Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Günler

Menopoz Belirtileri Nelerdir?
3 Haziran 2017
Kan Uyuşmazlığı Nedir?
10 Haziran 2017

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Günler

Her korumasız cinsel ilişki hamilelik için bir ihtimal, bazıları içinse risk demektir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler önceleri gelişi güzel birliktelik yaşarken, eğer bir süre sonunda gebelik gerçekleşmezse nasıl daha kolay gebelik elde edilebilir, hangi günler ya da ne sıklıkta ilişkiye girilirse hamilelik daha kolay olur gibi soruların yanıtlarını arıyorlar. Zira bir bebek sahibi olabilmek, çok değerli ve önemi başka hiçbir şeyle karşılaştırılamayacak bir kazanım.

İşte bunun için yaşı genç olan ve bebek sahibi olmakla ilgili bilinen her hangi bir sorunu olmayan çiftlerin düzenli olarak korumasız cinsel ilişkide bulunmaları yeterlidir. Burada bahsi geçen “düzen” haftada 3 kez ya da iki, 3 günde bir kez cinsel ilişki şeklindedir. Bundan daha sık yani her gün ilişkiye girildiğinde erkeğin menisinde yeterince sağlıklı, kaliteli sperm birikmeyeceğinden gebeliğin gerçekleşme olasılığı düşer. Haftada 1 kez ya da 10 günde 1 kez şeklinde seyrek olarak gerçekleşen cinsel ilişkilerde de kadının yumurtlama dönemine denk gelme ihtimali düşüktür. Bu bakımdan yine doğal yolla gebelik elde etmek zorlaşır. Bu yöntemler işe yaramadıysa en doğru yol kadının yumurtlama günlerinin hesaplanması ve o dönemde cinsel ilişkiye girilmesidir.

Yumurtlama dönemini

Kadınların sahip oldukları yüz binlerce yumurtadan her ay bir bölümü onları saran folikülden çıkar, vajinaya doğru ilerler ve burada spermle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir. Aksi halde doğal yolla gebelik mümkün değildir. İşte bu yumurtanın folikülden çıkıp vajinaya doğru ilerlediği döneme de yumurtlama dönemi adı verilir. Kadınlar, sadece yumurtlama dönemi içinde ilişkiye girdiklerinde gebe kalabilirler ve yumurta folikülden çıktıktan sonraki 2 gün içinde canlılığını koruyabildiği için yumurtlama döneminin bittiği günden bir sonraki gün de hala canlı yumurta olacağı için gebelik elde etmek mümkün olabilir. Ancak bu dönemin dışındaki süre içinde kadın, hangi sıklıkta ilişkiye girerse girsin gebe kalamaz.

gebelik-hesaplama

Yumurtlama dönemini hesaplama

Kadınların adet döngüsü şu şekilde ilerler; kadının bir ayki adet dönemi, kanamanın başladığı ilk günden başlar ve bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar devam eder, kanama başlayınca bir önceki adet dönemi biter, bir sonraki adet dönemi başlar. İşte bu döngünün, yani iki adet kanamasının tam da ortasındaki bir dönemde kadın yumurtlar, kadının yumurtaları folikülden dışarı çıkar ve döllenmeye hazır hale gelir. Bu da aslında düzenli olarak adet gören, iki adet kanamasının arası 26-30 gün arasında olan kadınlar için bir önceki adet kanamasının başladığı günden itibaren saydığımızda 14. ya da 15. günlerdir. Bu dönemdeki 3-5 gün kadının gebe kalması için en doğru, en uygun ve belki de tek dönemdir.

Adet kanaması araları bir aydan daha uzun süren kadınlar, yumurtlama dönemlerini hesaplayabilmek için, bir sonraki adet kanamasının ne zaman başlayacağını biliyor ya da tahmin edebiliyor olmalılar. Eğer bir sonraki adet kanamasının ne zaman başlayacağını bilirse, o tarihten 14 gün öncesi onun yumurtlama dönemi olacaktır.

Yumurtlama gününü bu şekilde hesaplamakta zorlanan kadınlar vücutlarında yaşanan bazı değişimlerden, belirtilerden de yumurtlama döneminin yaklaştığını ya da başladığını tahmin edebilirler.

Yumurtlama belirtileri

Kadınlarda yumurtlama döneminin yaklaştığı ya da yumurtlamanın gerçekleştiğini gösteren belirtiler temel belirtiler ve ikincil belirtiler olmak üzere ikiye ayrılır. Yumurtlamanın temel belirtileri hemen hemen her kadında görülen kesin belirtilerdir. İkincil belirtiler ise pek çok kadında görülen, ancak hissedilme düzeyi değişebilen belirtilerdir.

yumurtlama-belirtileri

Yumurtlamanın temel belirtileri

  • Rahim içi sıvısı değişir!

Rahim ağzı sıvısı, görüntü olarak yumurtanın beyazına benzemektedir. Bu sıvının iç çamaşırını kirletecek şekilde artması, görünür ve hissedilir olması kadının yumurtlama dönemi içinde olduğuna işarettir. Kadınlarda neredeyse her gün, her dönem olan bu akıntılar yumurtlama döneminde miktar ve koyuluk olarak artığı için kadın kolaylıkla bunu fark edebilir.

  • Vücut ısısında değişiklik olur!

Yumurtlama dönemi dışındaki süreçte kadının vücut ısısı mevsimsel hava durumuna göre normal seviyelerde seyreder. Ancak yumurtlama dönemi yaklaştığında kadının vücut ısısında fark edilir bir düşme yaşanır, ardından tam da yumurtlama sürecinde vücut ısısı çok net bir şekilde artar ve kadın da bu artışı çok iyi derecede hisseder.

  • Rahim dokusu ve durumunda değişiklik hissedilebilir!

Yumurtlama dönemi yaklaştığında aslında tüm hormonlar, organlar, vücut sistemleri olası bir gebelik ya da döllenmenin gerçekleşmesi için bazı değişimler geçiriyorlar. Rahim de yumurtlamaya, döllenmeye ve olası bir gebeliğe hazırlandığı için rahim içi sıvısının dokusu değişir, miktarı artar. Rahmin kendi dokusu daha yumuşak hale gelir, rahim içi genişler. Ancak bu belirtilerin kadın tarafından hissedilmesi çoğu zaman mümkün olmaz, tıbbi muayenelerde anlaşılır.

Yumurtlamanın ikincil belirtileri

  • Hafif lekelenmeler,
  • Göğüslerde hassasiyet, hafif sızı,
  • Karın bölgesinde şişlik,
  • Cinsel isteğin artması,
  • Görme, koklama, tatma gibi duyuların etkinliğinde belirgin bir artış yumurtlama dönemine girdiğinize işaret olabilir.

tüp-bebek-cinsel-iliski

İlişkiye girmek için en uygun dönem hangisi

Gebelik elde edebilmek için yumurtlama dönemi içinde ilişkiye girmek gerektiği bir gerçek. Ancak bunun için de daha kesin bir dönem belirlemek isteyenler için yumurtlama döneminden 2-3 gün öncesinden başlayarak 2 günde bir ilişkiye girmenin doğru olacağı söylenebilir. Şöyle ki; adet kanamalarının ayda bir düzenli olarak gerçekleşiyor ve bu süreç tam olarak 28-30 gün sürüyorsa, adet kanamanız başladıktan sonraki 14. günden itibaren yumurtlama dönemine girmiş oluyorsunuz. Bundan hareketle gebe kalmanızı garanti etmek için adet kanamanız başladıktan sonra 12 gün sayın ve ardından 1 hafta, hatta 10 gün boyunca 2 günde bir korumasız cinsel ilişkiye girin. Eğer gebeliğe engel her hangi bir sağlık sorununuz yoksa bu şekilde birkaç aylık bir denemenin ardından gebelik elde edebilirsiniz.

Ancak adet dönemleriniz bir aydan daha uzun sürüyor, fakat yinede düzenli aralıklarla geçekleşiyorsa, birkaç ay takip etmeniz yeterli olacaktır. Şöyle ki; adet döneminiz 35 – 36 gün sürüyorsa, en son adet görmeye başladığınız tarih değil, bir sonraki adet kanamasının başlayacağı gün önemlidir. Zira bir sonraki adet kanamanız başlamadan 14 gün öncesinden başlayarak yine 10 gün boyunca 2 günde bir korumasız düzenli cinsel ilişki ile gebe kalmak mümkün.

Gebe kalma olasılığını artırmak için neler yapmalı?

  • Adet kanamasının yaşandığı dönem hariç tüm ay boyunca 2 ya da 3 günde bir düzenli olarak korumasız cinsel ilişki yaşanmalı.
  • Yumurtlama dönemi takip edilmeli, özellikle bu dönemler içinde ilişkiye girilmeli.
  • Döllenmeyi daha garanti hale getirmek ve yumurtlama dönemi hesaplamalarında oluşabilecek yanılgıyı en aza indirmek için yumurtlama dönemi başlamadan 3-4 gün öncesinde itibaren 2 günde bir düzenli olarak ilişkiye girilmeli.
  • Cinsel ilişki yaşandıktan sonra, anne adayının 10-15 dakika boyunca sırtüstü yatarak beklemesi gebeliğin gerçekleşmesine yardımcı olabilir.
  • Adet kanaması devam ediyorken, adet kanaması başlamadan 1-2 gün öncesinde ve adet kanamasının yeni bittiği 2 günlük süre içinde gebe kalmak çok daha zordur. Bu dönemler için ümitli olmamakta fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.