Gebelikte Amniyon Sıvısı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Vajinal Histerektomi (VAH) Nedir ?
8 Mayıs 2017
Tüp Bebek Öncesi Erkeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?
12 Mayıs 2017

Gebelikte Amniyon Sıvısı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde, büyüyen bebeğiniz rahim içinde sıvı dolu bir torbanın (amniyotik kese) içinde bulunur. Amniyotik kese duvarı iki membrandan oluşur: pıhtı ve amniyon. Bu membranlar bebeğinizi amniyon sıvısı torbasında güvenli bir şekilde korur. Membranlar genellikle doğum  sırasında, bebeğiniz doğum yoluna girdiğinde ve sıvı dışarı akarken kırılır.

Amniyotik sıvı:

  • Karnınıza bir darbe alırsanız ya da bebeğinizi incinmeye karşı korur.
  • Bebeğinizin ciğerlerinin ve sindirim sisteminin olgunlaşmasına yardımcı olur.
  • Bebeğinizi enfeksiyona karşı korur.

Normal düzeyde amniyotik sıvı nedir?

Bebeğiniz düzenli olarak amniyotik sıvıyı yutar ve idrarla vücudundan çıkarır. Bu da, amniyotik kese içindeki sıvı miktarı normalde her gün yükselir ve düşer demektir.

Hamilelik ilerledikçe amniyon sıvısı miktarı artar. Sadece birkaç mililitre ile başlar, ancak 36 haftalık hamilelikte 800 ml ile 1.000 ml arasında değişir. 38 hafta sonra, doğum yapmaya hazır oluncaya kadar sıvı yavaş yavaş azalmaya başlar. Bebeğinizi çevreleyen çok az miktarda amniyon sıvısına oligohidramniyoz denir ve çok fazla sıvıya da polihidramniyoz denir.

Düşük amniyotik sıvının olup olmadığını nasıl anlarım?

Karnınız içinde bulunduğunuz gebelik ayına göre beklenenden daha küçük görünüyorsa, doktorunuz amniyotik sıvı seviyenizin düşük olduğunu düşünebilir. Bu aşamada kontrol istenebilir.

Ayrıca şu durumlarda amniyotik sıvı seviyelerini kontrol etmek isteyebilir:

  • Lupus gibi belirli bir tıbbi durum
  • Kan basıncınız ile ilgili sorunlar

Sonografik incelemeyi yapan kişi amniyotik keseye bakarak, sıvı seviyenizi kontrol edecektir. Uterusun dört bölümünde en büyük amniyotik sıvı ceplerinin derinliğini ölçecektir. Dört bölümün hepsinin eklenmesiyle amniyotik sıvı indeksi (AFI) skorunuz hesaplanır.

Gebeliğin her haftası için normal sıvı seviyeleri belirlenmiştir, bu nedenle düzeyleriniz bunlarla kıyaslanacaktır. Genel olarak, 5 cm  veya daha düşük bir AFI skoru ya da 2 cm’den daha derin bir cep ölçüsü düşük olarak kabul edilir.

gebelikte-ultrason

Düşük amniyon sıvısı bebeğimi nasıl etkiliyor?

Düşük sıvı seviyesine neyin neden olduğuna, ne kadar az seviyede olduğuna ve gebeliğinizde ne kadar olduğunuza bağlıdır. Ne yazık ki, ilk üç aylık döneminizde ve ikinci trimesterinizin erken döneminde düşük seviyelerde amniyon sıvısı, düşük veya düşük doğum yapma şansını arttırır. Aynı zamanda bebeğinizin nasıl büyüdüğü ve ciğerlerinin ne kadar iyi geliştiği ile ilgili sorunlara da neden olabilir.

Amniyotik sıvının normal şartlarda kalabilmesi için, doktorunuz tarafından damar yoluyla (intravenöz olarak) ekstra akışkanlara ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte, düşük amniyotik sıvı iş gücü komplikasyonlarına neden olabilir. Örneğin, bebeğiniz aşağı makata doğru inen bir konumunda olabilir ve baş aşağı bir konuma gelmek için yeterli alana sahip olamaz.

Sularınız erken gelirse, erken doğum yapabilirsiniz demektir. Bebeğinizi etkileyen enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verilebilir. Doğum yaptıktan sonra, bebeğinizin sıkıntıya girme şansı da yüksektir. Amniyotik sıvının içine, mekonyum denilen koyu renkli bir cinsten ilk dışkısını yapabilir. Mekonyumu soluyan bebekte, doğduğu zaman nefes alma problemlerine neden olabilir.

Başka bir sorun doğum sırasında umblikal kordonun bebeğiniz tarafından yanlışlıkla ezilmesine neden olabilir.

Düşük amniyotik sıvı neden olur?

Düşük amniyotik sıvının en yaygın nedeni suyun gelmesidir.

  • Genellikle herhangi bir neden bulunamaz, ancak diğer sebepler şunları içerir:
  • 42 haftadan fazla hamile olmak.
  • Plasenta ile ilgili bir problem (plasental yetmezlik).
  • Aldığınız bazı ilaç türleri.
  • Bebeğiniz böbrek gelişimi ile ilgili kalıtsal tıbbi bir soruna sahipse.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.