Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşabilecek Ağrı ve Kaşıntı

Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Kullanılması
3 Ekim 2016
Gebeliğin 1. Haftasında Nasıl Beslenilmeli?
5 Ekim 2016

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşabilecek Ağrı ve Kaşıntı

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşabilecek Ağrı ve Kaşıntı

Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler, vücudun çeşitli bölgelerinde değişimlere yol açar. Gebelikte oldukça fazla salgılanan östrojen hormonu sebebiyle, tüm metabolizmada farklılık meydana gelir. Bu durum memelerde de kendini gösterir. Hormonal değişimler; memelerin şişmesi, gerilmesi, dolgunlaşmasına ve ağırlaşmasına yol açar.

Memeler, hamilelik döneminde büyüdüğü için meme uçları da bu durumdan etkilenir ve renk değişimleri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, gebelik ilerledikçe daha net görülebilir. Meme derisi gerildikçe alttan damarlar çıkar, belirginleşir ve memelerde çatlaklar, yarık görüntüler meydana gelir.

Gebelikte memelerde oluşan ağrılar

Hamilelik kaynaklı olarak yaşanan hormonal değişimler ve özellikle artan prolaktin hormonu, memelerde gebelik ilerledikçe büyümeye yol açar. Memelerin bu aşamada gerilmesi ve ağırlaşması sebebiyle memelerde ağrı ve sancılara yol açabilir. Ancak bu ağrılar, anne adayının günlük hayatını olumsuz etkileyecek düzeyde olmaz. Ağrıları hafifletmek adına gebeliğe uygun sutyenlerin giyilmesi önemlidir. Çatlakların oluşmaması için sık sık nemlendirmek ya da doğal yağlar sürmek önerilir.

Gebelik döneminde meme kısımlarında oluşabilecek kaşıntılar

Memelerin şişmesi ve ağırlaşması sebebiyle kaşıntılar da meydana gelebilir. Memeler büyüdükçe, gerilmeler ve çatlaklar oluşabilir. Bu durumda da kaşıntılar meydana gelebilir.  Anne adaylarının gebeliğin başından itibaren memelerin gerilmeye başlamasıyla birlikte doktorun da önereceği kremleri kullanmaları ya da doğal yağlarla masaj yapılması kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olacaktır.

Gebelik döneminde memelerde oluşan çatlaklar

Hamilelik döneminde hormonal değişimler kaynaklı olarak; memeler büyür. Büyüyen memeler gerginleşir ve deride çatlakların oluşmasına yol açabilir. Bu çatlaklar, kuru ciltlerde daha yaygın görülür. Çatlakların oluşmaması için bu sorunlar ortaya çıkmadan önce uygun bir nemlendirici ve bol su tüketimi ile önlem alınmalıdır.

Gebelik döneminde memelerde oluşan kaşıntı ve çatlaklar önlenebilir mi?

Memelerdeki çatlakları önlemek adına; derinin gerilmesine fırsat vermeden düzenli oalrak nemlendirmek ve günde en az 3 litre su tüketmek oldukça önemlidir. Gebeliğe uygun nemlendirici kremler ve zeytinyağı, badem yağı, buğday yağı, ceviz yağı gibi doğal yağlar kullanılmalıdır. Ancak bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

1 Comment

  1. ebru türkan dedi ki:

    Merhaba Bi sorum olacak benim göğüslerim küçük gebe kaldığımda büyüme olur mu yine aynı mı kalır sütüm olur mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.