Hamilelikte Kişisel Bakım İpuçları

Gebelikte hindistancevizi yağı, suyu faydalı mıdır?
8 Mayıs 2018
Gebelikte Kabızlığı Önlemenin Doğal Yolları
9 Mayıs 2018

Hamilelikte Kişisel Bakım İpuçları

Hamilelik bir kadının hayatının en önemli ve güzel dönemlerinden birisidir. İçinde yeni bir yaşamın başlamış olmasının verdiği muhteşem bir his, anne adayına yeni umutlar, yepyeni güzellikler vaat eder. Bu sebeple de gebelik döneminde hemen her şeyin en güzel, en doğru olabilmesi için anne adayları tüm yaşam koşullarını gebeliğe göre düzenlemeye çalışır. Gebelik süresince yeme, içme alışkanlıkları, yaşam koşulları tamamen gebeliğe göre düzenlenir. Çünkü sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek anne adayları için her şeyden daha önemlidir.

Gebeliğin mutluluğu ve heyecanının yanında bir de anne adayını zorlayan, yoran, bazı rahatsızlıklara sebep olan özellikleri de bulunmaktadır. Gebeliğin başından sonuna kadar zamana zaman şiddetlenerek devam eden hormonal dengesizlikler, bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi sorunlarla baş etmek hiç de kolay olmayabiliyor. Gebelik süresince pek çok kadın en sevdikleri yiyeceklerden uzaklaşabiliyor ve tamamen sağlıklı, faydalı beslenmek kaygısı da kimi zaman işleri zora sokabiliyor. Anne adayının gebelikte özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermesi hem gebelik süreci hem de bebeğin gelişimini direkt olarak etkileyen bir durumdur. Beslenmede yaşanacak sağlıksız bir eğilim, yetersiz bir yaklaşım bebeğin gelişimini sekteye uğratabileceği gibi anne adayının saçından, dişine, tırnağına, aslında tüm organlarına zarar verebilmektedir.

İster gebelik söz konusu olsun, isterse yaşı 70 olsun her kadın hayatının her döneminde güzel ve sağlıklı olmak, o şekilde görünmek ister. Gebelikte alınan kiloların da etkisiyle cilt ve saç güzelliği çok daha fazla önemli hale gelir. Hormonsal değişimlere bir de gebelik komplikasyonları eklenince sağlıksız beslenen, genel bakımına yeterli özeni göstermeyen kadınların cildinde ve saçında da sağlıksız bir görüntü ortaya çıkıyor. Her kadın sağlıkla parlayan, dinçliğini koruyan bir cilde sahip olmak isterken, gebelikte bunun için normal dönemden biraz daha fazla çaba göstermek gerekebiliyor. Bu bakımdan gebeliğin rutin etkilerini, alınan fazla kiloların olumsuz etkilerini, hormonsal değişimlerin olası zararlarını en aza indirebilmek adına gebelikte kişisel bakım hususuna ekstra dikkat etmekte fayda var. Aksi halde ciltte lekelenmeler, akneler, pul pul dökülmeler ve çatlaklar, saçlarda cansızlık, kırılma, solgunluk gibi sorunlar kaçınılmaz olur.

Hamile kadınlar için en etkili kişisel bakım yöntemleri

  • Sivilceli ciltler gebelik öncesinde önlem alınmalı!

Gebelik öncesi dönemde cildi sivilce oluşumuna eğilimli olan kadınlar, gebelikte cilt sağlığı ve bakımına ekstra özen göstermeye hazır olmalılar. Gebeliğin planlandığı dönemden itibaren çok ciddi bir cilt bakımı ve leke önleyici uygulamalar planlanmalıdır. Gebelik dışındaki dönemlerde leke tedavisi için retinol ve bu tür kimyasallar barındıran ürünler kullanılırken gebelikte kullanılması önerilmez. Gebelik döneminde cildin korunması için en uygun ürünler konusunda mutlaka gebeliği takip eden doktora danışılmalıdır.

hamilelikte-kisisel-bakim-1

  • Kuru ciltler ekstra nemlendirilmeli!

Kuru bir cilde sahip olan kadınların gebelik döneminde cilt bakımına ve cildi nemlendirmeye çok dikkat etmeleri gerekiyor. Gebelik dışındaki dönemlerde de cildinde kuruluk olan kadınlar, mutlaka düzenli olarak ciltlerini uygun ürünlerle nemlendirmeliler. Bu sayede cilt yaşlanması ve kırışıklıkları, çatlamaları önlemek mümkün olacaktır. Cilt yapısı kuru olan kadınlar gebelik döneminde normalden çok daha yoğun bir nemlendirici bakım uygulamalılar. Bunun yanında cildin nem seviyesini yükseltmek adına gün içinde tüketilen su miktarını da arttırmak gerekiyor. Ayrıca cildi nemlendirmek için duş sonrasında tüm vücuda nemlendirici sürmek ya da duşa girmeden birkaç saat öncesinde sağlıklı, doğal yağlarla cilde masaj yapmak da çok faydalı olur.

  • Yüz ve eller, çevresel etkenlerden korunmalı!

Gebelik dışındaki dönemde ve gebelik döneminde dış etkenlerden en çok etkilenen, en hızlı yaşlanan ve hasar gören organlar yüz ve ellerdir. Çünkü eller ve yüz direkt olarak her daim dış etkenlere karşı açık ve korumasızdır. Gebelik söz konusu olduğunda da aynı problem artarak yaşanmaktadır. Çünkü gebelik hormonlarının etkisiyle cilt daha da fazla hassaslaşmış, dış etkenlere karşı korumasız hale gelmiştir. Bu bağlamda gebelikte ellerin ve yüzün ekstra olarak nemlendirilmesi, özellikle de dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanılması önerilir. Gebelikte cilt hasarlarını ve cilt lekelerini önleyebilmek adına cildi yeterince nemlendirmek ve yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürmek gerekiyor. Bu sayede cilt yeterince esnek ve parlak kalabilir.

  • Stres, genel vücut sağlığının düşmanıdır!

Sadece cilt değil, tüm vücut sağlığı düşünüldüğünde kesinlikle stresten uzak bir yaşam biçimi seçilmelidir. Özellikle gebelik döneminde yaşanan stres ve sıkıntılar hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Gebelikte stres, tüm hücrelere zarar vererek, cilt yaşlanması ve deformasyonu riskini de arttırır. Bu bakımdan anne adayları sakinleştirici etkinliklere, kendi ruhuna iyi gelen uygulamalara katılmaya özen göstermeli. Gebelikte rahatlatıcı etkisi bilinen meditasyon anne adayını stresten uzaklaştıracak, daha dingin bir ruh hali verecektir. Bunun için anne adayları günün bir saatini kendine ayırarak sessizce geçirebilir.

  • Sağlıklı ve yeterli uyku cildi korur!

Vücudun sağlığı için nasıl ki, sağlıklı beslenme çok önemliyse, aynı şekilde düzenli ve yeterli uyku da çok önemlidir. Vücuttaki her bir organ, her bir hücre gibi cilt de kendisini uykuda yenilemekte, tazelemektedir. Anne adayları her gece yaklaşık aynı saatte yatmaya özen göstermeli, her gece ortalama 7 -8 saat kesintisiz uyumalıdır. Bu sayede vücudun kendini yenilemesi, iyileştirmesi mümkün olacaktır.

hamilelikte-kisisel-bakim

Gebelik dönemi için çok faydalı ve etkili cilt bakım öneriler

  • Başta kalsiyum olmak üzere faydalı mineraller bakımından çok zengin olan süt, gebelikte her anne adayının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Hatta anne adaylarına her gün bir bardak süt içmeleri önerilir. Cilt sağlığını korumak, cilde bakım yapmak için sütü içmenin yanı sıra cilde uygulamak da faydalı olur. Bunun için 2 yemek kaşığı sütü kaynatıp bir parça pamuğu kaynamış süt içine batırıp yüze sürmek önerilir. Ancak cilde sürmeden önce biraz ılık hale gelmiş olması gerekir. Bu uygulama cildi temizler ve nemlendirir.
  • Ciltte oluşan ölü derinin haftada ya da 10 günde bir temizlenmesi cildin daha canlı ve parlak olmasını sağlar. Bunun için bir tatlı kaşığı mısır unu ve 1 yemek kaşığı balı karıştırıp macun haline getirmek gerekiyor. Ardından bu karışımı cilde sürüp ovalamak ciltteki ölü deriyi temizleyecektir.
  • Gözlerin ve göz çevresinin sağlığını korumak için artık bir klasik haline gelen salatalıktan vazgeçmemek gerekiyor. Bunun için anne adayları dinlenme saatlerinde bir salatalığı dilimleyip gözlerine koyup yarım saat kadar bekletmeliler. Göz çevresi sağlığı için salatalık dilimleri buzlukta dondurulursa çok daha iyi olur.
  • Gebelik süreci bazı kadınlarda saçların dökülmesine, cansızlaşmasına sebep olabiliyor. Böyle bir durumda en doğrusu saçların uçlarından biraz aldırmak, daha kısa bir model tercih etmektir. Saç dökülmesini önlemek, kafa derisini beslenmek için de hindistancevizi yağı ve zeytinyağı ile haftada bir bakım yapmak çok faydalı olur.
  • Çocuklardan, gençlere, yaşlılara kadar hemen herkes güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanmalılar. Gebelik söz konusu olduğunda ise güneş kreminin daha yüksek koruma faktörü içermesi gerekiyor. Anne adayları gebeliğin başından sonuna kadar 50 faktörlü güneş kremi ile yüzlerini ve ellerini koruma altına almalılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.