Hamilelikte Bacak Ağrısı

Gebelikte Jinekolojik (Vajinal) Muayene ve Ultrason Zararlı mı?
25 Kasım 2017
4 Boyutlu Ultrason Nedir?
28 Kasım 2017

Hamilelikte Bacak Ağrısı

Gebelik durumu, anne adayını ruhsal, fiziksel, duygusal anlamda çok farklı etkileyen bir durumdur. Bu süreçte anne adayının sağlık durumunu doğrudan etkilenir. Anne adayının hormon salgılarındaki değişiklikler, dengesizlikler, kısa bir süre içinde alınan fazla kilolar anne adayını strese, sıkıntıya sokar, sağlık sorunları da yaşanabilir. Hamileliğin getirdiği psikolojik ve fizyolojik etkiler anne adayının yaşadığı stresin en önemli sebebidir.  Hem anne adayının kiloları her geçen gün artar hem de hareket etme kabiliyeti azalır ve tansiyon değerleri sık sık değişir. Tüm bunlardan dolayı da zaman zaman bacaklarda ağrı görülebilir. Hamilelik döneminde çoğu kez rutin olarak yaşanan bacak ağrılarının bazı uygulamalarla azalması mümkündür.

Hamilelikte bacak ağrısı neden olur?

Aslında hamilelik döneminde en sık yaşanan şikayetlerden birisi bacaklarda hissedilen ağrıdır. Şiddeti zaman zaman değişse de bacak ağrıları rutin olarak yaşanıyor. Bu sorunun görülmesinin en önemli sebeplerinden birisi kısa süre içinde alınan fazla kilolardır. Bacaklar, alışkın olduğundan daha fazla yükü taşımak durumundadır. Bu da bacak ağrılarını kaçınılmaz hale getiriyor.

Özellikle de ileri yaş gebeliklerinde bacak ağrıları çok daha sık ve şiddetli bir şekilde görülür. Bunun aslında bir değil, birçok sebebi vardır. Öncelikle ileri yaştaki kadınlarda kemik erimesi, kemik yıkımı başlamış olabilir başta bacaklar olmak üzere tüm vücut bu yükü taşımakta zorlanabilir. Yine kısa süre içinde fazla kilo alınması, ileri yaş gebeliklerinde daha fazla sorun olur, bacaklarda daha şiddetli ağrılar hissedilebilir.

İleri yaştaki gebelerin bir de gebelik öncesindeki kilosu normal değerlerin üzerindeyse, alınan gebelik kilolarıyla birlikte diyabet ve hipertansiyon başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun kendini gösterir. İşte bu sorunlara bir de çok şiddetli bacak ağrıları eklenir.

Hamilelik döneminde vücut fiziksel açıdan çok fazla zorlanır, tüm organlar alınan kilolardan etkilenir. Anne adayının şikayetleri rutinin biraz daha üzerine çıktığında, belirtiler şiddetlendiğinde gebelik sürecinin doktor tarafından daha sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, izlenmesi gerekmektedir.

Hamilelik dönemi dışında normalde de yorucu geçen bir günün ardından bacaklarda ağrı hissedilir. Ancak bu tür ağrılar hamilelik döneminde çok daha sık ve şiddetli olur. Zira kadınların fiziksel olarak en hassas oldukları dönem hamileliktir. Ancak bu bacak ağrıları beklenenden fazla ise, hamilelik döneminin daha konforlu geçebilmesi için vakit kaybetmeden doktora başvurmak, bu konuda yardım almak gerekir.

bacak-agrisi

Gebelikte bacak ağrıları genellikle geceleri daha şiddetli hissedilmektedir. Hatta bacak ağrılarından dolayı anne adayları çoğu geceler rahat uyku uyumakta zorlanırlar. Hatta anne adayları özellikle sabaha karşı bacaklarda acı ve kramp ile uykudan uyanırlar.

Gebelik süresince yaşanan bacak ağrılarının bir sebebi alınan fazla kilolarken, bir diğer sebebi de anne karnındaki çocuğun gelişimi ile birlikte pek çok mineral bakımından yoksun kalınır. Bebek büyüdükçe bebeğin vitamin ve mineral ihtiyacı artar, bu ihtiyacını anneden karşılar. Bu durumda eğer anne adayı; bir hamilenin ihtiyaç duyduğu kadar zengin beslenmiyorsa fiziksel açıdan ciddi anlamda zorlanacak, güçsüz düşecektir. Hamilelik döneminde özellikle kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin ve fosfor elementinin vücutta azalması anne adayını fiziksel anlamda fazlasıyla zorlar.

Hamilelikte bacak ağrıları kaliteli beslenme ile azaltılabilir!

hamilelikte-bacak-agrisi1

Gebelik döneminde alınan kilolar, aşırı yorgun geçen günler ve en çok da yoksun kalınan vitaminler, mineraller dolayısıyla bacak ağrıları yaşamak mümkün. İşte bu sebepler göz önünde bulundurularak bacak ağrılarını en aza indirecek önlemler almak doğru olacaktır. Çözüm bulmak bağlamında bakıldığında elbette ki bacak ağrılarını tamamen yok edebilmenin bir yolu yok. Çünkü bu dönemde kilo alımı doğal olduğu ve buna paralel olarak bacakların yükü arttığı için bir miktar da bacak ağrısı yaşamak da normal karşılanabilir. Ancak bu ağrıların şiddetinin artması, aralıklarının sıklaşması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Zira bu dönemde en doğru yolu uzmanlar gösterecektir.

Buna paralel olarak hamilelik döneminde alınan kalsiyum ve magnezyum içeren tabletlerin gebeliğe zarar vermediği, hatta anne adayına ciddi olarak katkı sağladığı bir gerçektir. Bununla birlikte fosfor bakımından vücudu destekleyecek bazı takviyelerin alınması da hamilelik sürecindeki sancılı dönemlerin azalmasında yardımcı olabilir. Ancak önemle altını çizmekte fayda var ki; kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi diğer mineral ve elementleri takviye olarak almadan önce mutlaka doktora danışmalılar.

Gebelik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler, mineraller ve faydalı elementler aslında doğal olarak çok sayıda besinde bulunmaktadır. Özellikle süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler bu konuda doğal bir destek olacaktır. Bir de balık, tavuk gibi beyaz etler yönünden zengin beslenmek de anne adayının ihtiyacını karşılayacaktır.

Hamilelikte bacak ağrıları fiziksel önlemlerle azaltılabilir!

hamilelikte-baca

Hamilelik döneminin başlarında anne adayları sıklıkla bacaklarda kramp ve ağrı hissederler. Ancak bu dönem zarfında alınacak küçük önlemler ve basit egzersizler sayesinde bu şikayetleri tamamen yok etmek değil, ancak hafifletmek mümkün. Bunun için anne adayı; oturduğu yerde bacaklarını uzatıp ayaklarını gerebilir. Bisiklet kullanmak tehlikeli olabilir ancak bisiklet pedal hareketini tekrarlamak bu konuda yardımcı olabilir.

Hamilelik döneminde yaşanan bacak ağrılarını doğal yoldan gidermek için özellikle akşamları bacakları, ayakları ılık su içinde bekletmek, ağrıyan bölgelere ılık su ile masaj yapmak iyi gelir. Kimi zaman özellikle ayak ağrıları için ılık tuzlu su ile masaj yapılması önerilir.

Hamilelik dönemindeki bacak ağrılarını gidermek için uzmanlar en çok da; kısa yürüyüşler ve düzenli olarak yapılacak egzersizleri tavsiye ediyorlar. Düzenli olarak uygulanan basit hamilelik egzersizleri hem fazla kilo alımını önleyecek hem de bacak ağrılarını da hafifletecektir.

Tüm bunların yanında anne adaylarının uzun süre ayakta kalmaları ya da tam tersi olarak uzun süre oturmak, özellikle de topuklu ayakkabı giymek hamilelik döneminde bacak ağrılarını artacaktır. Bu sebeple de ağrıları azaltmak için kısa aralıklarla dinlenmek, oturduğu dönemlerde ara sıra ayağa kalkıp biraz yürümek ve spor ayakkabı ya da topuksuz ayakkabı tercih etmek önemlidir. Bununla birlikte otururken ayakların altına bir yastık desteği koyarak ayağı yükseltmek doğru bir çözüm olabilir. Bu sayede gün içinde dengesizleşen kan dolaşımı, normale döner.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin anne karnında büyümesi ile rahim duvarları başta olmak üzere fiziksel olarak anne adayının vücuduna bazı noktalarda baskı olabilir. Doğal olarak bu durum biraz sancılı bir süreci başlatıyor. Elbette aynı basınç kan dolaşımına da olumsuz etki yapıyor. Dolayısıyla da kan dolaşımı tam olarak düzenli bir şekilde gerçekleşmeyebiliyor.

Hem bebeğin gelişimi, büyümesi hem daha az hareket kabiliyeti hem de normalden fazla gıda tüketimi aşırı kilo alımına sebep oluyor. Dolayısıyla da bazı fiziksel şikayetler, dengesizlikler yaşanması normaldir. Hamilelikteki bacak ağrıları da bu değişikliklerden kaynaklanıyor. Ancak yukarıda sayılan önlemler sayesinde tamamen yok etmek değil de, hafifletmek mümkündür. Bu süreçte doktorun tavsiyesi olmadan her hangi bir ilaç kullanmamak, öncelikle doktora başvurmak önerilir. Bunun dışında doğal önlemler en doğrusu olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.