11. Hafta Hamilelik
28 Eylül 2015
13. hafta Hamilelik
28 Eylül 2015

12. Hafta Hamilelik

Gebelikte 12. hafta, 3. ayın son haftasıdır. 12. hafta bittiğinde gebeliğin ilk trimesteri, ilk 3 aylık dönemi bitmiş olacaktır. İlk 3 ayını dolduran gebeliklerde artık düşük tehlikesinden bahsedilmediği için artık gebelik daha güvenli bir hal almıştır.

Gebeliğin 12. haftasında bebekte yaşanan değişimler

12. hafta ultrason

Gebeliğin 12. haftasında bebeğin dünyasında yeni keşifler yaşanacaktır. Öncelikle birbirine perde ile bağlı olan parmaklar birbirinden ayrılır, bebeğin baş ve popo arası uzunluğu 6.1 santimetreye kilosu ise 14 grama kadar ulaşır. Anne karnındaki bebeklerin ağırlıkları boylarından daha hızlı ilerlemektedir.

Gebeliğin 12. haftasıyla birlikte bebeğin bütün organları şekillenmiş ve oluşmuştur. Artık bebeğin iç ve dış organların hemen hepsi çalışır hale gelmiştir. Bir önceki hafta başlayan bebeğin tırnak oluşumu bu hafta da hızla devam etmekte, ancak tam olarak oluşması için daha zamana ihtiyacı vardır.

Gebeliğin başından itibaren anne ve baba adayları bebeğin cinsiyetini çok merak ederler. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 12. Haftası itibariyle belirginleşir. Ancak bunun ultrasonda tespit edilebilmesi için birkaç haftalık daha zamana ihtiyaç vardır. Bebeğin cinsiyetinden emin olmak için 3-4 hafta daha bekleyip ultrason muayenesinde kesin olarak görmek gerekir. Zira bebeğin organları doğduğu ana kadar gelişmeye devam etmektedir. Bu bağlamda her geçen hafta, hatta her geçen gün bebek yavaş yavaş büyüyecek ve gelişecektir.

Gebeliğin 12. haftası itibari ile bebeğin oluşmuş olan organlarının hacimleri de büyümeye başlar. Bu hafta bebeğin saçları kafa derisinden ilk olarak çıkmaya başlar. Bunun yanında bu hafta bebeğin troid ve pankreas gelişimi tamamlanır ve pankreastan insülin salgılanmaya başlar. Bu süreçte bebeğin sinir sistemi de biraz daha güçlenerek gelişir.

Bu haftadan sonra bebek artık oldukça hareketlidir ve sık sık ağız açıp kapama hareketleri yapar. Hatta bazı vakalarda bu haftaki ultrason muayenesinde bebeğin hıçkırdığına tanık olmak da mümkün olabilir. Zira bebek yutmayı yeni öğreniyordur ve çok da iyi yapamadığı için hıçkırıyordur. 12. hafta itibariyle bebek, parmağını da emmeye bile başlar. Ancak bunun ultrasonda görülebilmesi için 2 -3 hafta daha beklemek gerekiyor.

Bu hafta bebeğin midesi ve bağırsağı çalışmaya başladığı için sindirim sistemi de çalışmaya başlar.  Hızla büyüyen ve hareketlenen bebek, bu hafta hiç durmaz ve bulunduğu alanın hemen her yerine dokunmaya çalışır. Bu hafta bebek için ilklerin öğrenildiği bir haftadır. Bu bağlamda bebek; tıpkı bir çene egzersizi yapar gibi sık sık ağzını açıp kapatır.

Gebeliğin 12. haftasında anne adayında görülen değişimler

12. hafta hamilelik

Gebeliğin 12. haftasında rahim artık rahim ve genital organların bulunduğu kemik çatısından yukarı doğru hareket etmeye başlar. Dolayısıyla da rahmin mesane üzerinde uyguladığı baskı hafifler ve sık idrara çıkma şikayetleri azalır. Rahmin yukarı doğru çıkma durumu, artık hamileliğin anne adayının göbek kısmında belirginleşmeye başlayacağının da sinyali olarak değerlendirilebilir. Gebeliğin başından beri hissedilen mide bulantıları artık her geçen gün azalmaya başlamıştır. Fakat bu haftalarda vücuttaki kan hacminin artmasına bağlı olarak baş ağrısı şikayetlerinde artış gözlenir. Bunun yanında bazı kadınlar bu haftalarda mide yanması sorunu da yaşamaktalar.

Gebelik anne adayının fiziksel, ruhsal, duygusal anlamda çok fazla etkilemekte ve değişikliklere sebep olmaktadır. Bu bağlamda 12. hafta civarında anne adaylarının cildinde de bazı değişimler görülür. Bu değişim bazı anne adayları için olumlu iken, bazılarında cilt sorunları yaşanır. Ciltteki bu değişimin olumlu ya da olumsuz olması tamamen anne adayının cilt yapısı ve hormonlarının etkisiyle ilgilidir. Bu süreçte en çok şikayet edilen cilt sorunları kahverengi lekelenmeler ve aniden çıkan sivilcelerdir.  Bunları en aza indirmek adına doktorun önerdiği ve onayladığı güneş kremleri kullanılmadan güneşe çıkılmaması en doğrusudur. Zira gebelik hormonlarının etkisiyle cilt hamilelikte oldukça hassaslaşır ve çok kolayca etkilenir. Bu sebeple de cildi korumak çok önemlidir.

Gebeliğin 12. haftasında beslenme düzeni

beslenme

Gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimi için doğru beslenme çok önemlidir. Bazı gebelik vakalarında anne adayının yaşadığı sağlık sorunlarını gidermeye yönelik olarak bazı besinler yasaklanır. Ancak bu tür durumlar nadirdir ve kişiye özeldir. Genel olarak düşünüldüğünde “gebelikte şu besinler tüketilmeli, şunlar hiç tüketilmemeli” gibi katı kurallara gerek yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki, her gebelik kendine has özellikler barındırmaktadır. Birine iyi gelmeyen besinler, bir diğer hamile için çok faydalı olabilir. Bu bağlamda genel geçerli sağlıklı beslenme kurallarını uygulamak yeterlidir.

Genel olarak sağlıklı bir gebelik beslenmesi için; aşırı yağlı, besin değeri düşük, nerede nasıl ne tür gıdalardan elde edildiği bilinmeyen sağlıksız ürünlerden uzak durmak gerekir. Bu süreçte anne adaylarının mide bulantıları azalmış ve iştahı da artmıştır. Bu durumun anne adayı için fazladan kilo almak anlamına gelmemesi çok önemlidir. Bu bağlamda anne adayları; öğünlerinde aşırı yemekten kaçınmalı, hamur işi, aşırı tatlı ve ağır şerbetli, mideyi yoracak besinlerden uzak durmalılar, sürekli katı beslenmekten kaçınmalılar. Yine aynı paralelde gün içinde bolca su tüketmek hem sindirimi hızlandıracak hem de vücutta yağ depolanmasını önleyecektir. İşte bu genel geçerli sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edildiğinde, protein, kalsiyum ve vitamin içeren besinler beslenme programına bolca katıldığında sağlıklı bir gebelikten bahsetmek mümkün olacaktır. Bunların yanında gebelikte sağlıklı beslenme bağlamında;

  • Günde 6 öğün gibi sık, ancak küçük porsiyonlarla beslenmeli,
  • Yemekleri iyice çiğneyerek yavaşça beslenmeli,
  • Yemek esnasında değil, yemeklerden önce ve sonra sıvı alınmalı,
  • Yağlı, baharatlı, şekerli, tuzlu hazır gıdalardan uzak durulmalı,
  • Uyumadan 1 saat öncesinde yemek yememeli,
  • Normalden biraz daha yüksek bir yastık kullanarak mide ekşimesini azaltmaya çalışmalıdır.

Çoğul gebelik durumu

Gebeliğin 12. Haftası itibariyle gebelik artık daha da belirgin hale gelmeye başlar. Gebeliğin 12. haftasında kimi zaman şaşırtıcı bazı durumlar yaşanabilir. Rahim normalde bu haftalarda biraz büyümüş olur. Ancak bazı gebelerin rahmi beklenildiğinden daha fazla büyür. Böyle bir durumda genellikle hamilelik takviminin yanlış hesaplanmasından şüphe edilir. Gebeliğin bu döneminde rahmin beklenenden daha büyük olması, normal standartlardan fazla kilo alımı, sabah bulantılarının çok fazla olması ve de iki kalp atışı sesi duyulması çoklu gebelik göstergesi olabilir.

Çoklu ya da çoğul gebelik demek, rahimde en az 2 bebeğin var olması demektir. Çoğul gebelikler, tek gebeliğe göre bir miktar risk barındırmakla birlikte sorunsuz olma ihtimali de gayet yüksektir. Çoklu gebeliklerin taşıdığı en büyük risk erken doğum olmakla birlikte az da olsa düşük riski de bulunmaktadır.

Bazı çoğul gebeliklerde bebeklerden bir tanesinin kaybedilmesi de söz konusu olabilir. Ancak gebeliğin 12. haftasından sonra bu risk epey azalmış olur. Çoğul gebeliklerde bebeğin birisi kaybedilse de diğeri risksiz ve sağlıklı bir şekilde doğabilir. Özellikle de bebeklerden birinin ilk 12 haftaya ulaşmadan kaybedilmesi, diğer bebeğin sağlığını hiç etkilememektedir.

Çoklu gebeliklerin semptomları tekli gebeliklerden daha şiddetli olur. Bu anne adaylarının mideleri daha çok bulanır, kendilerini daha yorgun hissederler ve çoklu gebelerin yaklaşık yarısı 37. haftadan önce doğum yapar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.