35. Hafta hamilelik
3 Aralık 2015
37. Hafta hamilelik
3 Aralık 2015

36. hafta hamilelik

36.-hafta-hamilelik

Artık anne olmanıza ve normal doğum sürenizin bitmesine sadece 4 hafta kaldı. Bebeğiniz bu dönem itibariyle dışarıdaki hayata hazır bir halde.  Anne adayı olarak her geçen gün heyecanınız biraz daha artmakta.

Gebeliğin 36. haftasında anne adayında yaşanan değişimler nelerdir? 

  • Gebelik döneminde anne adayları, yasal olarak en fazla hamileliğin son üç haftasına kadar çalışabilirler. Ancak anne adaylarına tavsiyemiz 36. haftadan itibaren doğum izinlerine çıkmaları yönündedir. Anne adayının iş ortamından uzaklaşması doğuma hazır durumda olmayı kolaylaştıracaktır.  Anne adaylarının son 1 aylık ( 36. haftadan itibaren) süreci evlerinde dinlenerek geçirmeleri de önerilmektedir.
  • Anne adayının karnı bu haftayla birlikte çok büyüdüğü için rahat uyku pozisyonu bulunmakta zorlanabilir. Yerde bulunan nesneleri de görmekte zorlanacağı için üstüne basıp  düşme riski olan nesnelerin ayak altından kaldırması gerekmektedir.
  • Hamileliğin 36. haftasının başlamasıyla birlikte doktor, anne adayını her hafta düzenli olarak kontrole çağıracaktır. Bu kontrollerde anne adayının idrarı test edilecek, tansiyonu ölçülecek, anne adayının kilosu ile bebeğin ağırlığı ve kalp atışları ölçümleri yapılacaktır.
  • Hamileliğin geçen her haftasında ve yaklaşan doğuma bağlı olarak vücut da kendisini doğuma hazırlamaktadır. Bu yüzden anne adayının leğen kemikleri birbirinden ayrılarak gevşeyecektir. Leğen kemiklerinin bu reaksiyonu anne adayı için biraz ağrıya neden olabilir. Ilık bir duş ile hafif bir masaj, ağrı hissini azaltarak anne adayının kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.
  • Hamileliğin 36. haftasında anne adayının aldığı kilolar 14 kiloya kadar ulaşabilir. Anne karnındaki bebeğin alanı da iyice azaldığı için hareket kabiliyeti düşmüştür.
  • Anne adayı hamileliğinin 36. haftasından itibaren geceleri uyumakta zorluk çekecektir. Bu durum anne adayları için biraz sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına neden olabilir. Bebek doğduktan sonra anne adayı bebeğinin ağlamasıyla sık sık uyanacaktır. Aslında bu durum anne adayına bebeğinin sesini duymaya alıştıran bir durum olarak kabul edilmelidir.
  • Anne adayı 36. haftada sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Aslında bu normal bir durumdur. Rahim büyüdüğü için anne adayının idrar kesesi tam olarak dolmasa bile tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilir. Bu rahmin mesaneye baskı yapması sebebiyle oldukça doğaldır.

Gebeliğin 36. haftasında bebekte yaşanan değişimler nelerdir?

  • Hamileliğin 36. haftasında bebek yaklaşık olarak 2,7 ile 3,6 kilogram arasındadır. Bebeğin tahmini olarak boyu da 46 ila 52 santimetre arasındaki uzunluğa gelmiştir.
  • Bu dönemde bebeğin kafatası yapısını oluşturan kemikler büyüme nedeniyle birleşememektedir. Bu yüzden bebeğinizin kafası leğen kemiğine doğru inmeye başlar. Bebeğin bu pozisyonu alması normal doğum için önem taşımaktadır. Bebek eğer anne karnında bu pozisyonda doğum kanalına girmez ise, doğumun sezaryen yapılması söz konusu olabilir.
  • Anne karnındaki bebek eğer ki hamileliğin 36. haftasında dünyaya gelseydi özel bir bakıma ihtiyacı olmayacaktı. Ancak bebeğin henüz emme refleksi gelişemediğinden dolayı anne adayı bebeğini beslemekte sıkıntı yaşayacaktı.

36. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır? 

36. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

36.hafta-hamilelik

Gebeliğin 36. haftasında anne adaylarına öneriler

  • Anne adaylarının bu dönem itibriyle doğum çantalarının kesin olarak hazırlanması gerekmektedir. Çünkü bekledikleri misafir her an gelebilir.
  • Anne adayları bu dönemde öğleden sonraları kısa şekerlemeler yapabilir. Anne adayı her yorulduğunda dinlenmeye özen göstermelidir.
  • Hamileliğin 36. haftasıyla beraber dikkat edilmesi gereken bir nokta da diş sağlığıdır. Dişlerin bu dönemde düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Zira dişler düzenli olarak fırçalanmazsa diş eti enfeksiyonları yaşanabilir. Diş eti enfeksiyonları da erken doğuma neden olabilir. Dişlerin günde iki kez fırçalanması enfeksiyon riskini önleyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.