Gebelikte Romatoid Artrit Nasıl Kontrol Edilir?

Hamilelik Döneminde C Vitamini
25 Nisan 2017
Baba Olmanın Yaş Sınırı Var mı?
1 Mayıs 2017

Gebelikte Romatoid Artrit Nasıl Kontrol Edilir?

Gebelikte romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma hastalığı düzenli şekilde takip edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Romatoid artrit hastalığının kadın doğurganlığı üzerine olan yan etkileri çok uzun yıllardan bu yana tıbbi olarak biliniyor.
Romatoid artrit ve gebelik hakkında temel olarak 2 başlık var. Bunlardan ilki, hastalığın şiddetinin genel olarak gebelik süresince hafifliyor olması ancak lohusalık döneminde de artıyor olmasıdır. Lohusalık döneminde hastalığın alevlenme riskinin yüksek olması kötü bir haber gibi dursa da, zaten zor olan gebelik sürecinde hastalığın sakinleşmesi önemli bir konudur.
Romatoid artrit hastalarında tıbbi olarak bilinen diğer bir detay ise gebe kalma oranlarının sağlıklı kadınlara göre daha düşük olmasıdır. Çünkü hastalığın alevli dönemi yumurtlama dönemine denk gelirse, yumurtlama konusunda sorun yaşanmaktadır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi romatoid artrit hastalığında da, hastalıkları kontrol altına alınmadan hamilelik konusunu kesinlikle ertelemeliler.

Romatoid artrit düşük yapma olasılığını yükseltir mi?

Romatoid artrit rahatsızığı olan kadınların hamile kalmadan önce kontrol altında olmaları gerekir ve hastalık sakin döneme girmeden de gebelik düşünülmemelidir. Ancak gebelik sırasında düşük riski normal hamilelerden daha fazla değildir. Yani romatoid artritli hastaların gebe kalmaları durumunda, düşük riski artmaz. Ancak hastalıkla ilgili hastaya verilen ilaçların uygun dönemde kesilmesi ve gebelik için daha az etkili bebeği etkilemeyecek ilaçlar verilmelidir.

Gebelik süresince doktor kontrolünde olmak önemlidir.

Romatoid artrit hastası kadınlar gebelik boyunca sürekli olarak bir romatolog eşliğinde düzenli kontrol altında tutulmalıdır. Bu şekilde gebelik boyunca hem annenin sağlığı hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için en uygun tedavi yöntemleri uygulanmaya çalışılır. Çünkü özellikle romatoid artrit için kullanılan bazı ilaçlar ve dozları düzenlenmeli ya da farklı ilaçların kullanılması tercih edilmelidir.

Gebelik süresinde romatoid artrit semptomlarında gelişme olur mu?

İlginç bir şekilde gebelik döneminde romatoid artrit semtomlarında genellikle pozitif bir etki olur. Kadınların % 70 – 80 inde bu pozitif etki oluşabilmektedir. Fakat ne yazık ki bu olumlu etki çoğu kadında doğum sonrasında yerini eski haline bırakmaktadır. Hatta daha da alevli olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.