31. Hafta Hamilelik
2 Kasım 2015
33. Hafta hamilelik
2 Kasım 2015

32. Hafta Hamilelik

32.-hafta-hamilelik

Vücudunuz bu haftalarla birlikte kasları gevşeterek doğuma hazırlanmaya başlar. Rahminizde periyodik olarak gün içerisinde sertleşmeler hissediyor ve küçük kasılmalar yaşıyor iseniz Braxton Hick kasılmaları olarak adlandırılan doğum için hazırlık çalışmalarınız başladı demektir. Bazı anne adayları bu kasılmaları gerçek doğumla karıştırabilir. Bunu anlayabilmek için, kasılmaların başladığı anda hangi pozisyonda duruyorsanız pozisyonunuzu değiştirin. Eğer ayaktaysanız oturun ya da oturuyorsanız ayağa kalkın yürüyün. Bu pozisyonunuzu değiştirdiğiniz anda kasılmalarınız duruyor ise, Braxton Hick kasılmaları yaşıyorsunuz anlamına gelir. Eğer geçmiyor ve şiddetlenerek ağrınız artıyor ise erken doğum riskine karşılık mutlaka doktora gitmenizde fayda vardır.

 

32. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler nelerdir? 

  • Bebeğinizin bu haftaki kilosu 1500- 1700 gram arasında, ortalama boyu ise 42-45 cm civarındadır.
  • Amniyotik sıvının maksimum seviyeye ulaşmasına rağmen bebeğin büyümüş olması hareket alanını kısıtlanmasına neden olur. Bu nedenle bebeğin hareketleri eskisine göre daha az fakat daha güçlü olarak takip edilir.
  • Cilt altı yağ dokusunun artmaya devam ettiği bu haftalarda cilt daha düzgün bir hal almaya başlar.
  • Bu haftalarda ultrason muayenelerinde bebeğinizin göz kapaklarının nasıl hareket ettirdiğini görebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğiniz uyurken gözleri kapalı, uyanık haldeyken açık olacaktır.
  • El ve ayak tırnakları tırnak yatağını doldurdu.
  • Bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz gelişimi devam etse de, enfeksiyonlara karşı az da olsa kendini savunabiliyor.

32. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır? 

32.hafta-ultrason

 

32. hafta hamilelik döneminde anne adayının dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? 

Gebeliğin bu haftalarından itibaren uzun yolculuklar kaçınılması gerekir. Özellikle uzun, sarsıcı yolculuklar ve yol yorgunluğu erken doğum ağrılarını tetikleyebilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından risk faktörü içerisinde yer aldığı için önerilmemektedir.

Bu dönemlerde artan gebelik hormonlarıyla beraber ani tansiyon değişimleri yaşanabilir. Bu nedenle düzenli olarak tansiyon takiplerini yapılması önerilmektedir. Ayrıca düzenli doktor kontrollerinde de tansiyon ve kilo değerlerinin incelenmesi gerekir. Tansiyonun düşmesi ile beraber halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk yaşanabilir. Bu belirtilerde gebelik için olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle uzun süreli tansiyon yükseklikleri erken doğum riskine neden olabileceği gibi bebekte gelişme geriliğinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Gebelik öncesi var olan ya da gebeliğin 20. Haftasından önce tespit edilen yüksek tansiyon sorunu var ise, anne adayının beslenmesi ve dahiliye doktorunun da kontrolünde önerebileceği ilaç tedavileri ile kontrol altında tutulabilmektedir. Bazı tansiyon ilaçlarının gebelikte kullanılmasının herhangi bir sakıncası olmamasına doktor kontrolü dışında alınması önerilmemektedir. Fakat anne adayının tansiyon sorunu son aylarda çıkmış, bacaklarında şişlik ve idrarında protein kaybı yaşanıyor ise bu duruma preeklampsi yani gebelik tansiyonu adı verilir. Preeklampsi ayrıca gebelik zehirlenmesi veya albümin olarak da bilinir. Eğer yüksek tansiyon tespit edilmişse mutlaka idrarda protein değerlerinin bakılması gerekir. Tüm bu belirtilere rağmen önlem alınmadığı takdirde anne ve bebeğin sağlığı açısından büyük tehlikelere yol açabilmektedir.

Eğer çalışan bir anne adayıysanız ister SSK, ister 657 numaralı devlet memuru kanunu, ya da başka bir kanununa tabi olun ( hepsi SGK adı altında birleştirilmiştir) bu haftanın sonunda yasal doğum önü iznine ayrılma hakkınız vardır. Doktorunuzun onayıyla 37. hamilelik haftasına kadar çalışabilir ve bu süreyi doğum sonrası izninize dâhil edebilirsiniz.

Bu dönemde bebeğin kilosu, annenin aldığı kilo ve tansiyon takiplerinin yapılması gerekir. NST adı verilen Nonstres Test yapılarak, bebeğinizin kalp atımları artık grafik halinde çıkartılabilir.

Anne adayları beslenmenizi ihmal etmeyin

Bu gebelik haftası ile birlikte bebeğinizin ne kadar hızlı büyümüş olduğunu anlayabilirsiniz. Sizin kilo almanızla beraber bebeğinizde büyüyüp gelişiyor. Neredeyse aldığınız kilonun yarım kilosu bebeğinizin gelişimine ekleniyor. Bu güzel haberler ile birlikte bazı belirtiler sizi zorlayabilir. Hatta çoğu zaman şikâyet edebilirsiniz. Bu dönemlerde özellikle bebeğinizin kemik gelişimi ve sizin sağlıklı bir şekilde gebeliğinizi sürdürebilmeniz için bazı besinlere ağırlık vererek, ağrılarınızı da hafifletebilirsiniz.

  • Süt ve süt ürünleri
  • Badem
  • Kılçıkları ile birlikte yenilebilen balıklar ( hamsi)
  • Yeşil yapraklı bitkiler
  • Sık sık ama az porsiyonlarda yemek yiyin ve tek bir çeşitle sınırlı kalmayın.
  • Bebeğiniz için günde yaklaşık 250-300 kalori almanız gerektiğini unutmayın.
  • Taze ve pişmiş balık, fındık, tereyağı, havuç, ceviz gibi gıdalar göz ve beyin sağlığı için gereklidir.
  • Bol bol su için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.