Gebelikte Saç Sağlığını Koruma Yolları

Klamidya Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
30 Temmuz 2018
Yüksek Riskli Hamilelik Nedir?
30 Temmuz 2018

Gebelikte Saç Sağlığını Koruma Yolları

Gebelik şüphe yok ki kadınların yaşamının en güzel, en farklı, en hassas ve en heyecanlı dönemlerinden birisidir. Anne adayları hem kendi sağlıklarını hem de bebeğin sağlığını korumak, gebelik süresince her şeyin yolunda gitmesi için yaşamındaki her bir etkene ekstra özen göstermek durumundadır. Gebelik öyle bir süreçtir ki; anne adayının vücudundaki her bir organ, her bir hücre gebelikten etkilenmektedir. Kadınlar gebelikle birlikte ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak yepyeni bir dünyaya adım atarlar. İşte bu yeni dünyada alınan kilolar, hormonsal değişimler, fiziksel zorluklar derken değişim de kaçınılmaz olur. Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı değişimin kendini gösterdiği alanlardan birisi de saçlardır ve gebelikte saç bakımına dikkat etmeyen kadınlar doğum sonrasında bazı sorunlar yaşayabilirler. Bununla birlikte gebelikte yaşanabilecek saç sorunları da anne adayının vücudunda bazı maddelerin eksik ya da gebelik sağlığında bazı sorunlar olduğunun işaretçisi olması bakımından önemlidir.

Anne adayları gebeliği öğrenir öğrenmez tam anlamıyla bebeklerinin yeterli ve doğru beslemeye odaklanırlar ve artık kendileriyle ilgili pek çok şey göz ardı edilmiştir. Ancak gebelikte sağlıklı beslenme hem bebeğin hem de anne adayının tüm vücudunun, tüm hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir. Gebelik döneminde bebeğin zihinsel ve fiziksel açıdan gelişim hızı, anne adayının aldığı kilolardan, saçlarının, dişlerinin sağlığına kadar yaşanan tüm değişimler en başta beslenme alışkanlıkları ve gebeliğin rutin hormonsal değişimleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte vücutta ekstra olarak salgılanan gebelik hormonları anne adayının tüm değerlerinde olduğu gibi düzenli saç büyümesi döngülerinde de bir değişiklik yaratabilir. Gebelik hormonlarının anne adaylarının saçlarına etkileri çok farklılık göstermektedir. Öyle ki; bazı anne adaylarının saçları dökülürken, bazılarının saç telleri kalınlaşır, bazılarınınki hızlı uzarken bazıları yavaş, hafif dalgalı ya da düz saçlar kıvırcık olabilirken, bazı kadınlarda çok ciddi saç dökülmesi yaşanabiliyor. Gebelikte saç dökülmesi sorunu daha çok saç tellerinin, kafa derisinin kurumasından kaynaklanıyor ve kesinlikle gebelik süresince düzenli aralıklarla bakım gerekiyor.

hamilelikte-sac-2

Gebelik nasıl ki her alanda ekstra özen, bakım gerektiriyorsa söz konusu olan anne adayının saçları olduğunda özen gösterilmelidir. Anne adayları genellikle uygun bir saç bakımı ve iyi, kaliteli bir beslenmeyle saçların doğal güzelliklerini, sağlıklarını koruyabilirler. Ancak gebeliğin diğer organlara olumsuz etkilerinin önlemek adına yapılanlarda olduğu gibi de saç sağlığı için uygulanması önerilenler de mutlaka 9 ay boyunca sürmelidir. Anne adaylarına genel vücut sağlığına dikkat etmeli, saçların ve cildin sağlığına özen göstermeli, bu sayede hem daha sağlıklı hem de daha özgüveni yüksek bir süreç geçirebilir.

Gebelikte saç bakımı için basit tüyolar

  • Saçlarınızı besleyin!

Hamilelik hormonlarının ve bu süreçte yaşanan değişimlerin saç sağlığını olumsuz etkilemesini önlemek için saç bakımına daha fazla özen göstermek gerekiyor. Bunun için zeytinyağı, hindistancevizi yağı, badem yağı ve jojoba yağı kullanarak kafa derisini beslemek çok faydalı olur. Normalde ayda bir kez, hatta 2, 3 ayda bir kez yapılan saç bakımlarını gebelik söz konusu olduğunda haftada ya da 10 günde bir yapmak en doğrusudur. Sağlıklı, doğal yağlardan 1 – 2 yemek kaşığı alıp biraz ısıtıp, ardından saç diplerine masaj yaparak sürmek, hatta bu masaj seanslarına 10 – 15 dakika boyunca devam etmek çok faydalı olur. Saç diplerine yeterince masaj yaptıktan sonra köklerden uçlara kadar yağ sürülmeli, ardından da saçları toplayıp sıcak bir havlu ile saç sarılmalıdır. Bu şekilde 1 saat kadar bekledikten sonra saçlar yıkanabilir. Bu sayede hem dinlenmek, rahatlamak hem de saçları beslemek mümkün olur.

  • Şampuan seçimine dikkat edin!

Gebelikte hassas olan kafa derisi ve saç telleri kimyasallar içeren şampuanların olumsuz etkilerinden dolayı sağlığını kaybedebilir. Özellikle de her gün ya da 2 günde bir saçı şampuanla yıkamak yıpratıcı, kafa derisini kurutucu etki gösterir. Bu bakımdan öncelikle saçı haftada 2 kez şampuanla yıkamak yeterlidir. Bu bağlamda aşırı sıcaktan dolayı terleme durumunda her yıkanmada şampuan kullanmamak kimi zaman sadece su ile yıkamak daha doğru olacaktır. Ayrıca saçların bitkisel içerikli şampuanlarla yıkanması saç sağlığını korumak adına faydalı olacaktır. Saçlar yıkandıktan sonra kolay taranması için özellikle uçlarına saç kremi sürülmesi de yıpranmayı önleyecektir.

  • Çok sık boyamayın!

Hamileyken saçları boyamanın zararlı olup olmadığı ile ilgili çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bitkisel içerikli olan boyaların daha az zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar olduğu gibi gebelikte saç boyamanın zarar vermeyeceğini de söyleyenler vardır. Ancak bu konudaki genel görüş gebelikte saçların kına, çay, kahve, pancar suyu, papatya çayı, limon suyu gibi doğal ürünlerle renklendirilmesinin en doğrusu olduğu şeklindedir. Bu bağlamda gebelikte saçlarını boyamak isteyenler daha çok bitkisel içerikli saç boyalarını, bu tür ürünleri seçerlerse riski azaltmış olurlar. Bir de gebelik öncesindeki gibi sık sık değil de, daha aralıklı boyamakta fayda var.

hamilelikte-sac

  • Saçları ıslakken taramayın!

Saçların ıslakken taranması saç dökülmesini tetikleyen bir durumdur. Bu sebeple zaten kafa derisinin çok hassas olduğu gebelik döneminde anne adayları saçlarını yıkadıktan sonra doğal olarak kurumasını beklemeliler ya da çok düşük ısılı bir makine ile kurutmalılar. Saçları da kuruduktan sonra kalın dişli bir tarakla taramaya özen göstermeliler. Bu sayede saç dökülmesi önlenebilir.

  • Düzenli olarak saçlarınızın uçlarından aldırın!

Anne adaylarının saçları hamilelik sırasında pek çok değişikliklere uğrar, saç dokusu ve kalınlığında farklılıklar olur. Özellikle de saç uçları daha sık kırılır ve çok da hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu dönemde saçların canlılığını artırmak, olumsuz etkileri azaltabilmek adına ayda bir ya da 2 ayda bir saçları uçlarından 1 – 2 santimetre kestirmek çok iyi olur. Bu sayede anne adayının kendini daha iyi hissedeceği bir ruh hali kazanması da mümkün olabilir.

  • Saç tipinize uygun ürünler kullanın!

Her kadın kendi saç tipini tanımakta ve ona uygun ürünler tercih etmektedir. Ancak gebelik hormonlarının etkisiyle anne adayının saç tipinde de değişiklikler olabilir. Bu süreçte saç tipini anlamak ve değişen ihtiyaca göre ürünler kullanmak da saç sağlığı için doğru olacaktır. Bu sayede saçın hasar görme riskini de azaltmak mümkün olabilir.

  • Sağlıklı beslenin!

Gebelikte yenen, içilen her şey, bebeği beslemeye yardımcı olurken, aynı zamanda anne adayının vücuduna da ihtiyaç duyduğu gücü verebilmektedir. Bu bağlamda saçların sağlığı için de ihtiyaç duyulan besinlerin yeterince alınması çok önemlidir. Anne adayları sağlıklı saçlar için günlük beslenme programına süt, meyve, sebze, et, balık, mercimek, tahıl, kuru meyve ve benzeri ürünleri eklemlidir.

  • Stresten uzak durun!

Gebelik söz konusu olsun ya da olmasın saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden birisi strestir. Özellikle de gebelikte değişen hormon dengesi ve dolayısıyla ortaya çıkan karmaşık ruh hali saçlarda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunu önlemek adına anne adayları rahatlamaya yardımcı olacak aktivitelerle kendinizi şımartmalı, normalden daha uzun süreli banyo yapmalı, aromatik mumlar kullanmalı, rahatlatıcı bir müzik dinlemeli, meditasyon yapmalı, yoga yapmalı, dinlenmeli, yeterince uyumalı ve ruhuna iyi gelecek etkinliklere katılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.