Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Kullanılması

Yalancı Gebelik Nedir ?
3 Ekim 2016
Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşabilecek Ağrı ve Kaşıntı
4 Ekim 2016

Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Kullanılması

Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Kullanılması

Çeşitli sebepler dolayısı ile bebeklerin olması gerekenden daha erken süreçte dünyaya gelmesi söz konusu olabilmektedir. Normalde, gabelik süreci 40 haftadır. Fakat bazı sebepler dolayısı ile miadından daha erken doğum söz konusu olabilir. Bu durumda da sağlık sorunları meydana gelmektedir.

Bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanabilmesi için bebeğin 40 haftalık hamilelik sürecini doldurması oldukça önemlidir. Hamileliğin durumu ile ilgili olarak, akciğerlerin tam olarak gelişimini sağlayamadığı tespit edilirse, 34. Haftadan sonra ilaç tedavisine başlanabilir.

İlaç tedavisine başlamak için gebeliğin 34. Haftasını tamamlamış olması gerekmektedir. Anne adayından alınan sıvı örneği sayesinde bebeğin akciğer gelişimi tespit edilir. Şayet akciğer gelişimi yetersizse, streroid uygulaması ile akciğer gelişiminin tamamlanması sağlanabilir.

Bebeklerin akciğer gelişimi tedavisi nasıl yapılır? Tedavi ne zaman gerçekleştirilir?

Bebekler, gebeliğin 34. Haftasında uygulanan test neticesinde akciğer gelişimini tamamlayamamış ise bu durumda tedavi aşamalarına başlanması önerilir.

Genellikle akciğer gelişimi tamamlanmamış gebelikler, sezaryen doğum ile dünyaya gelir. Akciğerlerin gelişmesi için gerekli olan amniyosentez tedavi yöntemlerine başvurulur. Ardından bebeğin 39. Haftasına kadar akciğer gelişiminin tamamlanmasına çalışılır. Daha sonra ise gebeliğin 39. Haftası olduğunda sezaryen doğum yapılır. Bu süreçten daha erken dünyaya gelen bebeklerin ise akciğer gelişimlerinin eksik kaldığı bilinmektedir.

Erken doğum olması halinde atenatal kortikostreroid ilaç kullanımı nasıl yapılır?

Erken doğum riski; doğumun gebeliğin 20 ve 37. Haftaları arası olabileceğini ifade eden bir durumdur. Gebeliğin bu sürecinde, bebek hala gelişim sürecindedir. Organlar fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyebilir. Bundan dolayı da önlemlerin alınması önerilir. Aksi taktirde; bebek erken dönemde dünyaya geldiğinde, bazı organlarının işlevleri tam olarak yerine getirilemez. Bundan dolayı da bebek dünyaya geldikten sonra solunum problemleri ya da yoğun bakım ihtiyacı duyabilir.  Bu bebekler için solunum ve diğer sorunları engellemek adına akciğerlerin gelişimi için iğne yapılmalıdır.

Doğumun nasıl yapılması gerekir?

Her bebek için sezaryen doğumun yapılmasına gerek yoktur. Bu aşamada önemli olan faktör, bebeğin ve annenin sağlığının göz önüne alınmasıdır. Doktor bu aşamada, en güvenli doğum yolunu tercih edecektir. Bazı anne adaylarının bebeklerinin akciğer gelişimi tamamlanmamış olsa da normal doğum yapılması daha sağlıklı bir seçenek olabilmektedir. Bu noktada en önemli faktör, anne ve bebeğin durumudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.