olmayacak şekilde tüketilmeli.
  • Her gün süt ve yoğurt tüketilmeli.
  • Haftada 2 gün balık tüketilmeli.
  • Haftada 2 kez tavuk eti tüketilmeli.
  • Her sabah iyi pişmiş 1 tam yumurta yenmeli.
  • Haftada en az 1 kez kırmızı et tüketilmeli.
  • Günde toplamda bir avuçtan fazla olmayacak şekilde çiğ kuruyemişler tüketilmeli.
  • Aşırı olmayacak şekilde gebelikte zararlı olmayan ıhlamur, nane, kuşburnu, limon, adaçayı, papatya gibi bitki çayı tüketilmeli.
  • Her gün en az 2 litre su içilmeli.
  • İki günde 1 tane olacak şekilde katkısız maden suyu içilmeli.
  • Her gün en az bir öğün mevsim sebzelerinden salata tüketilmeli.
  • Sütlü tatlılar ve dondurma tüketilebilir.
  • Haftada 2 kereden fazla olmamak koşuluyla turşu tüketilebilir.
  • Günde 2 – 3 dilimden fazla olmamak koşuluyla tam buğday ekmeği tüketilebilir.

Gebelikte tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

beslenme

  • Hazır halde satılan çikolata, pasta, şekerleme ve şerbetli tatlılar,
  • Ev dışında pastane, restoran gibi yerlerde üretilen hamur işi, fastfood türü hamburger, pizza gibi gıdalar,
  • Yağlı, tuzlu şekilde kavrulmuş kuruyemişler,
  • Yapay tatlandırıcı içeren besinler,
  • Light ve diyet türü yiyecekler, içecekler,
  • Günde 1 tane bile olsa sigara,
  • 1 kadeh bile olsa alkol,
  • Çiğ köfte,
  • Çiğ et ya da az pişmiş et,
  • Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri,
  • Çok iyi pişmemiş yumurta,
  • Mayonez içeren her hangi bir besin,
  • Pastörize edilmemiş süt,
  • Cips, bisküvi, kraker gibi aşırı kalorili yiyeceklerden gebelik planlandığı andan doğuma kadar uzak durmak çok önemlidir.

Az pişmiş ya da çiğ yumurta neden gebelikte tüketilmez?

Gebelikte yasak olan besinlerin başında gelen az pişmiş yumurta, salmonella adı verilen bakteriler yoluyla çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Bu tür bakterilerin anne adayında çok şiddetli ishale sebep olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte salmonella bakterisi gıda zehirlenmesine de yol açtığı için hamilelik döneminde tüketilen yumurtalar çok iyi pişmiş olmalıdır.

Pastörize edilmemiş sütler gebelikte neden zararlıdır?

Pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzak durması gereken besinlerden birisidir. Pastörize edilmemiş süt ve yumuşak peynirlerin tüketimi gebelikte; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteriyi barındırmaktadır. Ancak pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peynir anne adayları için çok zengin bir kalsiyum kaynağıdır.

Karaciğer neden gebelikte tüketilmez?

Karaciğer, gebelik dışındaki dönemde ayda birkaç kez tüketilmesi önerilen bir A vitamini kaynağıdır. Ancak içerisinde yüksek miktarda bulunan A vitamini gebelik döneminde çok da sağlıklı olmaz.

Az pişmiş ya da çiğ et neden gebelikte tüketilmemeli?

Az pişmiş ya da çiğ ette toksoplazma riski yüksektir. Toksoplazma, gebelikte düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabileceği için anne adaylarının az pişmiş ya da hiç pişirilmemiş et tüketmeleri önerilmez. Bu bakımdan gebelik beslenmesinde et ve et ürünleri ev ortamında iyice pişirilmelidir.

Cips ve kızartmalar gebelikte neden tüketilmez?

Uzmanlara tarafından kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren patates kızartması, patates cipsi gibi gıdalar her yaştan, herkes için zararlı olmakla birlikte, özellikle hamile ya da emziren kadınlara kesinlikle yasaktır. Çünkü akrilamid adlı madde karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesi ile oluşur ve sinir sistemine zarar verir.

Kabuklu deniz ürünleri neden gebelikte tüketilmemeli?

Kabuklu deniz ürünleri olan midye, istiridye, karides gibi besinler ister çiğ, isterse az pişmiş olsun salmonella bakterisine sahip olduğundan gebelerde zehirlenmeye neden olabilir. Bu sebeple de gebelik beslenmesinde asla önerilmez.

Bazı bitki çayları gebelikte neden tüketilmemeli?

Gebelikte Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng gibi bitkilerden elde edilen çaylar anne adayında rahim kasılmalarını başlatabilme riski ve bebekte doğum anomalileri ortaya çıkarma riski dolayısıyla kesinlikle yasaktır. Bu bakımdan anne adayları doktora danışmadan hiçbir bitki çayı içmemelidir.

Şekerli besinler neden gebelikte önerilmez?

Gebelik beslenmesinde hazır, paketli ürünlerden uzak durulması önerilir. Bu bağlamda fabrikalarda üretilen şekerli bisküviler, çikolatalar, pastalar ve şekerli pastane ürünlerinin, reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren besinlerin gebelikte hem anne adayı hem de bebek için zararlı olduğu bilinmektedir. Çünkü bu besinler boş kalori içeren, sağlıksız ürünlerdir.

Soya ürünleri gebelikte neden tüketilmemeli?

Soya sosu ve diğer soya ürünleri genetiğiyle oynanmış enzimler içermekte ve bu sebeple de anne adayı ve bebek için zararlı kabul edilmektedir.

Sakatat ve çiğ balık gebelikte neden tüketilmemeli?

Bakteri oluşumuna ve sağlıksız koşullarda üretilme potansiyeline yüksek oranda sahip oldukları için gebelikte kokoreç, beyin, suşi ve bunlar gibi besinler tüketilmemelidir.

İyi yıkanmamış sebzeler gebelikte neden tüketilmemeli?

Sebzelerin üretildiği, saklandığı ve satıldığı koşullar düşünüldüğünde çok iyi yıkanmadığında bakteri üretimi için çok uygun oldukları bir gerçektir. Bu bakımdan hem bol suda yıkanmış hem de sirkeli suda bekletilmiş sebzeler gebelikte sağlıklıyken, iyi yıkanmamış olanlar çok zararlıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.