Doğum Sonrası Rahim Alınması

Hamilelikte İshal Neden Olur?
15 Mart 2018
Aşılama Sonrası Cinsel İlişki
20 Mart 2018

Doğum Sonrası Rahim Alınması

Kadınların geçirdikleri ameliyatlar arasında en sık karşılaşılan 2. operasyon doğum sırasında rahmin alınması işlemi, yani peripartum histerektomidir. Her hangi bir sağlık sorunu sebebiyle kadının rahminin cerrahi operasyon ile çıkartılması işlemidir. Kadın gebelik sürecini tamamladıktan sonra doğum sırasında rahim vücut dışına alınır.

Genellikle doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar sebebi ile annenin sağlığını korumak adına acil olarak rahmin alınması gerekebilir. Bununla birlikte doğum gerçekleştikten sonra da rahim kanamasının durmaması ya da tıbbi tedavi uygulamalarına rağmen bir türlü kontrol altına alınamaması, plasentanın, yani bebeğin eşinin ayrılmaması, rahimdeki hasarların onarılamayacak boyutlarda olması gibi sebepler rahmin alınmasına yol açabilir. Bu tür durumlarda genellikle aniden sorun ortaya çıkar ve doktor rahmin alınmasına birden anda karar verir. Rahmin alınmasına sebep olan durumlarda ön planda düşünülen husus kadının hayatı olduğu için gerektiğinde ani bir kararla operasyon yapılır.

Total abdominal histerektomi nedir?

dogum-2

Rahmin alınması işlemi karın bölgesinden ve vajinal yoldan olmak üzere 2 şekilde uygulanmaktadır. Bu işlemlerden hangisinin daha uygun olduğunun belirlenmesi için kadınla ilgili pek çok faktör değerlendirilmektedir. Bu bağlamda hastanın yaşı, rahatsızlığın nedenleri, hastalığın karakteri ve cerrahın var olan durum hakkındaki düşünceleri gibi faktörler birlikte değerlendirilmelidir.

Gerçekleştirilen tüm histerektomi ameliyatlarının % 75’lik bir bölümü karın bölgesinden girilerek gerçekleşir, yani hastaların çoğunda total abdominal histerektomi uygulanması gerekmektedir. Bu operasyonda rahmi yerinde tutan bütün bağlantılar tespit edilir ve sonrasında bu bağlantılar özenli bir şekilde kesilerek, ayrılarak rahim alınır ve sonrasında bu alan dikilir.

Rahim ameliyatla vücut dışına alındıktan sonra vajina kubbesi adı verilen yapı kapatılır. Bunun ardından batın temizliği yapılır ve herhangi bir kanama olup olmadığı kontrol edilir. Tüm faktörlerin sorunsuz olduğu tespit edildiğinde ise cerrahi işlem alanı tamamen kapatılarak çıkılır.

Abdominal histerektomi esnasında mesane ve bağırsakların zarar görmemesi için ekstra dikkat edilmesi, olası sorunları önlemek adına çok önemlidir. Bu bakımdan rahim alınması işlemi kesinlikle alanında uzman, deneyimli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Yat esnasında ya da sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar hastanın hayatını tehlikeye atabilecek kadar ciddi olabilir.

Rahim alınmasının bir diğer yolu olan vajinal histerektomide vajinal yol kullanılarak rahim dışarıya alınır.

Hangi durumlarda doğum esnasında rahmin alınmasına gerek duyulur?

dogum

Doğum sırasında gelişen bazı ciddi komplikasyonlar rahim alınmasına sebep olabilir. Tüm dünyada 2000 doğumda bir rahim alınması durumu gerçekleşir. Doğum sırasında rahim alınmasına ihtiyaç duyulmasının en başta gelen nedenler arasında sezaryen ya da normal doğum esnasında meydana gelen aşırı kanama ve bu kanamanın kontrol altına alınamaması vardır. Doğum sırasında gerçekleşen kanamayı durdurabilmek için bazı özel tıbbi işlemler kullanılır. Ancak bunlara rağmen kan durdurulamazsa kadının hayatı tehlikeye girebilir. Böyle bir durumda da rahmin alınması yoluna gidilir. Bunun yanında kadının rahminde ve üreme organlarında ortaya çıkan birçok sorunda rahmin alınması gerekebilir. Bu bağlamda doğum esnasında rahmin alınmasına sebep olan etkenler;

  • Bebeğin eşinden kaynaklana bazı sebeplerden dolayı kanama olması ve kanamanın durdurulamaması,
  • Doğumun ardından pek çok nedenlerden dolayı aşırı kanama olması,
  • Bazı işlemlerden dolayı rahmin yırtılması ve onarılamaması,
  • Miyom varlığı ve miyom alınırken sorun yaşanması,
  • Rahimde aşırı kanamayı tetikleyen ve kanın durmasına engel olan pıhtılaşma bozukluğu olması,
  • Rahimde tahribat oluşması ve onarılamaması,
  • Rahimde ve etrafındaki dokularda enfeksiyon oluşması,
  • Bebeğin eşinin normal zamanından önce ayrılması şeklinde sıralanabilir.

Rahmi alınan kadınlar daha erken mi menopoza girer?

erken menopoz

Doğum esnasında ya da başka sorunlar sebebiyle rahim alınması durumunda eş zamanlı olarak yumurtalıklarda alınmamışsa kadının menopoza girmesi de söz konusu değildir. Rahmin alınması sonrasında bir süreliğine kadın adet görmese bile menopoza dair belirtiler olmaz. Zira kadın adet görmez, ancak yumurtalıklar hala yerinde durduğundan ve hormon salgılamaya devam ettiğinden menopoza girmeye sebep olacak bir durum yoktur.

Bazı vakalarda ise rahim alınması işlemi sırasında yumurtalıklar da alınmak durumunda kalınır. Yumurtalıklar alındığında ise cerrahi menopoz durumu yaşanır. Bu şekilde gerçekleşen cerrahi menopoz halinde menopoz normalde olduğu gibi yavaş yavaş değil, aniden ortaya çıkacağı için kadının hormon tedavisi görmesi gerekir. Rahimle birlikte yumurtalıklar da alındığında hormon tedavisi ile vücudun bu duruma daha yavaş bir şekilde alışması ve menopozun normalde olduğu gibi belli bir süre içinde gerçekleşmesi sağlanır.

Rahim alınması ameliyatının riskleri nelerdir?

Rahim alınması işlemi, cerrahi bir operasyondur ve her cerrahi işlem gibi kesinlikle pek çok risk barındırmaktadır. Bu işlemdeki risklerin ciddiyeti ve sayısı operasyonun yapıldığı sağlık kurumunun teknolojik donanımı ve ameliyatı yapacak olan doktorun uzmanlığına, deneyimine göre artıp azalabilmektedir. Rahmin alınmasında en sık karşılaşılan riskler;

  • Mesane, üreter ve bağırsak yapılarının, dokularının tahrip olması,
  • Kontrol edilemeyen kanama olması,
  • Kanamanın durdurulamaması sebebiyle başka bir ameliyat daha gerekmesi,
  • Bacak bölgesinde ve akciğerlerde bir pıhtılaşma sorunu yaşanması,
  • Vücuttaki kan dolaşımında veya pelvis bölgesinde enfeksiyon oluşması,
  • Pelviste kan toplanması ve sonrasında komplikasyonlar yaşanması,
  • Rahmin alınması esnasında hastanın vajinasının ön duvarında bir tahribat oluşması, bu sorunun onarımı yapılırken yapışıklık oluşabilir ve bu da sonrasında idrar yapma esnasında zorluk yaşanması şeklinde sıralanabilir.

Rahim alınması ameliyatı ardından nelere dikkat edilmeli?

Rahim alınması ameliyatı ciddi bir işlemdir ve pek çok riski de içinde barındırmaktadır. Bu bakımdan hem operasyon alanında uzman doktorlar tarafından özenle yapılmalı hem de operasyon sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar için önlemler alınmalıdır. Hastalar ameliyat sonrasındaki ilk 15 gün boyunca kesinlikle dinlenmeli, çok hareketli ve ağır etkinliklerden kaçınmalıdır. Hasta çalışıyorsa 2 hafta süre ile izin almalı ya da raporlu olmalıdır. Evde iken de ani hareketler yapılmamalıdır.

Rahim ameliyatı sonrasında kadınlar, ilk 2 gün banyo yapmamalı, bu sürenin ardından banyo yaparken de duş başlığı ile tazyikli su kullanmak yerine bir kapla su dökerek yıkanmalıdır.

Ameliyat sonrasında yine 2 hafta gibi bir süre kadın beslenmesine dikkat ederek posa yönünden zengin beslenmelidir. Bu süreçte bol sıvı alınmalı ve gaz yapan, mideyi rahatsız eden gıdalardan uzak durmalıdır.

Rahim ameliyatı üreme organlarının yanında sindirim organlarını da zorlayabilen bir operasyondur. Bu sebeple de ameliyat sonrasında belli bir süre ıkınmamak gerekir.

Rahim alınması operasyonunun ardından çok farklı sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar konusunda doktor, hastayı bilgilendirecektir. Yaşanması muhtemel daha basit ve tolere edilebilir rahatsızlıkların dışında hastanın ateş, vajinada kanama gibi sorunlar yaşaması durumunda vakit kaybetmeden doktora ulaşması gerekmektedir.

Tüm bunlardan yola çıkılarak rahmin alınması işleminin kesinlikle çok zorunlu durumlarda yapıldığını söylemek mümkündür. Sadece rahmin alınması ya da rahimle birlikte yumurtalıkların da alınması şeklinde gerçekleştirilebilir. Rahim alınması işlemi tehlikeli riskler barındırmakla birlikte çok gerekli olduğu durumlarda yapılmaktadır. Bu sebeple de kadının hayatının riske atılması yerine rahminin alınması, onun daha uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi amaçlanmaktadır. Zira hiçbir koşulda yaşamı riske atmak düşünülemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.