Hamilelik Döneminde Havuza Girmek Zararlı mı?

Gebelik Aşısı Nedir?
5 Nisan 2017
IMSI Nedir?
17 Nisan 2017

Hamilelik Döneminde Havuza Girmek Zararlı mı?

Hamilelik döneminde havuza girmek zararlı mıdır değil midir, neredeyse tüm hamile anne adaylarının ortak sorusudur. Yüzmenin verdiği rahatlığın tüm vücuda ve de özellikle anne karnındaki bebeğe olumlu etkileri artık herkes tarafından biliniyor. Özellikle yüzen anne adaylarının bebeklerinin de su içinde çok daha mutlu olduğu söyleniyor. Kısaca gebelikte yüzmenin sakıncası olmadığı, tam tersine çok faydalı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Gebelikte yapılan diğer egzersizler gibi yüzme sırasında,  sırt ve bel ağrılarında ciddi bir azalma görülür. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında yüzmek, bulantı ve kusma şikayetlerini de azaltır. Tabii tüm bu olumlu açıklamaların yanısıra, hamilelik döneminde havuza girmek için bazı önemli konulara da dikkat edilmelidir.

Hamilelik Döneminde Yüzmek

Hamilelik döneminde yüzme egzersizinden faydalanmak istiyorsanız öncelikle sakin ve kendinizi zorlamadan kısa süreli yüzmelisiniz. Yarışlara katılmıyorsunuz, rahatlamak için yüzüyorsunuz. Ayrıca yüzme sadece yüzmedir. Dalış ya da nefes tutma gibi değişik hareketler  kesinlikle yapılmamalıdır. Hamilelikte çok sık görülebilen kramp girme riski daha da yüksek olduğundan, havuzda kenara yakın yüzmekte her zaman fayda vardır. Hamilelik süreci eğer riskli seyrediyor, düşük tehlikesi ya da kanama geçirilmesi durumu yaşanıyor ya da olasılığı bulunuyorsa, yüzme ve aynı zamanda diğer aktiviteler kesinlikle sakıncalıdır.

Haftada 3-4 gün olacak şekilde 30 dakikalık sürelerde yüzmek yeterli ve faydalı olacaktır. Her sporda olduğu gibi yüzmeye başlamadan önce yavaş yavaş ısınma hareketleri yapılmalı ve birden bire yoğun tempoda yüzmeye başlanmamalıdır. Aşırı yorulmak ya da uzun süre nefes tutmaktan kaçınmak gerekir. Unutmayın sakin bir yüzme, hamilelikte en önemli faydayı sağlar.

Yüzmeye başlamadan önce, yüzme sırasında ve yüzme sonrasında yeterli miktarda su almanız vücutta su kaybını önlemek açısından  oldukça önemlidir. Aç karnına ya da hemen yenen yemek üzerine yüzmeye başlanmamalıdır. Yüzmenin ardından kan şekerinin düşmesine izin vermeden hemen meyve tüketilmelidir.

Hamilelik Döneminde Havuzda Yüzmek

Hamilelik döneminde yüzmek ne kadar faydalı ise, hamilelik döneminde havuzda yüzmek bir o kadar sakıncalı olabilir. Herkese yapılan  tavsiyenin denizde yüzmek olduğu gibi, özelikle hamilelik döneminde havuzda değil, denizde yüzmek önerilir.  Çünkü havuzlarda birçok kişinin aynı anda girmesine ve aynı anda yüzmesi nedeni ile enfeksiyon kapma riski çok daha fazladır. Havuzlarda dezenfeksiyon amacıyla bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların dozu ayarlanamazsa, bu kez yüzerken fazla ilaca maruz kalınacağı için yine risk oluşur. Bu nedenlerden dolayı enfeksiyon kapmak ya da alerjik reaksiyon yaşamak hamilelikte zor durumlara neden olabilir. Bu riski almaya gerek yoktur.

Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan tüm açık ve kapalı havuzlar için hazırlanmış kurallara ve standartlara uyan, belli aralıklarla düzenli kontrollerini yaptıran, havuz üyelerinin temiz mayolar ile havuza girmelerinin sağlandığı, havuza girmeden ilaçlı suda ayak dezenfeksiyonunun yapıldığı ve havuza girişlerden önce her seferinde herkesin duş almasını sağlayacak şekilde düzenlemelerin yapıldığı havuzlarda hamileler tabii güvenle yüzebilirler. Ama önce bu tip bir havuzu bulabilirlerse…

Ayrıca yüzme sırasında göğüs ağrısı, karın ağrısı, şiddetli sancı, kramp, çarpıntı, kanama, su gelmesi gibi bir şikayet yaşarsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.