Hamilelik Döneminde Kilo Alımı

Beta HCG Değeri Kaç Olmalı?
15 Mayıs 2017
Adet Söktürücü Yiyecekler, İçecekler
22 Mayıs 2017

Hamilelik Döneminde Kilo Alımı

Hamilelikte kilo konusu uzun yıllardır süregelen bir tartışma konusudur çünkü bazı anne adayları fazla kilo aldıklarını düşünerek telaşa kapılırken, bazıları ise pek kilo almadıkları için bir sorun olduğuna inanırlar. Lakin hamilelikte kilo her bireyin kendi yapısına göre şekillenmektedir ve her anne adayının aynı miktarda kilo alacağı söylenemez. Gebelik kiloları sizin genel yapınız ve bunun yanında doktorunuzun da önerileri ile biraz şekillenmektedir. Dolayısıyla bu kilolara ve bireylerin durumlarına dair kısa bir değerlendirme yapmak gerek.

Hamilelikte Kilo Alımı

Her hamile kadının bu süreçte kilo alması gerekir. Zira annenin bedeninde doğrudan bir kilo alımı gerçekleşmese bile zaten son aylara doğru bunun 3 kilosu bebek olurken yarım kilosu plasenta, yarım kilosu amniyon sıvısı gibi çeşitli yerlerde depolanır ve hatta rahimdeki büyümeden dolayı bazen bir kiloya varan ağırlık artışı sadece rahimden bile kaynaklanabilir. yani 5-6 kilo civarındaki bir kilo alımı sadece bebek ve bebeği destekleyen sistemlerdeki gelişimden dolayı ortaya çıkmaktadır. Buna bir de büyümüş olan göğüsler, annenin kan miktarındaki artış, depolanan su gibi faktörler eklendiğinde aslında gebelikte gerçekten alınan kilolar çok fazla değillerdir.

Normal Kilolu Adaylarda Kilo Alımı

İnternette bulunan vücut kitle indeksi hesaplama araçlarını kullanarak ideal kilonuzda olduğunu gördüyseniz, yani normal kilolu bir anne adayıysanız, hamilelik sürecinde 9 ila 12 kilo arasında bir kilo alımına sahip olmanız normal karşılanmaktadır. Hamilelik süresince alınan bu toplam kilonun fazlasını aldıysanız biraz daha sağlıklı ve az bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz ancak daha az kilo alıyorsanız yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıyasınız demektir.

Az Kilolu Adaylarda Kilo Alımı

Eğer vücut kitle endeksiniz olması gerekenden daha az çıktıysa, bu durum zayıf olduğunuzu göstermektedir ve gebelik süresince 15 ila 17 kilo civarlarında kilo almanız öngörülmektedir. Unutmayın ki gebelikte fazla zayıf olmak bebeğin rahme tutunma kabiliyetinin de düşmesine neden olmaktadır ve özellikle ilk haftalarda bundan dolayı düşükler meydana gelebilmekte, ilerleyen aylarda ise erken doğum gerçekleşebilmektedir.

Fazla Kilolu Adaylarda Kilo Alımı

Eğer vücut kitle indeksiniz normalin üzerinde çıktıysa, doktorunuza danışarak sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalı ve en fazla 8 kilo almalısınız. Zira zaten vücudunuzda hormonların kontrolünü sağlayacak kadar yağ bulunuyor demektir. Fakat kilo vermek isteyenler bunu gebe kalmadan önce yaparak hamileliğe daha sağlıklı bir başlangıç yapabilirler.

Diğer Koşullar

İkiz, üçüz veya daha fazla bebeğe hamile olan anne adaylarında bu kilolar her bebek için bir kaç kilo artabilirler. Çünkü özellikle son aylarda her bir bebeğin 2-3 kilo arasındaki ağırlığı annenin ağırlığına eklenecektir ve bu ağırlık üçüz anne adayları için 9 kiloyu bile bulabilmektedir.

Kilo Alamayınca Endişelenmeyin

Bazı anne adayları gebelikte çok fazla kilo almazlar ve bundan dolayı endişe duyarlar. Bu endişelerinizi doktorunuzla paylaşırsanız, sizin için doğru beslenme düzeni hakkında onun tavsiyelerini dinleyebilir ve bunlara uyabilirsiniz. Eğer yeteri kadar kilo alamadığınızı düşünüyorsanız kendinizi yeme konusunda zorlamayın çünkü bazı anne adayları iki kişilik canım var o zaman iki katı yiyebilirim mantığına kapıldıklarından dolayı gebelik sırasında aşırı kilo alabiliyor, gebeliğin bitmesi ile birlikte bu kiloları vermekte çok fazla zorlanıyorlar.

Hamilelikte alınan kiloların kontrollü olabilmeleri için sağlıklı beslenmenin yanında düzenli egzersizler de uzmanlar tarafından öneriliyorlar. Çünkü hareket hem kilo kontrolünü kolaylaştırıyor hem de anne adayının kan akışının hızlanmasını sağlayarak bebeğe daha fazla oksijenin ulaştırılmasına yardımcı oluyor. Hareketin bağırsak hareketlerini de kolaylaştırarak kabızlığa engel olduğu unutulmamalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.