Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Ara Kanama Nedir, Neden Olur?
19 Ocak 2018
Hamilelik Lekeleri Ne Zaman Başlar?
22 Ocak 2018

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, her ilişkiden sonra gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini merak ederler. Anne adayları gebeliğin nasıl belirtiler vereceği ve test yapmak için doğru zamanın hangisi olduğunu bilmek isterler. Üreme çağındaki kadınlar korumasız cinsel ilişki yaşadıklarında gebe kalma ihtimalleri her daim mevcuttur.

Gebeliğin varlığından şüphe etmek için aslında en doğru dönem adet gecikmesinin yaşandığı süreçtir. Bunu öğrenebilmek için de bir gebelik testi alıp evde idrardan gebelik testi yapmak ya da bir sağlık kurumuna gidip kanda gebelik testi yaptırmak gerekir. Bu bağlamda gebelik testi için en uygun zaman adetin yaklaşık 1 hafta, hatta bazen 10 gün geciktiği dönemdir. Bu dönem içinde ve sonrasında gebeliğin ortaya çıkardığı belirtilere de bakarak gebe olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Ancak altını çizmekte fayda var ki; gebelik tayininde belirtiler değil, test sonuçları önemlidir.

Hamilelik belirtileri genel olarak; nefes darlığı, göğüslerde ağrı, yorgunluk, sık sık idrara çıkma, mide bulantısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, ruh halinde hızlı değişimler, kabızlık ve şişkinlik, baş dönmesi ya da bayılma ve kokulara karşı aşırı hassasiyet olarak sıralanabilir.

  • Nefes darlığı

Anne adayı, normalde sorunsuz bir şekilde çıktığı merdivenleri çıkarken aniden soluksuz kalıyorsa, başka bir sorun olmadığı halde kısa mesafe yürüyüşlerde bile soluk soluğa kalıyorsa gebelik söz konusu olabilir. Çünkü gebelik durumunda cenin oksijene ihtiyaç duyar ve o süreçte anne adayına kullanabilmesi için normalden daha az oksijen kalır. Eğer gebelik varsa anne adayı gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu nefes darlığını çok daha yoğun hissedebilir. Zira bebek büyüdükçe akciğerlere ve diyaframa daha fazla basınç yapar.

  • Göğüslerde ağrı

Gebeliğin en başında hissedilen en yaygın belirtilerden birisi de göğüslerdeki ani dolgunluk ve buna bağlı olarak da ağrıdır. Anne adayı özellikle sabah sutyen takmakta zorlanır. Çünkü göğüsler hem irileşmiş hem de hassaslaşmıştır. Bunların yanında göğüs uçlarının renginin koyulaşması ve hatta göğsünüzün üstündeki damarların bile daha belirgin bir hal alması hamileliğin ilk belirtileri arasında sayılır. Bu sorunu daha az hissetmek için en destekleyici ve mümkünse bir beden büyük sutyen takmak doğru olur.

  • Yorgunluk

Gün içinde yapılan etkinlikler aynı olduğu halde artık daha sık dinlenme ihtiyacı hissetmek, akşam eve gelince çok erken saatlerde uyuyakalmak, sabahları yorgun uyanmak gebeliğin erken dönem belirtileri arasındadır. Anne adayı çok ani bir şekilde, birden kendini bitkin hissediyorsa, sebepsiz bir bitkinlik hali varsa bu durum vücudun, artan hormon seviyelerine verdiği bir tepkidir. Gebe olan pek çok kadın için bu yorgunluk hali gebeliğin ilk 3 aylık dönemi boyunca sürer ve ikinci 3 aylık döneme geldiğinde yavaş yavaş ortadan kalkar.

  • Mide bulantısı

mide-bulantisi-2

Hamilelik belirtileri dendiğinde ilk olarak akla gelen sorunlardan birisi kesinlikle mide bulantısıdır. Bazı kadınlar gebeliğin en başından, bazen daha gebe olduğunu bilmiyorken bile özellikle sabahları hissedilen mide bulantıları yaşayabilmekteler. Genel olarak bakıldığında gebeliğin ilk 3 aylık döneminde sabahları ya da günün her saatinde mide bulantısı görülebilirken, ikinci üç aylık döneme girildiğinde bu bulantılar büyük olasılıkla azalır. Bu süreçte anne adayları mideyi yatıştıracak krakerler veya zencefilli içecekler tüketirse faydalı olur.

  • Sık idrara çıkma

Gebeliğin başlangıcından sonuna kadar anne adayı normalden daha sık idrara çıkar. Gebelik şüphesi taşıyan kadın, tüm gece boyunca tuvalete gitmeden deliksiz bir uyku uyuyamıyorsa bu durum gebeliğe işaret olabilir. Zira gebelik süresince vücut, fazladan sıvılar üretecek, bu da mesaneyi daha sık dolduracak ve normalden daha sık olarak tuvalete gitmeyi gerektirecektir.

  • Baş ağrısı

bas-donmesi

Gebelik başladığı andan itibaren anne adayının vücudunda hormon seviyeleri değişir. İşte bu hormonsal değişimler de kadına, baş ağrısı olarak geri döner. Ancak bu dönemde kadın, gebelikten şüphe ediyorsa ya da korumasız cinsel ilişkiye girdiyse ağrı kesici bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışmalı, öncelikle bir gebelik testi yaptırmalıdır. Zira gebelik döneminde çoğu ilacın kullanımı zararlı ve yasaktır.

  • Sırt ağrısı

Normal dönemlerde hiç ağrımazken, korumasız cinsel ilişki yaşayan kadının sırtında ağrı oluyorsa bu durum gebeliğe işaret edebilir. Özellikle de sırtın biraz alt kısmında hissedilen ağrı gebeliğin belirtileri arasındadır. Gebelikte anne adayının sırtındaki bağlar gevşer ve bu da ağrıya sebep olur. Gebeliğin başında başlayan bu sırt ağrısı, zaman zaman şiddetlenerek doğuma kadar devam eder ve alınan kilo arttıkça ağrı da artar.

  • Kramplar

Kadınlar ergenliğe girişle birlikte başlayan adet kanamalarından dolayı her ay karın ve kasık bölgesinde kramp hissetmeye alışkındırlar. İşte gebeliğin ilk dönemlerinde de bu adet dönemindeki kramplara benzer hafif kramplar hissedilebilir. Çünkü bu dönemde rahim bebek için kendini hazırlıyor ve geriliyordur.

  • Aşerme veya besinlere karşı isteksizlik

Anne adayının iştahındaki ani değişimler ya da bazı besinlerden tiksinme gibi sorunlar gebeliğe işaret edebilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde sıklıkla yaşanan narenciyelere karşı aşırı düşkünlük, ani acıkma nöbetleri, pek çok besinin tadından ve kokusundan mide bulanması gebelik belirtileri arasındadır. Bu süreçte anne adayının yaşadığı hormonsal değişimler bu tür gıda düşkünlüklerine ya da tiksinmesine sebep olabiliyor.

  • Baş dönmesi ya da bayılma

gebelikte baş dönmesi ve bayılma

Gebeliğin başında değişen hormon salgıları dolayısıyla kan şekerinin veya kan basıncının düşmesi sık karşılaşılan durumlardandır. Bu belirtiyi hafifletmek için anne adayı yeterince su içmeli, sık sık dinlenmeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir.

  • Kabızlık ve şişkinlik

Gebelikte sindirim sisteminin fonksiyonları yavaşlar ve bunun üzerine bir de progesteron hormonu salgılanma düzeyi de yükseldiği için kabızlık ve şişkinlikler kaçınılmaz olur. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayı iki gün önce giydiği eteğin içine 2 gün sonra sığmayabilir, bir anda pantolonun düğmelerini kapatamayabilir. Bu ani değişimlerin sebepleri alınan kilolardan çok, vücuttaki şişkinliktir. Bu şişkinlik ve kabızlık bol su içerek ve her gün düzenli yürüyüş yapılarak hafifletilebilir.

  • Ruh halinde dengesizlik

Gebelik hormonları anne adayının fiziksel durumunda olduğu kadar ruh halinde de değişikliklere, ani iniş çıkışlara sebep oluyor. Değişen hormon dengesine alışmaya çalışan anne adayı sebepsiz yere bir anda ağlamaya başlarken, kısa süre sonra aşırı sinirli ya da neşeli olabiliyor. İşte bu ani ruhsal değişimler de gebeliğe işaret edebilir.

  • Vücut ısısının artması

Kadınların vücut ısısı genel olarak yumurtalama döneminden başlayıp adet olduktan sonraki 2 haftaya kadar belli oranlarda yükselmeye devam eder. Bu her ay rutin olarak yaşanan bir durumdur. Ancak aradan 2 hafta geçtiği halde halen vücut ısısı yüksekse gebelik başlamış olabilir.

  • Koku duyusunun hassaslaşması

Normalde çok da rahatsız etmeyen hafif kokuların bile mide bulantısına yol açtığı bir süreç varsa bu durum gebeliğin başladığına işaret olabilir. Zira gebeliğin ilk aylarında anne adayının koku duyusu aşırı hassastır.

  • Adet gecikmesi

Gebelik belirtilerinin sıralandığı yukarıdaki işaretlerden her birinden belki de en önemlisi adet gecikmesidir. Zira yukarıdaki belirtiler çoğu kez adet dönemi yaklaşınca da görülür. Ancak düzenli olarak adet gören bir kadının adet kanamasının 1 hafta ya da 10 gün gibi bir süre ile gecikmesi gebeliğin en belirgin işaretlerinden birisidir.

Tüm bunlardan yola çıkarak gebelik belirtilerinin adet kanamasının gecikmesi ile birlikte başladığı söylenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.