Tüp Bebek Hakkında Sık Sorulan Sorular
2 Kasım 2017
Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık adına bilinen 5 belirti
7 Kasım 2017

2018 Tüp Bebek Fiyatları

Tüp bebekle ilgili detaylar çeşitli yollarla çocuk sahibi olmayı denemiş ve başka bir çare olarak tüp bebek denemeyi kafasına koymuş insanlar için özellikle önem teşkil eder. Kimler tüp bebek yaptırabilir, tüp bebek koşulları nedir, yaş sınırlaması var mıdır gibi soruların yanında en merak edilen tüp bebek için gerekli ortalama maliyettir.

SGK, uygulanan tüp bebek tedavilerinin 2 denemesinin ilaç ve diğer masraflarını karşılıyordu. Ancak yeni gelen yasayla birlikte bu miktar 3’e çıktı. Yeni tüp bebek yasasıyla birlikte masrafların çoğunu SGK karşılayacak. Ancak tedavi olan çiftlerin her bir deneme için 400-500 lira arasında bir ödeme yapması gerekecek. Aslında tüp bebek maliyetlerine bakarsak, eşlerin ödemesi gerek bu miktar çok makul bir miktardır, çünkü tüp bebek maliyetli bir aşama gerektirir.

Ayrıca yeni yasayla birlikte ikinci evliliklerinde tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftlere de tüp bebek kolaylığı geldi. İlk evliliklerinden de çocukları olan eşler, dilerlerse devletin de yardımıyla ikinci evliliklerinde tüp bebek tedavisi görebilecekler. Bu düzenlemelerin de sonucu olarak tüp bebek yaşı kadınlarda 28-38 yaş aralığına çekildi. Tabi ki bu SGK kapsamında tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen kadınlar için geçerli yaş sınırı, özel hastanelerde bu yaş sınırı uygulanmıyor. Bu; maliyeti ne olursa olsun bebek sahibi olmak isteyen; örneğin 39 yaşındaki kadınlar için yolun sonu demek değildir.

Genel sağlık sigortası da dahil, Emekli Sandığı ve Bağ-kurlu kişiler tüp bebek tedavisi için özel sağlık merkezlerine başvurabilecek. SSK’lılar ise yalnızca kamuya bağlı sağlık kurumlarından faydalanabilecek.

Genel Sağlık Sigortası Müdürlüğü, yeni sistemle beraber; kamu ile özel ayrımının ortadan kalkacağını ifade ediyor. Genel Sağlık Sigortası ile sağlık kuruluşlarının arasında ki kamu ile özel ayrımı ortadan kalkacak. Verilen şartları ve fiyatı kabul eden herkes, her sağlık kurumuna başvurabilecek.

Devletin tüp bebek deneme sayısını 2’ den 32e çekmesi ile maddi durumu tüp bebek için yeterli olmayan ancak çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin imkanlarını artıracak. Tüp bebek tedavileri için, devletin kurumlara vermiş olduğu ücret, 1200 lira civarındadır. Çiftlerden devlet desteğinin %30’u kadarı ek ücret olarak alınacak; dolayısıyla SGK kapsamında olan tüp bebek tedavisi için eşler, kendi ceplerinden en fazla 400-500 TL civarında bir ödeme yapacaklar.

Türkiye’de tüp bebek tedavisi yapılan çiftlerin sadece % 40’ında ilk tüp bebek denemsinin başarılı olarak sonuçlandığını da hesaba katarsak, maddi imkanı yeterli olmayan kişilerin devletin yardımı olmadan bu uygulamayı yaptırmalarının çok zor olacaktır. Yeni düzenlemeyle gelen 3. deneme şansı; özellikle ilk 2 denemesi başarısızlıkla sonuçlanan ve parasal sıkıntılardan dolayı tedavisini yarıda kesmek zorunda kalmış çiftlere yeni umut ışığı olmuştur.

Ayrıca yeni uygulamayla, kadınların üremesinin koruma altına alınmaktadır. Yumurtalık rezervleri az olan kadınlar, evli olma şartı gözetmeden ve daha önceleri çocuk doğurmamış olsalar bile, yumurta hücrelerini veya yumurtalıklarını dondurarak, saklayabilecekler.

Tüp bebek tedavisi için mutlaka sağlık ruhsatı olan kurumlara başvurmalısınız. Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olan merkezlerin sayısı, son senelerde 84’ün üzerine çıkmıştır. İstanbul, Bursa, Adana ve Gaziantep gibi nüfusu fazla olan illerde açılan yeni merkezler çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere kolaylık sağlayacaktır.

2 Comments

  1. SERKAN KILIÇ dedi ki:

    devlet desteği olmadan kac para

  2. Bb dedi ki:

    Mrb devlet desteğinde 3 yıl içinde yardımcı üreme teknikleri ile başarılı olunamadıysa diye geçiyor. Benim durumum da şu 2 yıllık evliyim 2. Yılın 29 Eylül de dolacak 3. Yıla başlayacağım. 2 kez aşılama oldum şimdi tüp bebek yapacağım bu şartlarda devlet desteği alabiliyor muyum?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.