4 Maddede Adet Gecikmesi Nedir?
6 Ekim 2015
22. hafta Hamilelik
6 Ekim 2015

21. Hafta Hamilelik

21. hafta gebelik

Anne olacağınız fikrine her geçen gün daha çok alıştığınız bu haftalarda, bebeğiniz hareketliliğiyle kendini daha çok belli edecektir. Rahmin dışından gelen sesleri daha iyi duyabiliyor ve tepki vererek varlığını hissettiriyor. Bu durum sizi daha çok yakınlaştırırken, doğum heyecanı da tatlı bir telaş yaratacaktır. Özelikle bu dönemler daha rahat geçecektir. Hem gebeliğinize alışmış hem de göbeğiniz daha büyümediği için hareket etmekte zorluk çekmiyorsunuz. Bu dönemin tadını çıkarmaya bakın. İlerleyen haftalarda belirtiler sizi biraz zorlayabilir.

21. hafta hamilelik döneminde annede olan değişimler

Bu haftadan itibaren karnınızın şekli belirginleşmeye başlıyor. Ayva göbekten çıkıp, hamile gibi görünmeye başladınız. Bebeğinizin tekmeleri de orada olduğunu devamlı hatırlatırken, hamileliğinizi kabul etme konusunda yardımcı oluyor. Bazı anne adayları bu dönemler de hamile olduklarıyla yüzleşirler ve yaşayacakları değişikliklerden dolayı endişelenip, korkuya kapılırlar. Bu duygular çok normal olmasına rağmen, durumu kabul etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Hissettiğiniz bu duygular yüzünden kendinizi suçlamayın. Hormonlarınızın etkisiyle duygu karmaşası yaşayacağınız gibi hayatınızda ki yaşayacağınız değişikler yüzünden de korkmanız gayet normaldir. Bu yüzden bebek sahibi olan arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Endişelerinizi ve hissettiklerinizi paylaşabilirsiniz. Aynı evreyi geçirmiş olmasından dolayı sizi daha iyi anlayacak ve yardımcı olacaktır. Bu dönemde en önemlisi tüm korkularınızı eşinizle paylaşmanızdır. Muhtemelen onunda bazı kaygıları olacaktır. Birbirinize destek olarak bu süreci huzurlu bir şekilde atlatacaksınız.

Hamilelikte akne sorunu 

Hamilelikte akne sorunu genel olarak görülen bir durumdur. Özellikler androjen hormonundaki artış sebebiyle sebum adı verilen yağ maddesinin üretimi artar. Ve bu durumda akne sorununa yol açar. Ancak bazı annelerde akne sorunu yaşanırken, bazı anne adaylarında tam tersi görülmektedir.

Gebelikle beraber gelen cilt problemleri sıklıkla yaşanırken, doğumdan sonra tüm belirtilerin gideceğini bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Eğer sizi rahatsız edecek bir şekilde cilt problemi yaşıyorsanız, doktorunuzdan bu konuda yardım isteyebilirsiniz. Üretilen ekstra sebum ve dökülen cilt hücreleri gözenekleri kapatarak, bakterilerin daha hızlı çoğalabileceği ortam yaratır. Bu durumu kontrol altında tutabilmek için birkaç öneride bulunabiliriz.

  • Günde en az 2 defa yüzünüzü nazik bir şekilde yıkayın.
  • Yüzünüzü keselemekten kaçının.
  • Nemlendirici kullanıyorsanız yağsız olmasına özen gösterin.
  • Sivilcelerinizle oynamaktan ve sıkmaktan vazgeçin. Yoksa yüzünüzde iz kalabilir.
  • Eğer makyaj yapmanız gerekiyorsa su bazlı ürünler tercih etmeye dikkat edin. Akneye meyilli ciltler için üretilen özel ürünler kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuzdan temizleyici jel veya losyon önerisi alabilirsiniz.
  • Hamile olduğunuzu unutmayın. Bu gibi sorunlar için gelişi güzel bilmediğiniz ilaçları kullanmayın. Mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Doğru ve sağlıklı beslenerek ekstra akne oluşumunu da engelleyebilirsiniz.

21. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler

  • Lökositler (akyuvarlar) vücudumuzun direnç sistemini oluşturur. Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmamızı sağlarlar. Bu haftada sizi korumaya devam ediyor.
  • Bebeğinizin kalp kası bu haftadan itibaren giderek güçlenmeye ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başlıyor.
  • Bebeğiniz yavaş yavaş transparanlıktan çıkıyor. Cildi yarı opak yarı saydam bir haldedir. İlerleyen haftalarda cildi saydamlıktan çıkacaktır.
  • Bebeğinizin dili tamamen oluşmuş durumdadır.
  • Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve vajinası oluştu.
  • Bebeğiniz bu hafta daha fazla yutkunuyor. Amniyon sıvısından dönüşümlü olarak besleniyor ve boşaltım yapıyor. Bu ağız hareketleri de sindirim sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
  • Bebeğinizin uyku ve uyanma zamanları düzene girdi. Bazı araştırmalar bebeğin ” biyolojik iç saatini” daha doğmadan önce dış dünyaya göre ayarladığını gösteriyor. Yemek saatleriniz, uyku alışkanlıklarınız, dışarıdaki ışık ve ses düzeyi bebeğinizin hayat düzenini belirliyor.

21. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu

Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 26, 7 cm boyunda ve 360 gr ağırlığındadır.

21. haftada bebeğin ultrason görüntüsü

21. hafta ultrason

21. haftada cinsellik 

Bazı kadınlar gebelikleriyle birlikte libidolarının yükseldiğinden bahsederler. Rahim bölgesinde artan kan damarı yoğunluğu ve hassasiyet sayesinde cinsel ilişkinin verdiği zevk de artabilir. Bu durumlar gayet normaldir. Ancak cinsel ilişkiye karşı bir soğukluk da gelişebilir. Genellikle cinsel ilişkinin bebeğe zarar verebilecek düşüncesi, çiftleri birbirinden uzaklaştırabilir. Bu nedenle kendinizi kötü hissedip, eşinizden uzak durmak isteyebilirsiniz. Düşüncelerinizi eşinizle paylaşmaktan çekinmeyin. Sizin ne düşündüğünüzü tahmin etme konusunda pekiyi olmadıkları için, nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Bu yüzden bu dönemlerinizde birbirinizle iletişim halinde olmanız hem bağınızı güçlendirecek hem de ihtiyacınız olan desteği sağlayacaktır.

Gebelik dönemimde çoğu çift cinsel hayatlarına ara verse de, bazı çiftler kendilerine uygun pozisyonlar yaratarak devam ettirmektedir. Doktorunuzla bu konuyu rahat bir şekilde konuşmanız gerekir. Bebeğinizi tehlikeye atacak, rahminizi rahatsız edecek pozisyonlardan kaçınmalısınız. Doktorunuz size bu konuda yardımcı olacaktır. Hamilelerin % 75’inin belirttiği en rahat pozisyon, yan olarak uzanılan ve eşinizin arkanızda bulunduğu pozisyonu tercih etmektedir.

Cinsel Hayatın Gebeliğe Etkisi

Plasenta previa: Plasenta previa, plasentanın rahminizde durması gereken yerden daha aşağıda olduğu bir durumdur. Normalde rahmin üst kısmında bulunan plasenta, bazen vajina kanalına çok yakın bir yerde durur. Bu tip durumlarda kanama veya başka durumlar söz konusu olabilir. Doktorunuz bu durumu ultrason aracılığıyla rahatlıkla belirleyebilir. Eğer plasente previa durumu söz konusu ise, cinsel hayatınıza son vermeniz gerekebilir.

Açıklanamayan kanama veya akıntı: Doktorunuzun yapmış olduğu testlere rağmen hala açıklanamayan bir kanama veya akıntınız varsa, cinsel hayatınıza dikkat etmeniz gerekir.

Karın ağrısı ve kramp: Karın ağrısı ve kramplar hafif olduğu müddetçe normal kabul edilebilir. Ancak bu durum sürekli ve şiddetini arttırarak devam ediyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz. Bu durum ciddi sorunların habercisi olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, preeklampsi veya mide virüslerinden kaynaklanabiliyor. Ayrıca ektopik gebelik söz konusu olabilir. Yumurta fallop tüpleri gibi rahim harici bir yerde tutunduğunda görülür.

Erken doğum: Bir önceki gebeliğinizde erken doğum yaptıysanız eğer, doktorunuz bir süre cinsel hayatınıza ara vermenizi isteyebilir.

Genital sorunlar: Eğer eşinizde veya sizde genital herpes varsa cinsel hayatınıza çok dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek bir mikrop olan herpes, basit ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Şikâyetlerinizi doktorunuza bildirmekten çekinmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.