Gebelikte Karındaki Çatlaklar Engellenebilir mi?

Tesede Bir Kez Sperm Çıkmazsa Bir Daha Çıkma Olasılığı Nedir?
19 Aralık 2016
Hamilelik Döneminde Meydana Gelen 10 Kanama
26 Aralık 2016

Gebelikte Karındaki Çatlaklar Engellenebilir mi?

Gebelik sırasında göbeğinizde beyazımsı hatlar görmeniz sizi şaşırtabilir. Bu çatlaklar kendinize olan güveninizi düşürebilir ve huzursuzluğa neden olabilir. Çoğu kadın, büyümekte olan karnı ile gurur duyuyor, ancak çatlaklar çoğu anne adayı için can sıkıcı olabilmekte.

Çatlaklar niçin ortaya çıkar?

Kan dolaşımında, adrenal bezlerin ürettiği bir hormon olan kortizol miktarı arttıkça, fibroblastlar, kollajen ve elastin liflerinin oluşumundan sorumlu hücreler zarar görür ve düzgün çalışmazlar. Gebelikte vücut öncelikle glukoz hormonlarının üretimine (progesteron, oksitosin dahil) odaklanır, çünkü sıklıkla kortizol üretimi zayıflar.

Vücut ağırlığı arttıkça cilt hızla genişler ve kollajen liflerin-elastinin yapısı çok daha az esnektir, bu yüzden çatlamaya başlar, gergin çizgiler oluşturur. Başlangıçta deride görünür kırmızı girintiler oluşur, daha sonra ise renk beyazlaşır.

Cilt çatlakları genellikle doğumdan 2-4 hafta önce ortaya çıkar. Hamileyken, karnınız bebeğinizi içine alacak şekilde genişliyor. Gebelik sırasında, sadece göbeğinizde değil, aynı zamanda kalçanız, göğüsleriniz, bacaklarınız, hatta kollarınızın arasında esnetilmiş izler bulabilirsiniz. Bu çatlaklar cildiniz genişledikçe cildinizin altındaki dokulardaki değişiklikler sonucunda ortaya çıkar. Doğal cildinizin rengine bağlı olarak, esneme izleri kahverengimsi, pembemsi, kırmızımsı kahverengi veya morumsu olabilir. Bebeğin doğumundan sonra bu izler genellikle beyaz  renge dönüşür ancak tamamen kaybolmaz. Hamile kadınların neredeyse yarısı çatlak izlerine sahiptir.

  • Çatlak oluşumu genellikle genetik olarak belirlenmiştir. Ailede cilt çatlakları olan anneler mevcut ise gebeliğinizde çatlaklarla karşılaşma riskiniz artabilir.
  • Genç veya yaşlı olmak, çatlak riskini etkilememektedir.
  • Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak, çatlakların artmasına yol açabilir.
  • Hamilelik öncesinde göğüslerinizde veya kalçalarda çatlaklara sahipseniz, gebelik döneminde daha fazla çatlak oluşumu riski artmaktadır.

 Çatlaklardan kurtulmak mümkün mü?

Çatlaklar temel olarak vücudunuz için zararlı değildir. Sağlığınızı ve gebeliğinizi etkilemez. Bununla birlikte, bu sizin kendinize ve vücudunuza olan güveni azaltabilir. Genellikle çatlak izleri kalıcıdır ve tedavi edilebilir değildir. Buna rağmen çatlakları en aza indirgemek için bazı yollar var.

  • Hamileliğiniz sırasında ani olarak kilo vermemeye çalışın. Kilonuzu yavaş ve sağlıklı şekilde verin; böylece cildiniz çok hızlı bir şekilde değişmez ve elastik dokuların altında çizgiler oluşma riski azalır.
  • Vücudunuzda sıvı tutulmasına neden olabilecek yüksek yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Gebelik süresince sağlıklı dengeli besinler tüketin.
  • Su her zaman iyi yardımcınızdır. Çatlak riskini azaltmak için her gün en az 8 bardak su için. Yeterli sıvı da elastik dokularınızı ve hücrelerini besler ve cildinizin çatlamasını engeller.
  • Hafif egzersizler, gergin çatlakların meydana gelme riskini azaltabilir, çünkü spor cildinizi elastik tutar. Gebelikte size uygun ve sağlam ve düzenli egzersizler yapın.
  • Zeytinyağı, cildinizin esnekliği için gerçekten iyi olan ve cildinizi yumuşatan E vitamini ile zenginleştirilmiştir. Gerginlik işaretlerini en aza indirgemek için gece uykusundan önce karnınıza sürebilirsiniz.
  • Limon suyu doğal bir yöntemdir. Etkilenen bölgeye ovmak ve limon suyuyla masaj yapmak rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Aloe Vera güneş yanığı ve çatlak izlerine faydalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.